Λάρισα: SOS εκπέμπει η επαρχία Τυρνάβου λόγω κακών αποζημιώσεων, ακαρπίας και περονόσπορου

Νέα διαμαρτυρία στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν προ ημερών οι δενδροκαλλιεργητές της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, ζητώντας την επανεκτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους το 2023, με πιο κραυγαλέα περίπτωση το αμύγδαλο.
Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από τον ΕΛΓΑ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για 100% αποζημίωση για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί τα δέντρα τους, καθώς οι αποζημιώσεις που έλαβαν δεν αντιπροσωπεύουν το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν.
Ιδιαίτερα στην επαρχία Τυρνάβου η κατάσταση είναι απελπιστική. Η τοπική οικονομία βρίσκεται στα τάρταρα, καθώς μετά το σημαντικό πλήγμα που επέφεραν οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν είναι ψίχουλα κι όσες δίνονται είναι με το σταγονόμετρο. Την ίδια ώρα, η ξηρασία και η ανομβρία και γενικότερα η κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να καθορίζουν σε δραματικό βαθμό τα εισοδήματα και τη βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς.
Όπως προέκυψε από τη νέα διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ, όλες σχεδόν οι καλλιέργειες, ακόμη και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και ρευστότητας.
Αναλυτικότερα, οι αμυγδαλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τις λειψές αποζημιώσεις που έχουν λάβει, τις οποίες χαρακτηρίζουν ψίχουλα. Ακόμη, υπάρχει η πληροφορία ότι θα επικρατήσει τεράστια αδικία εις βάρος των αγροτών στις υπερπρώιμες ποικιλίες βερικοκιών και ροδακινιών της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ο ήπιος χειμώνας κρύβεται πίσω από την ακαρπία σε μία σειρά δενδρωδών καλλιεργειών στον Δήμο Τυρνάβου, ενώ και ο περονόσπορος έχει αφήσει το αποτύπωμά του –και τη φετινή χρονιά– στην αμπελοκαλλιέργεια.
Ροδακινοπαραγωγοί
Αδικημένοι δηλώνουν και οι ροδακινοπαραγωγοί από τη γειτονική Φαλάνη Λάρισας, αφού ακόμη περιμένουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την αποτίμηση των δέντρων που έχουν καεί από τον Daniel, ενώ υπενθυμίζουν πως «πρέπει να περάσουν τέσσερα χρόνια για να παράγει βιομηχανικά ροδάκινα ένα νέο δέντρο» και ζητούν να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή, καθώς και η αποζημίωση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών.
Από την πλευρά της, η Διεύθυνση του ΕΛΓΑ Λάρισας αναφέρει πως «οι εκτιμήσεις στο φυτικό κεφάλαιο θα γίνουν όταν ωριμάσουν οι καλλιεργητικές συνθήκες στα δέντρα, προκειμένου να φανεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. Είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση».
Περονόσπορος
Μάλιστα, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Οινοποιών και Αποσταγματοποιών Τυρνάβου, ο Γεώργιος Καραογλανίδης, καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ανέλυσε το θέμα «Περονόσπορος της αμπέλου – Προτάσεις διαχείρισης στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της Πράσινης Συμφωνίας», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Μπορεί πέρυσι οι περιβαλλοντικές συνθήκες να βρήκαν απροετοίμαστους τους αμπελουργούς, φέτος, όμως, υπάρχει η δυνατότητα της αντιμετώπισης της ασθένειας με αποτελεσματικό τρόπο».
Συνέστησε καλή υγιεινή στον αμπελώνα και ψεκασμούς με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα, τη στιγμή που πρέπει, όταν πρέπει, ενώ για την ανθεκτικότητα του μύκητα απέναντι στα φυτοφάρμακα τόνισε πως «χρειάζεται να παρακολουθούμε τους πληθυσμούς του μύκητα, να γνωρίζουμε το αν και σε ποια φάρμακα και σε τι συχνότητες υπάρχει ανθεκτικότητα, και να ακολουθούμε προγράμματα εναλλαγών ή προγράμματα μειγμάτων διαφορετικών δραστικών ουσιών, προκειμένου να το λύσουμε».
Κτηνοτροφία
Η επαρχία Τυρνάβου είναι μια κτηνοτροφική περιοχή, στην οποία συνεχίζουν τα προβλήματα από τις πλημμύρες του Daniel, καθώς, μόνο στον Αμπελώνα και στον Βρυότοπο, «πνίγηκαν» 15.700 στρέμματα, τα οποία δεν έχουν αποζημιωθεί ορθά. Όπως, μάλιστα, κατήγγειλε ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτζής, «ακόμη κάποιοι κτηνοτρόφοι, μήνες μετά, δεν έχουν πάρει τις προβλεπόμενες προκαταβολές από την Κρατική Αρωγή. Πρόκειται για 60 μεγάλες, σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, οι οποίες με το Μέτρο 5.2 δεν ικανοποιούνται, ώστε να γίνει αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και της ζημιάς γενικότερα».
Όπως είναι φυσικό, όλη η περιοχή έχει παραλύσει οικονομικά, ενώ το βαρύ κλίμα αρχίζει να επεκτείνεται και στη Λάρισα, λόγω της εμπορικής συνεργασίας των παραγωγών με τις επιχειρήσεις.