Λακωνία: Αισιόδοξα τα μηνύματα για το ελαιόλαδο από επιστημονική ημερίδα στη Σελλασία

Η επιστημονική ημερίδα «Σπάρτη: Ελιά και ελαιόλαδο», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στη Σελλασία, αποτέλεσε μία ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση για τους παραγωγούς, που είδαν να αναβιώνει και να μετεξελίσσεται η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, η οποία διεξαγόταν επί σειρά ετών στην περιοχή.
Ο Δήμος Σπάρτης ξεκίνησε από μία νέα αφετηρία, βάζοντας σε μία διαφορετική τροχιά τον θεσμό, που θα έχει στόχο την ανάδειξη του προϊόντος, αλλά και την παροχή γνώσεων στους παραγωγούς, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή λόγω της μεταβολής των καιρικών συνθηκών. Η αποδοχή από τους παραγωγούς της πρωτοβουλίας του Δήμου Σπάρτης για αναγέννηση του θεσμού ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Θεσμός
«Η επιλογή της Σελλασίας δεν ήταν τυχαία. Σε αυτό το ιστορικό μέρος του δήμου μας διεξαγόταν για πολλά χρόνια η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού. Εμείς, πιστοί στη δέσμευσή μας για επανεκκίνηση του θεσμού αυτού, θεωρούμε ότι η Σελλασία είναι το κατάλληλο μέρος για την ανάδειξη της ελιάς και του ελαιολάδου, του ευλογημένου καρπού της Σπάρτης και της Λακωνίας. Μιας προσπάθειας που ευελπιστούμε να μετεξελιχθεί σε έναν θεσμό ενημέρωσης και οικονομικής ανάπτυξης του κλάδου της ελιάς και του ελαιολάδου, αλλά και συναφών εμπορικών κλάδων», τόνισε ο δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος.
Αναφερόμενος στις προσδοκίες που υπάρχουν για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, ο ίδιος σημείωσε: «Αν και είναι σχετικά νωρίς να μιλήσουμε με σιγουριά για τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου, οι πρώτες ενδείξεις για την επόμενη σοδειά, που ξεκινά σχεδόν σε δύο μήνες, φαίνεται να είναι καλές. Προσδοκία όλων μας είναι να μη σημειωθεί κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο, ώστε η λεγόμενη ‘‘κρίση του ελαιολάδου’’, όπως καταγράφηκε με την εκτίναξη των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, να φτάσει ενδεχομένως στο τέλος της τόσο στην Ελλάδα όσο και στις μεσογειακές χώρες». Η ημερίδα κινήθηκε σε δύο θεματικές κατηγορίες, που αφορούν τις στρατηγικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της ελαιοπαραγωγής, καθώς και τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τη συμβολή του στην υγεία.
Βράβευση Γιώργου Σακελλαρόπουλου
Μία από τις ξεχωριστές στιγμές της ημερίδας ήταν και η βράβευση του βιοκαλλιεργητή – τυποποιητή – εξαγωγέα ελαιολάδου Γιώργου Σακελλαρόπουλου, ο οποίος μετρά μία μακρόχρονη πορεία, με 1.012 διεθνείς βραβεύσεις και τη σπάνια διάκριση του τίτλου του ως του Καλύτερου Ευρωπαίου Ελαιοπαραγωγού για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας – CEUCO 2023.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την αυτοδιοίκηση, ο ίδιος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της κάθε περιοχής. Η αυτοδιοίκηση έχει πολύ σημαντικό και ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, με πρωτοβουλίες και πολλά άλλα δρώμενα, όπως συμμετοχή σε εκθέσεις και γευσιγνωσίες, που θα κάνουν τα προϊόντα που παράγονται σε κάθε περιοχή γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά και σε δίκτυα πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Όπως επεσήμανε, «τα τελευταία χρόνια, με χαρά διαπιστώνω ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες από την αυτοδιοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με προσπάθειες συμβουλευτικής προς τον πρωτογενή τομέα».
Λακωνία
Για την προοπτική του ελαιολάδου της Λακωνίας στις αγορές, ο κ. Σακελλαρόπουλος τόνισε: «Η Λακωνία είναι από τους κυριότερους νομούς στη χώρα σε παραγωγή και, φυσικά, έχει σοβαρή θέση στην εγχώρια και εξαγωγική αγορά. Αποτελεί νομό υπεροχής στην ποιότητα, θα έλεγα, λόγω του κλίματος και των εδαφολογικών της στοιχείων, με ένα καθαρό περιβάλλον. Είναι ένας νομός με διαμορφωμένη ποικιλία καλλιεργειών, με μεγάλη δυναμική και εξειδίκευση, που με μία περαιτέρω ενίσχυση από την πολιτεία και, σε συνδυασμό με την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή του, θα μπορούσε να κάνει θαύματα».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άνοδο της βιοκαλλιέργειας της ελιάς στη Λακωνία. «Βλέπω περαιτέρω άνοδο της βιοκαλλιέργειας. Άλλωστε, η πιστοποιημένη, και το τονίζω, βιολογική καλλιέργεια και τα βιολογικά παραγόμενα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα θα συνεχίσουν να είναι ζητούμενο γενικότερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κυρίως. Αυτό συμβαίνει γιατί ο τρόπος παραγωγής τους αφήνει πέραν όλων των άλλων και καθαρό αποτύπωμα στο περιβάλλον που ζούμε. Θεωρώ τη Λακωνία έναν ιδανικό τόπο για βιοκαλλιέργεια και πιστεύω στη δυναμική άνοδο αυτού του τομέα τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.