Προώθηση της ποιοτικής κτηνοτροφίας στο Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ

Ημερίδα με θέμα «Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στο πλαίσιο της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ». Στόχος η προώθηση της ποιοτικής κτηνοτροφίας εντός του Πάρκου μέσα από την ενημέρωση των κτηνοτρόφων από επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Καθηγητής Λιβαδοπονίας, Βασίλης ΠαπαναστάσηςΥπήρξε ενημέρωση μεταξύ άλλων για τη βιολογική κτηνοτροφία ως πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, την βουβαλοτροφία και τις προοπτικές της, τα εξωτικά νοσήματα των μηρυκαστικών και στο τέλος ακολούθησε διάλογος με τους συμμετέχοντες. Ο Ομότιμος Καθηγητής Λιβαδοπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαναστάσης μίλησε για τη «διαχείριση βόσκησης αγροτικών ζώων στις προστατευόμενες περιοχές», υποστηρίζοντας την προστασία παρουσία ανθρώπου με ήπιες δραστηριότητες. «Η κτηνοτροφία είναι απαραίτητη στις προστατευόμενες περιοχές που έχουν εξελιχθεί με την παρουσία των αγροτικών ζώων. Το ζήτημα έγκειται στην ελεγχόμενη, ήπια βόσκηση κι όχι στην αλόγιστη. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται: να μην είναι υπερβολικός ο αριθμός των ζώων. Να βόσκουν τα κατάλληλα ζώα, να γίνεται η βόσκηση την κατάλληλη εποχή και σε κατάλληλη διάρκεια. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η κτηνοτροφία συντελεί στη βιοποικιλότητα. Εξάλλου τα φυτά έχουν προσαρμοστεί στη βόσκηση καθώς γίνεται εδώ κι αιώνες, με την προϋπόθεση να μην είναι υπερβολική».

Ο κ. Παπαναστάσης αναφέρθηκε επίσης στη νέα ΚΑΠ που ορίζει ότι ο κάθε κτηνοτρόφος πρέπει να έχει τον δικό του βοσκότοπο. Πριν, όμως, προχωρήσει σε δήλωση αυτού χρειάζεται να προηγηθεί διαχειριστική μελέτη η οποία πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο Μάνος Κουτράκης τακτικός ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, πρόεδρος Δ.Σ. στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εξήγησε ότι στόχος της ημερίδας για την κτηνοτροφία είναι να φέρει σε επαφή τους κτηνοτρόφους με το Εθνικό Πάρκο και τις δραστηριότητές του «ώστε να συντελέσουμε σε μια ανάπτυξη της περιοχής συμβατή με το περιβάλλον του Πάρκου, οι παραγωγοί να βοηθηθούν από τους επιστήμονες ομιλητές είτε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε στα σχέδιά τους για νέες δραστηριότητες».

Δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα σημαντικό θέμα που αναπτύχθηκε στην ημερίδα αφορά στα δηλητηριασμένα δολώματα, τα οποία ο κ. Κουτράκης χαρακτήρισε «πληγή για την κτηνοτροφία». Ανέτρεξε στο περιστατικό που συνέβη πριν δύο χρόνια στα στενά του Νέστου, όπου εξαιτίας ενός δηλητηριασμένου αλόγου, εξαφανίστηκε μία αποικία γυπών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Προώθηση της ποιοτικής κτηνοτροφίας στο Εθνικό Πάρκο ΑΜ-ΘΤις ευθύνες επιρρίπτουν οι κυνηγοί στους κτηνοτρόφους και το αντίθετο με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. «Χρειάζεται να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο γιατί στην ουσία δεν ωφελείται κανείς. Εμείς θέλουμε να τονίσουμε το έγκλημα που γίνεται στο περιβάλλον. Το να χαθεί μία αποικία γυπών δεν είναι μόνο έγκλημα για τη βιοποικιλότητα. Για παράδειγμα, στη Δαδιά οι γύπες δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους, που δραστηριοποιούνται στο πάρκο. Εάν συνέβαινε εκεί ένα παρόμοιο περιστατικό δεν θα είχαν αντικείμενο οι επισκέπτες», ανέφερε ο κ. Κουτράκης.

Για το θέμα των δηλητηριασμένων δολωμάτων μίλησε ο βιολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Σταύρος Ξηρουχάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που παρουσιάζεται στην Κρήτη, για την αντιμετώπιση του οποίου εκπονούν ένα πρόγραμμα LIFE ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα.

Μαρία Αμπατζή