Βάσει των εισοδημάτων του 2015 οι ασφαλιστικές εισφορές του 2017 για τους αγρότες

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας η εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του 2017 για τους αγρότες.

Οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν το επικρατέστερο σενάριο το οποίο είχαν αναφέρει σε σχετικά ρεπορτάζ τους η «ΥΧ» και το ypaithros.gr, ότι δηλαδή ως βάση υπολογισμού θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις δαπάνες οι οποίες αφαιρούνται από τον τζίρο του παραγωγού (για να προκύψει το καθαρό φορολογητέο εισόδημα) θα μπορούν να ενταχθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν στο συγκεκριμένο έτος.

Ο προαναφερθείς τρόπος υπολογισμού είναι πολύ πιθανό να ισχύσει για το α’ εξάμηνο του 2017 ενώ για το β’ εξάμηνο να χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2016 (εφόσον φυσικά έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του εν λόγω έτους) και ταυτόχρονα να πραγματοποιείται συμψηφισμός για τις περιπτώσεις που έχουν καταβληθεί επιπλέον εισφορές.

Μένει να φανεί αν η εγκύκλιος που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες θα προβλέπει αλλαγές και στο χρόνο καταβολής των εισφορών. Όπως είχε γράψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ το ypaithros.gr, στο υπουργείο Εργασίας συζητούσαν το σενάριο οι εισφορές των αγροτών να καταβάλλονται από τη νέα χρονιά σε μηνιαία βάση (αντί ανά εξάμηνο που ισχύει τώρα).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών διαμορφώνονται για το 2017 στο 20,9 του εισοδήματος (14% οι εισφορές κύριας σύνταξης συν 6,9% διαμορφώνεται οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ).