Ανοιχτή επιστολή από τον Γ. Σηφάκη προκειμένου οι μεταποιητές να δώσουν τιμή στο συμπύρηνο

Αντιδράσεις παράγωγων στις ανακοινώσεις ΕΚΕ για το συμπύρηνο πριν τη συγκομιδή

Με τη μορφή ανοιχτής επιστολής προς τους μεταποιητές ροδακίνων της Πέλλας, κάλεσμα απηύθυνε ο τοπικός βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σηφάκης στη διοίκηση των μεταποιητικών μονάδων ης περιοχής του, να δώσουν τιμή για το προϊόν.

Αργά το βράδυ της Κυριακής 6/8/2017 με ανάρτησή του στον τοίχο του στο facebook τόνισε πως «η συνέχιση της μη ανακοίνωσης τιμών προς τους παραγωγούς συνιστά περιφρόνηση του αγροτικού κόσμου» και πως «απαιτείται αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση για να συνεχίσει η χώρα να είναι πρώτη στο διεθνή ανταγωνισμό μεταποιημένου ροδάκινου».

Κάνει έκκληση «οι τιμές που θα ανακοινωθούν να είναι τουλάχιστον οι περσινές ( που ήταν ήδη πολύ μικρές) για να μπορέσει ο αγρότης να καλλιεργήσει, να ραντίσει, να λιπάνει και να έχει ψυχολογία για να παράγει ποιοτικό προϊόν που θα εξασφαλίσει την διατήρηση της ελληνικής κονσέρβας στην κορυφή παγκόσμια».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ίδρυση της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων, η οποία συνεδρίασε παρόντος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνει πως θα βοηθήσει στην απόκτηση εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγωγικών φορέων και την από κοινού συζήτηση και προτάσεις για την προοπτική των πυρηνόκαρπων.

Ο κ.Σηφάκης σημειώνει πως το ροδάκινο για την Πέλλα και την Ημαθία με εξωστρεφή επιτυχημένη δραστηριότητα παγκόσμια αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τι μπορεί να επιτύχει μια σοβαρή και συντονισμένη δράση. «Όμως είναι σχήμα οξύμωρο τρείς μεταποιητικές επιχειρήσεις της Πέλλας να φιγουράρουν στην λίστα των πρώτων πενήντα επιχειρήσεων σε κερδοφορία στη χώρα και οι τιμές παραγωγού να μην μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση για τους αγρότες που παράγουν το προϊόν».

Επισημαίνει πως «μόνο  με συναντίληψη, με αλληλοσεβασμό και με ουσιαστικό διάλογο μέσω της διεπαγγελματικής ( ακόμη και μέσα από τις διαφορές συμφερόντων) θα προκύψουν λύσεις προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή, συγκέντρωση, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων».