Το αχλάδι έφερε πολλά χαμόγελα στην Αρκαδία

Πίσω έχει το αχλάδι την... τιμή

Ιδιαίτερα ικανοποιημένους βρίσκει τους παραγωγούς αχλαδιού στην Αρκαδία η λήξη της φετινής περιόδου, αφού η παραγωγή πήγε σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά.

Ο Λυμπερόπουλος Κώστας, που είναι δεύτερης γενιάς παραγωγός, δηλώνει ότι «εάν ακολουθήσουν και άλλες χρονιές όπως και η φετινή, τότε είναι σίγουρο ότι θα χτίσουμε ένα καλό εισόδημα. Αυτήν τη χρονιά, οι τιμές κυμάνθηκαν στα 65-70 λεπτά, ενώ το 2016 η τιμή κινήθηκε στα 55-60 λεπτά και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών ήταν χαμηλότερης ποιότητας. Μοναδικό πρόβλημα, αλλά σοβαρότατο, όπως αποκαλύπτει ο Κώστας Λυμπερόπουλος, είναι η δράση του βακτηρίου ερβίνια, που προκαλεί το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς.

Μάλιστα, θέλοντας να τονίσει το πρόβλημα επεσήμανε ότι «τελευταία, χάνονται ολόκληρα κτήματα, αφού είναι απαραίτητη η εκρίζωση και το κάψιμο των προσβεβλημένων δέντρων, καθώς και η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων τους, στα οποία δεν έχει επεκταθεί ακόμη πολύ η προσβολή».

Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των αχλαδιών, επισημαίνει ότι μέχρι τώρα γίνεται με προσωπική ευθύνη του παραγωγού, εκ των οποίων οι περισσότεροι πουλάνε στις λαϊκές και έτσι αποθηκεύουν στα ψυγεία. Φέτος, κάποιες ποσότητες πέρασαν μέσω της Ένωσης Συνεταιρισμών Αρκαδίας και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες χρονιές.

Η συνολική παραγωγή αχλαδιών φέτος υπολογίζεται ότι έφθασε τους 4.000 τόνους, ξεπερνώντας σε αύξηση το 50% σε σχέση με το 2016.