Η Actοίδα ΚοινΣΕπ απασχολεί άτομα με αναπηρία

Με την προτροπή του προγράμματος SoSEDEE Project GR-BG του Interreg V-A για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, εργαζόμενοι του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης δημιούργησαν την Actοίδα ΚοινΣΕπ, στην οποία απασχολούνται άτομα με αναπηρία.

Στην Actοίδα κατασκευάζουν χρηστικά και διακοσμητικά είδη, χειροποίητα προσκλητήρια, μπομπονιέρες και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Τα έσοδά της διανέμονται με καθορισμένο τρόπο από το καταστατικό της επιχείρησης, σύμφωνα με το πρότυπο που ισχύει για κάθε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.

Στη δημιουργική ομάδα εθελοντών συμμετέχει ο οικονομολόγος – ειδικός παιδαγωγός Βασίλης Καραδάκτος, ο οποίος εργάζεται στο Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Αναπηρία του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης και είναι υπεύθυνος για τα μουσικά εργαστήρια. Ο ίδιος εξηγεί πως η ΚοινΣΕπ έχει, κυρίως, κοινωνικό αποτύπωμα και όχι μόνο οικονομικό.

Το παιδικό χωριό ήταν βασικός εταίρος του προγράμματος και μετά από παρότρυνση εκπαιδεύτηκαν έξι άτομα με επιτυχία στο ΤΕΙ Καβάλας. Μόλις ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση, το Παιδικό Χωριό θέλησε να δημιουργηθεί μια ΚοινΣΕπ, με έδρα στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης εντός του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης.

«Άτομα με αναπηρία φτιάχνουν χειροποίητα προϊόντα, χρηστικά και διακοσμητικά, τα οποία πωλούνται μέσω του e-shop και ορισμένων σημείων στην Αλεξανδρούπολη. Τα χρήματα που προκύπτουν κατευθύνονται στις μισθοδοσίες των ατόμων με αναπηρία, καθώς και σε άλλα λειτουργικά έξοδα», περιγράφει.

Η ιδέα

«Η ιδέα της ΚοινΣΕπ Actοίδα προέκυψε μέσα από τα δρώμενα, τα εργαστήρια που γίνονται στο Κέντρο, όπου δημιουργούσαμε χειροποίητες κατασκευές από πηλό, ξύλο και χαλκό, οι οποίες υπάγονται στη θεραπεία των ατόμων αυτών. Είναι άτομα με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down και κάποιες άλλες αναπηρίες, αλλά όχι κινητική».

Η ΚοινΣΕπ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και προχώρησε σταδιακά λόγω της πανδημίας. Αρχικά, διαμόρφωσαν τον τρόπο λειτουργίας, τα κανάλια επικοινωνίας και πωλήσεων και επεξεργάστηκαν το είδος των προϊόντων που μπορούν να φτιάξουν. Η προετοιμασία χρειάστηκε έναν χρόνο.

Εκείνοι συνοψίζουν την αποστολή τους ως εξής: «Η Actοίδα προσλαμβάνει άτομα με αναπηρία που φτιάχνουν χειροποίητες δημιουργίες, κατακτώντας έτσι τόσο την επαγγελματική τους αποκατάσταση, όσο και την κοινωνική τους ένταξη».