Αδειοδότηση στάβλων, ευζωία και πρόγραμμα μελιταίου πυρετού τα θέματα προς επίλυση για την κτηνοτροφία

γράφει ο Κώστας Μητρόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας

Ο τομέας της κτηνοτροφίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί μια βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Η ζωική παραγωγή περιλαμβάνει την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων (κυρίως αιγοπροβάτων). Τα πλεονεκτήματα που εμφανίζει η κτηνοτροφία στη Δυτική Ελλάδα συνδέονται κυρίως με την τοπογεωγραφία της περιοχής μας, που, λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας, προσδίδει στα κτηνοτροφικά προϊόντα ποιοτικά στοιχεία, όπως η άριστη γεύση και το άρωμα, ενώ, επίσης, η ημιεκτατική εκτροφή αξιοποιεί και τον φυσικό πλούτο, μειώνοντας το κόστος της παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αγροκτηνοτροφικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας για την περιοχή μας. Συνολικά, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν περίπου 1.800.000 αιγοπρόβατα σε 13.000 εκμεταλλεύσεις μεικτής παραγωγικής κατεύθυνσης, στην πλειονότητά τους ημιενσταβλισμένες και μικρού μεγέθους.

Από την άλλη μεριά, τα προβλήματα, που σήμερα παρουσιάζονται στην κτηνοτροφία στη Δυτική Ελλάδα, δεν διαφέρουν από αυτά που εμφανίζονται στην υπόλοιπη χώρα. Είναι πολλά, χρονίζοντα και πολυεπίπεδα. Μερικά από αυτά, που απασχολούν έντονα τους αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής μας, συζητήθηκαν σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στις 31/5/2017.

Πρόγραμμα μελιταίου πυρετού

Το κόστος εφαρμογής του προγράμματος του μελιταίου πυρετού έχει, δυστυχώς, ανατεθεί στους ώμους των κτηνοτρόφων, που, εκτός από τον πόλεμο στις τιμές του γάλακτος, που δέχονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, έχουν άλλον έναν παράγοντα να επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής, καίτοι υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή του από κτηνιάτρους εκτροφής με αποζημίωση από το κράτος. Αυτό γίνεται γιατί προέκυψαν γραφειοκρατικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της υπογραφής συμβάσεων των περιφερειών με τους κτηνιάτρους εκτροφής, αλλά, κυρίως, γιατί το ποσό που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διέθεσε είναι ανεπαρκές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το κόστος εφαρμογής του προγράμματος. Από την άλλη μεριά, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι αντικειμενικά υποστελεχωμένες, όπως άλλωστε καταλογίζουν στη χώρα και οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κάθε τους έλεγχο.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει αναδειχθεί ήδη από το 2015 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με σχετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και επιστολές προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα του μελιταίου πυρετού αφορά τη δημόσια υγεία και άποψη της περιφέρειας είναι ότι πρέπει να πραγματοποιείται με έξοδα του υπουργείου και όχι των κτηνοτρόφων. Μόνη λύση είναι η διάθεση επαρκών κονδυλίων από το υπουργείο και η κατανομή αυτών στις περιφέρειες έγκαιρα, ώστε να μπορούν να έχουν την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος μέσω της ανάθεσής του ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας.

Αδειοδότηση στάβλων

Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας είναι οι καθυστερήσεις και το κόστος που συνεπάγεται η έκδοση άδειας λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η οποία, εκτός των άλλων, είναι απαραίτητη για την ένταξη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ή σχέδιο βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των στάβλων. Βέβαια, όσον αφορά το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, αρκεί η προσωρινή άδεια, αλλά το γεγονός αυτό δεν δίνει οριστική λύση.

adeiodotisi-stavlon-euzoia-programma-melitaiou-piretouΟι διαδικασίες έκδοσης αδειών σταβλικών εγκαταστάσεων είναι γραφειοκρατικές, κοστοβόρες, χρονοβόρες και επιπλέον παράλογες, αν αναλογιστούμε ότι, μόλις πριν από μερικές μέρες, το ίδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απλοποίησε τις διαδικασίες λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων. Η πρότασή μας, που έγινε ευνοϊκά δεκτή από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και έχει κατατεθεί και παλαιότερα στον αναπληρωτή υπουργό κ. Τσιρώνη σε επίσκεψή του στην Πάτρα, είναι να καταργηθούν οι άδειες λειτουργίας, τουλάχιστον για τα πρόχειρα καταλύματα, με ταυτόχρονη αύξηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτόν, θα φύγει ένα γραφειοκρατικό και οικονομικό βάρος από τις πλάτες των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα μπορούν να στραφούν στην πραγματική βελτίωση της κτηριακής τους υποδομής και του ζωικού τους κεφαλαίου.

Ευζωία των ζώων

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, αναδείχθηκε και η θετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση των ελέγχων που πραγματοποιούνται για την ευζωία των ζώων κατά τη μεταφορά στο λιμάνι της Πάτρας, με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με ιδιοκτήτες σταβλικών εγκαταστάσεων για την προσωρινή ανάπαυση των μεταφερόμενων ζώων, αν αυτό απαιτηθεί.

Συνολικά, η θέση μας είναι ότι τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι πολλά και σύνθετα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις δυσκολίες των κτηνοτρόφων και να προσπαθούμε, το κεντρικό κράτος σε άμεση συνεργασία με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με βάση την κοινή λογική και με στέρεα επιχειρήματα, να δίνουμε λύσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.