Οι αδελφές που μετέτρεψαν το Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης σε αφετηρία για το «αρωματικό» τους ταξίδι

Ξεκίνησαν από το μηδέν την παραγωγή και τυποποίηση βοτάνων και έφτασαν μέχρι το Βέλγιο

aderfes-giannakopoulou-monopigado-thessaloniki

Δημιούργησαν τον δικό τους αρωματικό κόσμο, τον επεξεργάστηκαν με απόλυτη προσοχή και αγάπη, με τρόπο χειρωνακτικό, και τον περιέκλεισαν με φροντίδα σε μια συσκευασία που έχει τον τρόπο να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του περιεχομένου της. Η Ρενέλα και η Αλεξία Γιαννακοπούλου, δύο Θεσσαλονικές αδελφές, ξεκίνησαν να γεμίζουν το Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης με τα αρώματα του σιδερίτη και της ρίγανης. «Ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια να καλλιεργούμε βιολογικά Φαρμακευτικά Αρωματικά Φυτά, όπως τσάι του βουνού και ρίγανη, και, εν συνεχεία, καλλιεργήσαμε φασκόμηλο, λεβάντα, θυμάρι, λεμονοθύμαρο και δίκταμο, έχοντας  σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε σε μείγματα ροφημάτων, που θα δημιουργήσουμε κατόπιν επιστημονικής έρευνας», αναφέρουν στην «ΥΧ» οι δύο αδελφές. Η Ρενέλα και η Αλεξία διαθέτουν σήμερα τα προϊόντα τους σε καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ έχουν ξεκινήσει και εξαγωγές, με πρώτο σταθμό το Βέλγιο.

«INONI Greek Organic Herbs»

Οι δύο αδελφές εμπιστεύτηκαν την Οινώνη, μία νύμφη από την ελληνική μυθολογία, η οποία είχε λάβει από τον θεό Απόλλωνα το μοναδικό χάρισμα να θεραπεύει τις πληγές των ανθρώπων με τα βότανα, ώστε να συνοδεύσει με το όνομά της τη συσκευασία των προϊόντων τους. Έτσι, λοιπόν, η Ρενέλα και η Αλεξία δημιούργησαν την επιχείρηση «INONI Greek Organic Herbs». Πριν ξεκινήσουν τις καλλιεργητικές πρακτικές, παρακολούθησαν «σεμινάρια μέσω της φαρμακευτικής σχολής σχετικά με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και την παραγωγή αιθέριων ελαίων, τα οποία ανακάλυψαν εντελώς συγκυριακά», αναφέρει η Αλεξία.

Ρενέλα και Αλεξία Γιαννακοπούλου
Ρενέλα και Αλεξία Γιαννακοπούλου

Αφού ολοκλήρωσαν την παρακολούθηση των σεμιναρίων, αναζητούσαν για αρκετό καιρό και τελικά βρήκαν το ιδανικό, για τις ίδιες, κομμάτι γης στο χωριό Μονοπήγαδο. Μετά από εδαφικές αναλύσεις, ξεκίνησαν τη βιολογική τους καλλιέργεια. Η αρχική σκέψη της λεβάντας, την οποία είχαν, ήρθε σε δεύτερη μοίρα, αφού τους «κέρδισε» η καλλιέργεια του σιδερίτη και της ρίγανης, γιατί κατά κύριο λόγο ήθελαν να ασχοληθούν με ενδημικά είδη, που «μυρίζουν» Ελλάδα. Δύο καλλιέργειες αρκετά δύσκολες όπως αναφέρει η Ρενέλα, καθώς «χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια και πολύς χρόνος για τις καλλιεργητικές φροντίδες τους» λόγω και των βιολογικών πρακτικών που ακολουθούν οι δύο αδελφές.

Εφοδιάστηκαν, λοιπόν, με τις κατάλληλες γνώσεις, οι οποίες συμπλήρωσαν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση ως δασολόγοι Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια σχολή την οποία ακολούθησαν και οι δύο. Ξεκίνησαν, λοιπόν, την καλλιέργεια των προϊόντων τους με την αγωνία που υπάρχει σε κάθε νέο ξεκίνημα. Είχαν, όμως, τη συμβουλευτική βοήθεια έμπειρων ανθρώπων, όπως γεωπόνων και καθηγητών της Φαρμακευτικής Σχολής με ειδίκευση στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά και στα αιθέρια έλαια. Στο πρακτικό κομμάτι, αναζήτησαν βοήθεια από άλλους αγρότες του χωριού, οι οποίοι διέθεταν τα κατάλληλα εργαλεία, τα μηχανήματα και άλλα μέσα που ήταν απαραίτητα για την καλλιέργεια.

Δύσκολο κομμάτι η πιστοποίηση της καλλιέργειας ως βιολογικής

Η τυποποίηση και η εξαγωγή των προϊόντων βρίσκονταν από την αρχή στο πλάνο τους. Έτσι, από τον Μάρτιο του 2018, διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα τους με τη δική τους ετικέτα. «Η τυποποίηση έχει έναν χρόνο που ξεκίνησε. Πιο πριν προηγήθηκε έρευνα, καθώς έπρεπε να σχεδιάσουμε τη συσκευασία μας, ώστε να είναι όμορφη και να εξυπηρετεί τους σκοπούς της. Το ψάξαμε, λοιπόν, αρκετά και καταλήξαμε στις συγκεκριμένες συσκευασίες που διαθέτουμε στην αγορά αυτήν τη στιγμή, οι οποίες είναι δύο κατηγοριών, μία πιο ταχυκίνητη σειρά χάρτινων σακουλών με zipper για επαναχρησιμοποίηση του προϊόντος και ένα πιο εκλεπτυσμένο χάρτινο κυλινδρικό κουτάκι που προορίζεται για τις αγορές του εξωτερικού, για καταστήματα ξενοδοχείων, για τα τοπικά καταστήματα», αναφέρει η Αλεξία.

kalliergies-inoni-tsaiΠριν ξεκινήσει η τυποποίηση, τα προϊόντα της επιχείρησης «INONI Greek Organic Herbs» πωλούνταν ως βιολογικά σε στάδιο μετατροπής», αν και ήταν πλήρως βιολογικά. Η Ρενέλα τονίζει ότι «ένα πολύ δύσκολο κομμάτι ήταν η πιστοποίηση της καλλιέργειας ως βιολογικής, η οποία διαρκεί τρία χρόνια. Η διαδικασία αυτή σε πηγαίνει πίσω για το πώς θα διαθέσεις τα προϊόντα σου».

Η πρώτη μας εξαγωγή σε ελληνικά μαγαζιά στο Βέλγιο

Πλέον, το τσάι του βουνού και η ρίγανη «INONI Greek Organic Herbs» διατίθενται στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής ως βιολογικά προϊόντα. «Στο site μας με τον ομώνυμο τίτλο, έχουμε δημιουργήσει έναν χάρτη στον οποίο μπορεί να εντοπίσει κάποιος τα καταστήματα στα οποία είναι διαθέσιμα τα προϊόντα μας. Επίσης, κάναμε και την πρώτη μας εξαγωγή σε ελληνικά μαγαζιά στο Βέλγιο», όπως αναφέρουν, ενώ στα επόμενα σχέδιά τους βρίσκεται η διάθεση των προϊόντων τους και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Επίσης, σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων κωδικών που θα περιλαμβάνουν μείγματα ροφημάτων, ένα πεδίο πάνω στο οποίο η Αλεξία ξεκίνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι μέσα από έρευνα, χημικές αναλύσεις και πειραματισμούς να αξιολογήσει τη χημική τους σύσταση και να εξετάσει τις βιολογικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό των υδατικών κυρίως εκχυλισμάτων των δικών τους καλλιεργούμενων ειδών, με έμφαση τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές. Με αυτόν τον τρόπο, όποιο προϊόν «βγαίνει» στην αγορά, θα είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά.

«Όταν είδαμε να πιάνει το φυτό στο χωράφι, μάς έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε»

Οι δύο νέες παραγωγοί, κάνοντας τον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας τους, αναφέρουν ότι «πριν ξεκινήσει κάποιος την ενασχόλησή του με την καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, θα πρέπει να έχει κάνει ένα καλό business plan. Θα πρέπει να υπολογίσει ότι θα συναντήσει αρκετά πράγματα μπροστά του, τα οποία ίσως δεν περίμενε. Χρειάζεται να έχει ένα επενδυτικό κεφάλαιο για να γίνει η αγορά και η πρώτη εγκατάσταση των φυταρίων, αλλά και να προνοήσει για τους αποθηκευτικούς χώρους και τα μεταφορικά μέσα που θα χρειαστεί. Αν έχει υπομονή θα τα καταφέρει, καθώς και εμείς πολλές φορές σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε, αλλά η ικανοποίηση που πήραμε, όταν είδαμε να πιάνει το φυτό στο χωράφι, μάς έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε». Η Ρενέλα και η Αλεξία αναφέρουν ότι ως επιχείρηση είναι ανοιχτή στη συνεργασία με άλλους παραγωγούς, οι οποίοι διαθέτουν ποιοτικά βιολογικά προϊόντα, καθώς με μεγαλύτερες ποσότητες έχει κανείς άλλη διαπραγματευτική δύναμη στις αγορές του εξωτερικού. Τέλος, τονίζουν ότι ο πλούτος της Ελλάδας σε Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά θα έπρεπε να αναδειχθεί περισσότερο προς τα έξω και να είναι ένας τομέας που θα χαρακτηρίζει την Ελλάδα, όπως ο τουρισμός.