Σε αδιέξοδο οδηγείται η κορινθιακή σταφίδα

Μπορεί η κορινθιακή σταφίδα να κέρδισε προσωρινά μια τιμή που καλύπτει το κόστος καλλιέργειας και οριακά προσφέρει ένα μικρό κέρδος, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει πολύ την κατάσταση.

Ο παραγωγός Κώστας Κωστάκης, πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας, αναφέρει ότι «την περίοδο της συγκομιδής, η τιμή ξεκίνησε με βάση τα 70 λεπτά και στη συνέχεια ανέβηκε».

Όπως εξηγεί, οι χαμηλές τιμές που είχαν παγιωθεί «οδήγησαν στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας και έτσι φέτος είχαμε σημαντική μείωση στην παραγωγή. Η τιμή του 1,20 ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε λόγω ελλείψεως προϊόντος, μας δίνει οριακά ένα πολύ μικρό κέρδος».

Η μείωση της παραγωγής στην Κορινθία ξεπέρασε το 60%, τόσο λόγω των κλιματολογικών συνθηκών όσο και εξαιτίας της εγκατάλειψης της καλλιέργειας. «Η άνοδος του κόστους της καλλιέργειας είναι τόσο μεγάλη που δεν αφήνει περιθώριο να ασχοληθεί κάποιος. Ακόμα και η άνοδος της τιμής από τους μεταποιητές άργησε να γίνει», υπογραμμίζει ο κ. Κωστάκης.

Από την πλευρά του, ο παραγωγός Γιώργος Τριανταφυλλίδης, από την Τιτάνη Κορινθίας, εξηγεί αναφορικά με το μέγεθος της μείωσης της καλλιέργειας: «Στο χωριό μου, από τους συνολικά 25 καλλιεργητές, παραγωγή πήραν μόνο οι πέντε και αυτή ήταν ελάχιστη για τα οινοποιία. Οι περισσότεροι τα άφησαν ατρύγητα, αφού δεν συμφέρει να τα μαζέψεις. Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας έχει πτωτική τάση». Τέλος ο καλλιεργητής Ηλίας Μάζος επισημαίνει ότι «η τιμή τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στο 1,40 ευρώ, και φυσικά με αυτήν το μόνο που καταφέραμε είναι να βγάλουμε το κόστος καλλιέργειας. Η σταφίδα εγκαταλείπεται γιατί, όπως και άλλα αγροτικά προϊόντα, είναι ασύμφορη».

Συνοψίζοντας τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την απόφαση, ο κ. Μάζος επικαλείται την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, την έλλειψη εργατικών χεριών, το μαύρο χρήμα που χάνεται για τα μεροκάματα, αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το ότι «οι τιμές δεν βρίσκονται στα επίπεδα που πρέπει».