Αδικία στην κατανομή των πόρων για τα Σχέδια Βελτίωσης καταγγέλλουν οι Ροδοπίτες

Μένουν εκτός οι μισοί αιτούντες ακόμη και μετά την τροποποίηση του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με την τροποποίηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης της Δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) στις 23 Απριλίου, ο νέος προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ. Επομένως, ανέρχεται στα 305 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ διαμορφώνεται στα 28,265 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά ήταν 23,3 εκατ. ευρώ.

Οι καταστροφές που έζησε ο Έβρος λόγω των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου οδήγησαν στην πολιτική απόφαση να επιλεγούν και οι 157 εγκεκριμένοι φάκελοι. Τα καλά νέα, όμως, περιορίζονται στον πολύπαθο ακριτικό νομό, καθώς στη γειτονική Ροδόπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής, Νίκο Μποτρότσο, μένουν εκτός οι μισοί αιτούντες ακόμη και μετά την τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Γνωρίζοντας εξαρχής ότι θα εγκριθούν όλα τα σχέδια του Έβρου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη και στο υπουργείο, ώστε να προστεθούν 6-7 εκατ. ευρώ για να «τρέξει» το πρόγραμμα ομαλά και να γίνει δίκαιη κατανομή στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

Αναφορικά με τον πρόσθετο προϋπολογισμό για την περιφέρεια της τάξης των 5 εκατ. ευρώ περίπου υπογραμμίζει ότι είναι λιγότερα από τα χρήματα που διεκδίκησαν. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην ΠΕ Ροδόπης οι επιλαχόντες ήταν 60 και οι εγκεκριμένοι, στην πρώτη κατανομή, αντιπροσώπευαν το 1/4 των αιτούντων.

«Με τον νέο προϋπολογισμό θα καλυφθούν περίπου οι μισοί αιτούντες, άρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν επιλαχόντες. Το επιπλέον ποσό δόθηκε σε όλη την Ελλάδα και με αυτό δεν αποκαθίσταται η αδικία που έγινε στην περιοχή μας, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν μια μικρή περικοπή στις άλλες περιφέρειες και να δώσουν ένα μεγαλύτερο ποσό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», είναι η πρόταση που καταθέτουν οι Ροδοπίτες.

Οι αγρότες δεν μπορούν να αντιδράσουν περαιτέρω και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο ποσό, γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με τελεσίδικη πολιτική απόφαση. Από την εικόνα που έχει από τους άλλους νομούς ο Νίκος Μποτρότσος γνωρίζει ότι στην πρώτη κατανομή πέρασαν οι μισοί παραγωγοί στη Δράμα και την Καβάλα και στην Ξάνθη κάπως λιγότεροι από τους μισούς. «Ο λόγος είναι ότι στην Ανατολική Μακεδονία έχουν καλλιέργειες με αυξημένα μόρια, όπως δέντρα, αμπέλια, σπαράγγια, ενώ στη Ροδόπη οι καλλιέργειες που κυριαρχούν είναι το βαμβάκι και το σιτάρι», καταλήγει.