Στον αέρα ο προγραµµατισµός των παραγωγών σε κηπευτικά, φράουλα και εσπεριδοειδή λόγω των µεγάλων ελλείψεων σε εργατικά χέρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των φυλλωδών λαχανικών, παράλληλα με τη διαδικασία νέων φυτεύσεων. Σταθερή, επίσης, δείχνει να είναι η καλλιέργεια μαρουλιών και σπανακιών που προορίζονται για τη μεταποίηση. Παράλληλα, όμως, η έλλειψη εργατικών χεριών, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για την τρέχουσα περίοδο. Ο καιρός προς το παρόν δείχνει να είναι σύμμαχος λόγω των βροχοπτώσεων, βοηθώντας τις νέες φυτεύσεις, αλλά και τις σπορές των λαχανικών.

Η Ντίνα Κατσιγιάννη, παραγωγός διάφορων ποικιλιών μαρουλιού από τα Ίρια Αργολίδας και μέλος της Ομάδας Παραγωγών κηπευτικών «Ιρίων γη», κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά. Η ΟΠ καλλιεργεί πάνω από 500 στρέμματα, από τα οποία το 80% προορίζεται για κομμένες σαλάτες και το 20% για το ράφι.

Η Ομάδα αποτελείται από 24 μέλη και αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει τις φυτεύσεις, ώστε οι πρώτες κοπές να αρχίσουν προς τα τέλη Οκτωβρίου. Κάνει λόγο για μία αύξηση στο κόστος παραγωγής που ξεπερνά το 40% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Συγκρίνοντας το κόστος με το 10% αύξηση στην τιμή που κλείσαμε στη συμφωνία με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε, βλέπω ότι δεν καλύπτονται οι δαπάνες. Εμείς, όμως, θα ανταποκριθούμε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, ώστε να έχουμε μία συνέχεια».

Αναφερόμενη στο θέμα των τιμών, μας είπε ότι κυμαίνονται οι τύπου σαλάτες περίπου στο 1 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια τύπου iceberg στα 50 λεπτά το κιλό, τα κατσαρά μαρούλια στα 90 λεπτά, οι κλασικές Romana στα 0,45 και οι τύπου Lollo Rossa στο 1 ευρώ.

Έχουν φύγει οι εργάτες γης

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μέλος του Συνεταιρισμού Κηπευτικών Μεγάρων, υποστηρίζει ότι ο μεγαλύτερος όγκος της συλλογής θα ξεκινήσει σε 15 μέρες. «Προς το παρόν και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η ζήτηση είναι περιορισμένη. Σε αυτό βέβαια συντελεί και η μειωμένη αγοραστική δύναμη».

Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας ενημερώσει για την τρέχουσα τιμή παραγωγού του σπανακιού και μας είπε ότι κυμαίνεται περίπου στα 80 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια, ο ίδιος εστίασε σε βασικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους παραγωγούς κηπευτικών της περιοχής και έχουν να κάνουν με τη σημαντική έλλειψη εργατικών χεριών, όπου θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

«Υπολογίζουμε ότι αν δεν καλυφθούμε σε εργάτες γης, για το επόμενο διάστημα ο προγραμματισμός μας θα είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά 40%». Επίσης, αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος παραγωγής, όπως και στη μεγάλη μείωση σε δραστικές ουσίες, «οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την προστασία των φυτών μας, από διάφορες ασθένειες και έντομα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Κώστα Λουκίσσα από τα Λουκίσσια Βοιωτίας. Υποστήριξε ότι η νέα περίοδος των φυλλωδών λαχανικών ουσιαστικά ξεκινά από τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου και θα έχει πολλές ανακατατάξεις. «Η αγορά παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και οι παραγωγοί δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο υψηλό κόστος παραγωγής, όπως επίσης και στην έλλειψη εργατών γης. Απαιτούνται άμεσες λύσεις από την πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τις καλλιέργειές μας για το επόμενο διάστημα», υποστηρίζει ο ίδιος.

Για μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις στον προγραμματισμό του κάνει λόγο και ο Σπύρος Σινγκ από τα Μέγαρα. Ο ίδιος καλλιεργεί μεγάλες εκτάσεις με σπανάκι και αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα εύρεσης εργατικών χεριών. «Ίσως να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στον τομέα της γεωργίας και, όπως βλέπουμε τις εξελίξεις, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο», τονίζει εμφατικά.

Λύσεις από τη νέα τεχνολογία και την επιστήμη

Μπορεί οι αγρότες να αγανακτούν από την έλλειψη εργατικών χεριών, όμως, μέσα από την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, μπορούν να υπάρξουν λύσεις εξίσου αποτελεσματικές και οικονομικότερες. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ο γεωπόνος Κώστας Μαλλίρης από την Τρίπολη. Σε συνεργασία με παραγωγούς, εφαρμόζει την τεχνολογία plant tape.

Η τεχνική αυτή μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 80% στο κόστος των εργατικών κατά τη φύτευση των φυλλωδών λαχανικών, ενώ είναι κατάλληλη και για τη φύτευση και άλλων ειδών, όπως πράσα, ντομάτες και σταυρανθή, επιτυγχάνοντας ταχύτητα φύτευσης πάνω από 300% σε σύγκριση με τις κλασικές μεθόδους. Τα μηχανήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα φύτευσης, έως 10 στρέμματα την ώρα. Ο κ. Μαλλίρης αναφέρει επίσης ότι «η τεχνική αυτή εφαρμόζεται πάνω από τρία χρόνια στην Τρίπολη με σημαντικά αποτελέσματα». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι μία νέα μέθοδος προετοιμασίας των φυτών σποράς σε σπορόφυτα.

«Με τη μέθοδο που εφαρμόζουμε, αναπτύσσουμε 2,5 εκατομμύρια φυτά στο στρέμμα του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με τα 800.000 που έχει σήμερα ένα κλασικό θερμοκήπιο. Αυτή την περίοδο, η διαδικασία σποράς και ανάπτυξης των μαρουλιών επιτυγχάνεται σε 16 ημέρες», τονίζει ο κ. Μαλλίρης.