Φόβοι για αφανισμό βασικών καλλιεργειών στην Ηλεία

afanismos-basikes-kalliergeies-ileia

Έντονο προβληματισμό και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η κατάσταση που παρουσιάζει ο αγροτικός τομέας της Ηλείας, με δύο από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες του Νομού, την κορινθιακή σταφίδα και τη βιομηχανική ντομάτα, να έχουν πληγεί σημαντικά.
Τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες περιγράφει σε ένα ακόμα υπόμνημα που εστάλη στον αρμόδιο υπουργό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών, Ελαιολάδου Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλλιανάτος και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών που βρίσκονται σε απόγνωση.
«Ο αγροτικός κόσμος του νομού Ηλείας περιμένει από εσάς λύσεις τώρα. Απαντήστε στους αγρότες του νομού Ηλείας», τονίζεται στο υπόμνημα και προσθέτεται: «Σας το έχουμε θέσει πάρα πολλές φορές και μας είπατε να πάνε οι αγρότες στα σχέδια βελτίωσης. Γνωρίζετε ότι οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν μικρό κλήρο. Ποιος έχει χρήματα να πληρώσει τον μελετητή και όλες τις διαδικασίες για να πληρωθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Πάρτε ένα μέρος από τα σχέδια βελτίωσης και κάντε την αναμπέλωση στην κορινθιακή σταφίδα όπως τη ζητάμε. Εάν δεν το κάνετε σε δύο χρόνια την Κορινθιακή Σταφίδα στην Ηλεία θα τη βλέπουμε σε φωτογραφίες».
Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο υπόμνημα, ο αγροτικός τομέας της Ηλείας βρίσκεται σε δυσχερή θέση με τους αγρότες τα τελευταία χρόνια να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο καθώς βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξαφανίζονται.
«Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για την έξοδο από την κρίση, ο οποίος χάνεται από τον χάρτη. Το πλήγμα για τον Νομό Ηλείας είναι τεράστιο. Τα δύο βασικά προϊόντα του Νομού Ηλείας, Βιομηχανική Τομάτα και Κορινθιακή Σταφίδα, έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Τα δύο αυτά προϊόντα τα τρία τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Άμεσα πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις και να δούμε εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει δυνατότητα μερικής πληρωμής των αποζημιώσεων» αναφέρεται στο υπόμνημα.

Στα θέματα που τίθενται στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνεται η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας για να μην χαθεί το προϊόν, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές αλλαγές, τα χωράφια των λιμνών για τα οποία ζητείται να ληφθούν πρωτοβουλίες και να καλλιεργούνται από πραγματικούς αγρότες, η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, η αξιοποίηση και λειτουργία του Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου, η εκκαθάριση του μητρώου αγροτικών συνεταιρισμών, η αυστηροποίηση των ελέγχων για τα εισαγόμενα προϊόντα, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η υπογραφή συμβάσεων βιομηχανικής τομάτας μέχρι τις 10 Μαρτίου.