Αφιέρωμα Φθινοπωρινές Σπορές: Δυναμικά μπαίνουν στις σπορές Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα,
Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

«Ο κάμπος θα πρασινίσει τον χειμώνα και θα χρυσαφίσει την άνοιξη, με τόσο σιτάρι που θα καλλιεργηθεί». Με την παραπάνω φράση περιγράφει την τάση που επικρατεί στον κάμπο ενόψει των φθινοπωρινών σπορών Λαρισαίος γεωπόνος. Εικόνα αναμενόμενη, με τόσο υψηλές τιμές που κυριάρχησαν φέτος στα δημητριακά. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται φυσικά το σιτάρι, ενώ ακολουθεί η ελαιοκράμβη.

Ο τριαντάχρονος Φαρσαλινός αγρότης, Βησσαρίων Δρόσος, θεωρεί ότι οι περισσότεροι αγρότες θα συνεχίσουν να μοιράζουν το ρίσκο, καλλιεργώντας κατά το ήμισυ (συν-πλην) σιτάρι και ελαιοκράμβη. Το ίδιο κάνει και ο ίδιος τα τελευταία χρόνια. Την προσεχή χρονιά, πάντως, θα επενδύσει περισσότερο στην ελαιοκράμβη. «Θεωρώ δύσκολο να πιάσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το σιτάρι τόσο υψηλές τιμές.

Πόσω μάλλον όταν αναμένεται να αυξηθούν τα καλλιεργούμενα στρέμματα στη χώρα. Αντιθέτως, στην ελαιοκράμβη, με την οποία τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι συστηματικά, η τιμή παραμένει σταθερά πάνω από 40 λεπτά. Φέτος, μάλιστα, η Agroinvest, με την οποία συνεργάζομαι, έδωσε μπόνους στους παραγωγούς πέντε λεπτά επιπλέον, λόγω του θετικού κλίματος που κυριάρχησε στην αγορά. Επίσης, μιλάμε για μία συμβολαιακή καλλιέργεια, που δεν εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο», καταλήγει.

Αυξάνονται τα στρέμματα σιτηρών, προβληματίζει η τιμή του σπόρου

Για περισσότερα στρέμματα σιτηρών και ειδικότερα του σκληρού σίτου, κάνει λόγο ο Θανάσης Χατζής. Ο παραγωγός από τη Σοφιάδα Θεσσαλιώτιδας στάθηκε στην αύξηση της τιμής των σιτηρών, ενώ εκτίμησε ότι σε άλλα προϊόντα, όπως το κριθάρι και ο βίκος, θα μειωθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, καθώς οι τιμές δεν παρουσίασαν σημαντική άνοδο. «Το σιτάρι θα καλύψει σημαντικές εκτάσεις και κυρίως ξερικές καλλιέργειες. Εκείνο που μας προβληματίζει είναι η τιμή του σπόρου και ακόμα περισσότερο η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα που θα διακινείται στην αγορά», συμπλήρωσε.

«Το σιτάρι θα καλύψει σημαντικές εκτάσεις και κυρίως ξερικές καλλιέργειες. Εκείνο που μας προβληματίζει είναι η τιμή του σπόρου και ακόμα περισσότερο η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα που θα διακινείται στην αγορά»

Η υψηλή ζήτηση δίνει ώθηση στα ελληνικά προϊόντα

Ευνοϊκές συνθήκες συντρέχουν για τα ελληνικά προϊόντα όπως τονίζει η γεωπόνος της εταιρείας «Γεωτεχνική Ανάπτυξης» με έδρα το Πολύκαστρο του Κιλκίς, Μαρία Λαζαρίδου.

Όπως μας είπε, οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος των μεταφορών και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα σύνορα των χωρών για τη μεταφορά εμπορευμάτων και αγαθών και τον ανεφοδιασμό της αγοράς, λόγω κορωνοϊού, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τα σιτηρά: «Η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετική και υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Οι τιμές σε κριθάρι και σιτάρι ήταν ιδιαίτερα υψηλές και αυτό συνέβη γιατί δεν υπήρχε μεγάλη εισροή αγαθών από τρίτες χώρες προς Ευρώπη λόγω των προβλημάτων με τις μεταφορές. Το γεγονός αυτό δίνει την ώθηση ώστε και φέτος να στραφούν οι παραγωγοί σε αυτές τις καλλιέργειες».

Η ίδια εκτιμά ότι τα ελληνικά προϊόντα θα ευνοηθούν και φέτος, δεδομένων και των ελλείψεων σε αλεύρι που είχαν παρατηρηθεί πέρσι και εντοπίζονται και φέτος σε σούπερ μάρκετ λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό, αλλά και της υψηλής ζήτησης. «Πιστεύω ότι τα ελληνικά προϊόντα θα ευνοηθούν. Το σιτάρι ξεκίνησε τον Ιούνιο στα 26 λεπτά και έχουν φτάσει να το ζητούν στα 50 και 55 λεπτά. Το καλαμπόκι στο Κιλκίς έχει σβήσει και όσοι έχουν καλά χωράφια θα βάλουν σιτάρι και κριθάρι. Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ωστόσο αγωνιούμε εάν οι σποροπαραγωγικές εταιρείες μπορούν να καλύψουν όλες αυτές τις ανάγκες», επισημαίνει.

Στροφή στα σιτηρά, κίνητρο οι καλές τιμές

Αφιέρωμα Φθινοπωρινές Σπορές: Κόστος παραγωγής και αποδόσεις φρενάρουν τους αγρότες

Οι καλές τιμές των σιτηρών δημιούργησαν θερμό ενδιαφέρον στους παραγωγούς της Ορεστιάδας, όπως διακρίνει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Δημήτρης Σταματίου: «Θα σπαρθούν πολλά σιτηρά, πρωτίστως σκληρό και δευτερευόντως μαλακό. Παράλληλα, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες για σύναψη συμβάσεων με την Ένωση. Η ΕΑΣ πούλησε 31 λεπτά/κιλό το σκληρό και ο παραγωγός πήρε τα 29. Τα σιτηρά θα αντικαταστήσουν τον ηλίανθο, ενώ παράλληλα το βαμβάκι δείχνει να ανακάμπτει». Σε περιορισμένη έκταση θα καλλιεργηθεί το κριθάρι, εκτίμησε ο ίδιος, ενώ σε ό,τι αφορά την ελαιοκράμβη, «σπέρνεται το φθινόπωρο και οι συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν δεν την ευνοούν, είναι δύσκολη καλλιέργεια, όταν στην Ορεστιάδα δεν είχε βρέξει επί δύο μήνες».

Στροφή προς τα σιτηρά στην Ξυλαγανή του Νομού Ροδόπης βλέπει ο πρόεδρος στον ΑΣ Σκορδοπαραγωγών, Γιάννης Στογιαντσάκης: «Ο Συνεταιρισμός αναζητά συνεργασίες με εμπόρους για σποροπαραγωγή. Οι τιμές στο σκληρό ήταν 27-28 λεπτά/κιλό και στο μαλακό 19 λεπτά/κιλό». Ο ίδιος εκτιμά ότι θα σπαρθούν σκληρό και μαλακό σιτάρι, καθώς και κριθάρι, γιατί η τιμή είναι καλή. Όπως επισημαίνει, η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σημαίνει υποχώρηση του βαμβακιού που, παρά τις προβλεπόμενες καλές τιμές, δυσκολεύει τους αγρότες λόγω υψηλού κόστους παραγωγής.

Αφιέρωμα Φθινοπωρινές Σπορές: Ανάρπαστοι οι σπόροι στο σκληρό σιτάρι

Στη Δράμα, οι παραγωγοί προβληματίζονται αν θα σπείρουν ελαιοκράμβη, που την επιλέγουν για αμειψισπορά. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός, Δημήτρης Μπρέσκας, «θα περιμένω μέχρι τις 20-25 Οκτωβρίου τις καιρικές εξελίξεις και αν το επιτρέψουν θα καλλιεργήσουμε. Διαφορετικά, θα βάλουμε σιτηρά ή ξηρικό ηλιόσπορο». Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από τα σιτηρά. «Προσωπικά καλλιεργώ κυρίως σκληρό σιτάρι και σε όσα χωράφια δεν είναι κατάλληλα, βάζω μαλακό. Στα σιτηρά, η σπορά αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου».