Αφρικανική Πανώλη Χοίρων: Απολυμαντική τάφρος στα σύνορα με τη Βουλγαρία

Μέσα στον Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί η κατασκευή απολυμαντικής τάφρου εντός ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από την Εγνατία Οδό ΑΕ, όπου υπάγονται οι κάθετοι άξονες Ελλάδα – Βουλγαρία, για την αποτροπή εισόδου στη χώρα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. Έχουν γίνει τα σχέδια κατασκευής και επιλέχθηκε ανάδοχος, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες.

Με αφορμή την επιβεβαίωση στις 20 Σεπτεμβρίου νέας εστίας του νοσήματος στο Μόμχιλγκραντ της Περιφέρειας Κίρτζαλι, που αφορά δέκα οικόσιτους χοίρους που πέθαναν, ο διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, θυμίζει ότι το Κίρτζαλι απέχει μόλις 30 χλμ. από την Ελλάδα. Προσθέτει ότι παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα από Θρακιώτες, και δη Ροδοπίτες, πολλοί εκ των οποίων αγοράζουν προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος.

Για τον συγκεκριμένο λόγο, σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής επισημαίνεται ότι «είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ο ιός με τρόφιμα, υλικά ή και οχήματα». Αναφέρει ακόμη ότι «απαγορεύεται η μεταφορά χοιρινού κρέατος, προϊόντων αυτού και κρέας αγριόχοιρου, μη θερμικά επεξεργασμένων, χωρίς ειδική επισήμανση, από χώρες με κρούσματα αφρικανικής πανώλης».

Επιπλέον, στις 8 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε εστία του νοσήματος σε αγριόχοιρο στις επαρχίες Μπορινό και Δόσπατ στα Βόρεια της Δράμας. Ο Νομός Δράμας, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Δεκέμβρη, αριθμεί 47 χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ενώ οι άλλες τέσσερις περιφερειακές ενότητες αριθμούν από 1- 3 εκάστη. Από τα 42.000 χοιρινά σε όλη την ΠΑΜ-Θ, ο κ. Σαχπατζίδης αναφέρει ότι τα 22.000 βρίσκονται στη Δράμα. Είναι ο νομός που έχει 2.500 – 3.000 χοιρομητέρες.