Αφρικανική Πανώλη Χοίρων: Εν αναμονή της απολυμαντικής τάφρου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής απολυμαντικής τάφρου σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με τη Βουλγαρία, εντός της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, προκειμένου να προστατευτεί η χώρα από την είσοδο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων με την απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Ο κάθετος άξονας Κομοτηνή – Μακάζα αποτελεί το βασικό σημείο εισόδου από τη Βουλγαρία. Η ύπαρξη συστήματος απολύμανσης κρίθηκε απαραίτητη εδώ και μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από την Εγνατία Οδό Α.Ε., όπου υπάγονται οι κάθετοι άξονες Ελλάδα – Βουλγαρία, αναμενόταν τον Οκτώβρη. «Ολοκληρώθηκε η εκσκαφή, το ρίξιμο του τσιμέντου μέσα στην τάφρο και η αποχέτευση για τα υγρά και τα λύματα της τάφρου, καθώς και η επιχωμάτωση για να προχωρήσει η ασφαλτόστρωση, η οποία αναμένουμε να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, για την παράκαμψη των οχημάτων», περιγράφει ο διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, εξηγώντας πως μετά την ασφαλτόστρωση χρειάζεται να γίνει η σχετική οδική σήμανση.

Εστιάζοντας στην Αφρικανική Πανώλη, χαρακτηρίζει την κατάσταση «ήρεμη» και προσθέτει ότι συνεχίζουν την επιτήρηση και τη συνεργασία με φορείς και κυνηγούς, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, ενώ ταυτόχρονα επιτηρούν τις οικόσιτες συστηματικές εκμεταλλεύσεις.

«Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας με το υπάρχον προσωπικό κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» αναφέρει, σημειώνοντας ότι στο στελεχιακό τους δυναμικό προστέθηκαν αισίως 16 άτομα σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σημειώνει πως εάν εντείνουν τις δειγματοληψίες, θα έχουν πετύχει την ολοκληρωμένη εφαρμογή των διαδικασιών επιτήρησης.

Επίσης, σημειώνει ότι σε περιπτώσεις που χρειάζεται να μετακινηθούν χοιρινά από εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στην περιοχή που καθορίστηκε ως ζώνη αυξημένου κινδύνου διενεργείται λήψη δειγµάτων αίματος, στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης της νόσου.