Το αφτί του ΥΠΑΑΤ «τράβηξε» για το ΠΑΑ η Κοµισιόν στα Γιάννενα

«Κάντε τα προγράμματα ελκυστικά», προειδοποίησε η Λαβάλ, υπενθυμίζοντας τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων

Ως «έναν από τους πιο πολύπλοκους φακέλους» της ΚΑΠ χαρακτήρισε το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας η Έλσα Λαβάλ από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν, που συμμετείχε στις εργασίες της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας, στα Ιωάννινα την Πέμπτη 14/12.

Η ίδια κάλεσε το ΥΠΑΑΤ να προωθήσει το συντομότερο δυνατό τις αγροπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις και επενδύσεις, ζητώντας να επισπευσθεί παράλληλα η υλοποίηση προγραμμάτων με έμφαση στη συμβουλευτική, τις συνεργασίες, και την ευζωία των ζώων. «Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να δούμε τη διασύνδεση του AKIS», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, οι Διαχειριστικές θα πρέπει να δουλέψουν ώστε τα προγράμματα της ΚΑΠ να γίνουν πιο ελκυστικά για τους παραγωγούς. «Εξάλλου», σημείωσε, «σε αυτή την προγραμματική περίοδο είναι ένα μεγάλο στοίχημα ο χρόνος, γιατί οποιαδήποτε καθυστέρηση θα κοστίσει χρήματα».

Χωρίς προς το παρόν να μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο για τον πρώτο Πυλώνα, αφού, όπως είπε, οι πληρωμές των Άμεσων Ενισχύσεων είναι ακόμα σε εξέλιξη, υπενθύμισε στο υπουργείο ότι το αργότερο μέχρι την 1/1/2025 θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί το GAEC 2 για τους υδρότοπους, στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας.

Η κα Λαβάλ επικεντρώθηκε στο θέμα των δασών, εκφράζοντας ουσιαστικά την απογοήτευσή της για τη στάση της Ελλάδας και σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Κομισιόν ότι δεν προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού για τη δασοπονία, παρά τις αυξανόμενες ανάγκες.

Μάλιστα, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου, σημείωσε ότι κρίνεται αναγκαία μία τεχνική συνάντηση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υποστελεχωμένα τα δασαρχεία

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Παπαγιαννίδης, προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση του υπουργείου, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, ότι κονδύλια για τέτοια θέματα είναι δύσκολο να απορροφηθούν, καθώς τα δασαρχεία είναι υποστελεχωμένα. «Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αλλάξει τέσσερις γενικοί γραμματείς με αυτό το αντικείμενο», σημείωσε ο κ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν σημαντική μια συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, εξήρε τις δωρεές εφοπλιστών, ιδρυμάτων και άλλων ιδιωτών για τα δάση, ενώ δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο προτίθεται, εάν χρειαστεί, να αυξήσει τα κονδύλια για τις Δασώσεις, πρόγραμμα που, κατά τη γνώμη του, θα πάει καλά.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος επίσης προσπάθησε να δικαιολογηθεί, αναφέροντας πως τα δασαρχεία είναι πράγματι υποστελεχωμένα, ενώ, παράλληλα, είναι επιφορτισμένα με έναν μεγάλο όγκο εργασιών και μελετών, είτε από προγράμματα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είτε λόγω των πυρκαγιών.