Αυξητική τάση στις τιμές παραγωγού για το ακτινίδιο
Σε διψήφιο ποσοστό, που κυμαίνεται μεταξύ 15% και 20%, διαμορφώνεται η αύξηση της τιμής παραγωγού ακτινιδίου σε σχέση με πέρυσι, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της περιόδου συγκομιδής. «Πέρυσι, η τιμή παραγωγού ήταν στα 0,8-0,85 ευρώ/κιλό, ενώ φέτος έχει φτάσει κατά μέσο όρο στα 0,95-0,98 ευρώ/κιλό», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, Χρήστος Κολιός. Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχουν ομάδες παραγωγών που διαχειρίζονται μόνες τους την παραγωγή, οπότε αποδίδουν στα μέλη τους από 1 έως και 1,10 ευρώ/κιλό.
Σύμφωνα με τον κ. Κολιό, αυτήν τη στιγμή «είμαστε στο 60%-65% της συγκομιδής σε όλες τις περιοχές. Είναι μια κανονική χρονιά, ίσως μία βδομάδα πιο πρώιμη». Όσον αφορά τις αποδόσεις, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής βλέπει μία αύξηση της παραγωγής κατά 10%-15%. «Οι δικοί μου συνεργάτες καλλιεργητές (σ.σ. στην Άρτα) φτάνουν μέχρι και σε αύξηση κατά 20%», συμπληρώνει.
Κορυφώνεται η συγκομιδή στην Καβάλα
Από τις 15 Οκτωβρίου, με βάση τη νομοθεσία, ξεκίνησε δυναμικά και με υψηλή ποιότητα η συγκομιδή ακτινιδίων Hayward στη Χρυσούπολη Καβάλας, όπου είναι η κυρίαρχη ποικιλία. «Τα 2/3 της παραγωγής έχουν συλλεχθεί και τοποθετήθηκαν στα ψυγεία. Μέχρι τις 5-6 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή», εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κωνσταντίνος Λεπίδας.
Οι καιρικές συνθήκες δεν παραπέμπουν σε φθινόπωρο, αλλά είναι ευνοϊκές για τη συγκομιδή. Οι παραγωγοί περιμένουν να έρθει το φθινόπωρο, ώστε να ωριμάσουν τα δέντρα και να ρίξουν τα φύλλα και, βέβαια, να έρθουν βροχές, που είναι δυσεύρετες.
«Η Ομάδα μας αριθμεί 3.500 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων νεότερων δέντρων, που δεν είναι ακόμη σε παραγωγική περίοδο. Συνολικά, στη Χρυσούπολη αναπτύσσονται 20.000 στρέμματα ακτινιδίων, επομένως όλη η περιοχή έχει μια παραγωγή που φτάνει τους 50.000-60.000 τόνους», σημειώνει.
Η διοίκηση της Ένωσης καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αυξημένη τιμή παραγωγού, η οποία πρόκειται να ξεπεράσει το 1 ευρώ το κιλό. Η φετινή χρονιά παραγωγικά και εμπορικά προοιωνίζεται πολύ καλή. «Η Χιλή αντιμετώπισε προβλήματα στην παραγωγή, η Ν. Ζηλανδία τελειώνει γρήγορα και βγαίνει στην αγορά με δικά μας ακτινίδια που πωλούνται σε διπλάσια τιμή από τα ελληνικά», προσθέτει ο κ. Λεπίδας.
Λαβωμένη σε αποδόσεις η Ξάνθη
Κατά την κορύφωση συγκομιδής των ακτινιδίων στην Ξάνθη διαπιστώνεται πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση, ειδικά στις κεντροανατολικές περιοχές, από 40% έως 60%, ενώ δυτικότερα η μείωση είναι γύρω στο 25%-30%. Ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης «Η ΕΝΩΣΗ», Νικόλαος Τσιναρίδης, σχολιάζει ότι οι τιμές διαμορφώνονται σε πολύ καλό επίπεδο για τους παραγωγούς, ξεπερνώντας το 1 ευρώ το κιλό (σ.σ. 1,05-1,10) την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά υπάρχει χαμένο εισόδημα λόγω μειωμένων αποδόσεων.
Αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα, όπως μπουρίνια, χαλάζια, αλλά και τη μικροκαρπία και την ακαρπία. «Οι συγκυρίες δεν ευνόησαν τον παραγωγό. Οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της ανθοφορίας, όταν σχηματίστηκε ο καρπός και πετάχτηκαν τα πρώτα βλαστάρια, σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα ήπιο χειμώνα, είχαν ως αποτέλεσμα την πολύ μειωμένη παραγωγή», εξηγεί ο κ. Τσιναρίδης.
Η συγκομιδή εντάθηκε από τις 25 Οκτώβρη. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, αλλά οι παραγωγοί προβληματίζονται για επικείμενη κακοκαιρία. Ο κ. Τσιναρίδης ελπίζει, πάντως, να μην επαναληφθεί το φαινόμενο με εμπόρους που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς.
«Η Ένωση» περιλαμβάνει την Ομάδα Παραγωγών Φρούτων, όπου κυριαρχεί το ακτινίδιο και διαχειρίζεται την παραγωγή περίπου 1.000 στρεμμάτων. Ο κ. Τσιναρίδης υπογραμμίζει ότι οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και δίνουν μάχη για την εξεύρεση συνεργείων. Ο ίδιος ελπίζει το γεγονός αυτό να μην προκαλέσει καθυστέρηση στη συγκομιδή.