Αγελαδινό: Εξάμηνο ανοδικό σερί για τις τιμές παραγωγού στην Ευρώπη

ageladino-times-infographic

Νέα αύξηση 3,7% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ, ενώ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι τελευταίες εκτιμήσεις των κρατών- μελών που μεταφέρει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τιμών, με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο Οκτώβριος, συμπληρώνοντας έτσι ένα εξάμηνο ανοδικό σερί.

Ειδικότερα, η μέση σταθμισμένη τιμή για τον Σεπτέμβριο του 2018 ήταν 34,8 λεπτά/κιλό, ενισχυμένη κατά 3,7% σε σχέση με έναν μήνα πριν, την ώρα που η πρόβλεψη για τον Οκτώβριο, βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, κάνει λόγο για μέση τιμή 35,71 λεπτά/κιλό, δηλαδή για περαιτέρω αύξηση 2,5%. Η απόσταση που έχουν διανύσει οι τιμές γίνεται φανερή, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Ιούνιο –μήνα που καταγράφεται η αλλαγή του μομέντουμ στην αγορά, η οποία από τις αρχές του χρόνου κινούνταν πτωτικά– η μέση σταθμισμένη τιμή ήταν 32,27 λεπτά/κιλό.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο, η μέση τιμή τον Σεπτέμβριο ήταν 39,83 λεπτά/κιλό (από 39,59 λεπτά τον Αύγουστο), ενώ η πρόβλεψη για τον Οκτώβριο είναι τα 40 λεπτά το κιλό.

Παρόμοια είναι η εικόνα και για τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, με το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη να σημειώνει άνοδο 1,6% στα 158 ευρώ/τόνος τον Σεπτέμβριο και το πλήρες γάλα σε σκόνη να αυξάνεται κατά 0,6% στα 274 ευρώ/τόνος. Πτωτικά κινήθηκε το βούτυρο (μείωση 2,4% στα 489 ευρώ/κιλό) που, ωστόσο, όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι τιμές από τον περασμένο Μάιο κινούνται πάνω από τα 500 ευρώ/τόνος, ένα σερί που η αγορά είχε να «δει» από το 2017. Σταθερότητα (οριακή μείωση 0,1% σε μηνιαία βάση για το τσένταρ) επιδεικνύουν οι τιμές των τυροκομικών, παρά τα αυξημένα αποθέματα που φαίνεται να διαθέτουν οι βιομηχανίες, για τα οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ζήτηση παραμένει ισχυρή.

Κράττει από τις βιομηχανίες για τον Νοέμβριο

Το σκηνικό, ωστόσο, για τους τελευταίους δύο μήνες του χρόνου δεν αποκλείεται να είναι διαφορετικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η ολλανδική οργάνωση αγροτών LTO από 17 μεγάλους μεταποιητές, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του τελευταίου εξαμήνου, οι περισσότερες ευρωπαϊκές γαλακτοβιομηχανίες σκέφτονται να κινηθούν πιο συντηρητικά τον Νοέμβριο.

Ενδεικτικά, η FrieslandCampina ετοιμάζεται να περικόψει την τιμή του τρέχοντος μήνα κατά 0,7 λεπτά, η βρετανική Dairy Crest σκοπεύει να τη διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα, ενώ η Fonterra ήδη αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τις φετινές τιμές παραγωγού. Μάλιστα, ο παγκόσμιος δείκτης GDT στην τελευταία από τις δημοπρασίες που διενεργεί ο νεοζηλανδικός κολοσσός σημείωσε πτώση 2% (έκτη διαδοχική), με τους επιμέρους δείκτες να καταγράφουν επίσης αρνητικό πρόσημο (βούτυρο -1,7%, τσένταρ -4,6%), εκτός από εκείνον του αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη (αυξήθηκε 1,2%).

Στο μισό τα αποθέματα της δημόσιας παρέμβασης

Η ομαλοποίηση των συνθηκών επέτρεψε στην Κομισιόν να διοχετεύσει σταδιακά στην αγορά τους μισούς από τους 380.000 τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη που είχε αγοράσει ως δημόσιο απόθεμα από το 2015 στο πλαίσιο της παρέμβασής της για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κλάδο. Μάλιστα, η τελευταία σχετική δημοπρασία για την πώληση 30.000 τόνων πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου.

«Η προσεκτική μας προσέγγιση αποδίδει […]. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε και πάλι μια βελτίωση στις τιμές παραγωγού, βοηθούμενη από τα μέτρα που έλαβε η Κομισιόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Χόγκαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η αύξηση στη συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή αγελαδινού δεν αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 0,8%, καθώς μετά το πρώτο «δυνατό», από άποψη ποσοτήτων, εξάμηνο, ο κλάδος φαίνεται να… κατέβασε ταχύτητα στο δεύτερο.