Αγελαδινό γάλα: Παραμένουν οι απώλειες από τον κορωνοϊό, αβέβαιη η νέα σεζόν

Σε αβεβαιότητα βρίσκονται αυτό το διάστημα οι αγελαδοτρόφοι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι απώλειες που υπέστησαν οι μονάδες στην τιμή παραγωγού το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου δεν έχουν αναπληρωθεί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το τετράμηνο Απριλίου-Ιουλίου, η μέση τιμή παραγωγού κινήθηκε σταθερά καθοδικά, τόσο στην ΕΕ όσο και στη χώρα μας, και συγκεκριμένα κάτω από τα 38,5 λεπτά (Ελλάδα). Την ίδια στιγμή, ο ΕΛΓΟ καταγράφει επίσης καθοδική τάση, που όμως δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με πέρσι (για το τρίμηνο Μαρτίου – Ιουνίου). Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στις μεγάλες μονάδες η τιμή κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 37 έως 39 λεπτά/κιλό, ανεξαρτήτως εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τις μικρές εκμεταλλεύσεις με ημερήσια παραγωγή κάτω από έναν τόνο, οι τιμές ξεκινούν από 33-34 λεπτά/κιλό.

Μέση τιμή αγελαδινού γάλακτος ανά μήνα έτους 2020

Σταθερά αρνητική η εξέλιξη των τιμών

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη και αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, Χρήστος Τσομπάνος, που συνεργάζεται με τη «ΜΕΒΓΑΛ», «αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού στις μονάδες με υψηλό τονάζ κινείται μεταξύ 37 και 39 λεπτών. Η αλήθεια είναι ότι μετά τη μείωση ενός λεπτού κατά μέσο όρο που υπέστησαν οι παραγωγοί την πρώτη περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού, η απώλεια αυτή δεν αναπληρώθηκε. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι εξαγωγές των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το γιαούρτι εξελίσσονται θετικά. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα, ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου. Στον αντίποδα, ορισμένες ζωοτροφές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα τιμών, κάτι που βοηθά στο κόστος παραγωγής».

Ο Σερραίος αγελαδοτρόφος Γιάννης Τσιτσιλίδης, που διατηρεί συνεργασία με την «ΚΡΙ-ΚΡΙ», επιβεβαίωσε την… αρνητική σταθερότητα που επικρατεί στην τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο. «Οι τιμές δεν έχουν μεταβληθεί τους τελευταίους μήνες και μετά την τελευταία μείωση δεν έχουν ανακάμψει. Έχουμε επωμιστεί τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και, παρά την ανάκαμψη της αγοράς, δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή. Προσωπικά βρίσκομαι στα 38 λεπτά το κιλό, ενώ γνωρίζω αρκετούς συναδέλφους με τονάζ έως έναν τόνο ημερησίως, που πληρώνονται από 33,5 έως 35 λεπτά».

Εξέλιξη τιμής παραγωγού αγελαδινού γάλακτος

  ΤΙΜH ΣΕ €
ΜΗΝΑΣ 2019 2020
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 0,3937 0,3870
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 0,3920 0,3870
ΜΑΡΤΙΟΣ 0,3863 0,3856
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 0,3854 0,3842
ΜΑΙΟΣ 0,3844 0,3839
IOYNIOΣ 0,3828 0,3830
ΙΟΥΛΙΟΣ 0,3844  
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 0,3853  
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 0,3870  
OKTΩΒΡΙΟΣ 0,3897  
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 0,3888  
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 0,3897  
ΣΥΝΟΛΟ 0,3874 0,3851

Πηγή: ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

«Ασπίδα» προστασίας από συνεταιρισμούς

Χείρα βοηθείας για τη διατήρηση μιας ικανοποιητικής ρευστότητας φαίνεται να προσφέρουν στους παραγωγούς και σε αυτήν τη συγκυρία οι συνεταιρισμοί. Σύμφωνα με τον Θεσσαλό αγελαδοτρόφο Άρη Σαφογιάννη, που έχει ημερήσιο τονάζ κάτω από έναν τόνο, «μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, η ΕΒΟΛ μας ανέβασε την τιμή από 38 στα 39 λεπτά».

Για άλυτο αίνιγμα, αναφορικά με την εξέλιξη της αγοράς ενόψει της νέας σεζόν, έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου, Λευτέρης Αντωνάκος: «Το πού θα διαμορφωθεί η τιμή από τον Οκτώβρη, είναι αυτό που λέμε “Kinder έκπληξη”. Το δικό μας προϊόν, “Το γάλα του Μωριά”, συνήθως παρουσιάζει πιο υψηλή ζήτηση στα σούπερ – μάρκετ την καλοκαιρινή περίοδο. Εκτιμώ ότι στην εξέλιξη του καλοκαιριού οι βιομηχανίες έπιασαν το 90% του στόχου των πωλήσεών τους, καθώς η έλευση των τουριστών κάλυψε έως έναν βαθμό τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς». Όπως εξήγησε ο ίδιος, η πλειονότητα των παραγωγών του συνεταιρισμού αμείβεται με 43 έως 44 λεπτά, με τονάζ που κινείται στους 2,5-3 τόνους ημερησίως.

Γερμανία – μόλις το 70% του κόστους παραγωγής καλύπτουν οι αγελαδοτρόφοι

Τη δεύτερη χειρότερη περίοδο από το 2014 διανύουν οι Γερμανοί αγελαδοτρόφοι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στα μέσα Ιουλίου. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, που αντλεί στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη Στατιστική Αρχή της Γερμανίας, η αναλογία τιμής παραγωγού προς το κόστος παραγωγής βρέθηκε τον Απρίλιο του 2020 στο 70%.

Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2018 η εν λόγω αναλογία βρισκόταν στο 78%. Έκτοτε, η τιμή παραγωγού έπεσε πάνω από δύο λεπτά, ενώ το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πάνω από ένα λεπτό. Σύμφωνα με το European Milk Board (EMB) που δημοσίευσε τα εν λόγω στοιχεία, η παρούσα κατάσταση οδηγεί τους παραγωγούς σε πολλές περιοχές ένα βήμα πριν από τον τραπεζικό δανεισμό για να διασώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και αυτό, βέβαια, αν τελικά εγκριθεί το αίτημά τους.

Όπως υποστηρίζει η οργάνωση, που εκπροσωπεί αγελαδοτρόφους σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, σε ορισμένες εκμεταλλεύσεις, η τιμή παραγωγού έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30 λεπτών.