Αγιωργίτικο Νεμέας: Επιτέλους στην ώρα του ο τρύγος

Χαμηλά οι αποδόσεις, ψηλά η ποιότητα, στα ίδια οι τιμές

Τρύγο στις κανονικές ημερομηνίες βλέπει μετά από πολλά χρόνια το Αγιωργίτικο Νεμέας στη ζώνη ΠΟΠ, που εκτείνεται σε 22.000 στρέμματα και περιλαμβάνει 16 χωριά. Ο τρύγος έχει ξεκινήσει στις πεδινές περιοχές και αναμένεται να διαρκέσει έως τις αρχές του Οκτώβρη, με τελευταία βέβαια τα ορεινά κτήματα.

Οι ποσότητες φέτος προβλέπονται ελαφρά μειωμένες σε σχέση με τον μέσο όρο απόδοσης της ποικιλίας, ενώ σε περιορισμένες εκτάσεις εμφανίστηκε βοτρύτης, εξαιτίας της ευδεμίδας, του κυριότερου εντομολογικού εχθρού του αμπελιού.

Όπως εκτιμούν οι γεωπόνοι της περιοχής, το βλαβερό για το αμπέλι έντομο που κανονικά ολοκληρώνει τον κύκλο της αναπαραγωγής την άνοιξη, γέννησε ακόμα μία φορά τον Αύγουστο, εξέλιξη μη αναμενόμενη. «Το αποτέλεσμα ήταν όσοι αμπελουργοί δεν ήταν πολύ προσεκτικοί για να ψεκάσουν, το αμπέλι τους να εμφανίσει κατά τόπους βοτρύτη» τονίζουν, ωστόσο εκτιμάται ότι η ζημιά είναι περιορισμένη.

Κατά τη διάρκεια του τρύγου, ο συνεταιρισμός θα πληρώνει τους αμπελουργούς 5 λεπτά ανά κιλό κάθε εβδομάδα, για την ποσότητα σταφυλιού που έχουν ήδη παραδώσει

Στα 40 λεπτά εκτιμάται να πληρωθεί το Αγιωργίτικο

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας δέχεται σταφύλια από επιλεγμένα κτήματα από την αρχή της εβδομάδας, μετά από προτρυγητική επιτόπια εκτίμηση από οινολόγο για το κατά πόσο τα σταφύλια είναι έτοιμα να κοπούν. Ωστόσο, από σήμερα (Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου) θα ξεκινήσει και επισήμως τις παραλαβές για σταφύλια 12,5 βαθμών και πάνω.

Ο συνεταιρισμός εκτιμά ότι φέτος θα παραλάβει μεγαλύτερες ποσότητες από πέρυσι, καθώς οι αμπελουργοί δείχνουν φέτος αυξημένο ενδιαφέρον να φέρουν την παραγωγή τους. Έτσι, φέτος εκτιμάται ότι θα παραλάβει 5.000 τόνους, ενώ πέρυσι παρέλαβε 3.500 τόνους. Όσον αφορά τις τιμές εκτιμάται ότι το Αγιωργίτικο κατά μέσο όρο θα πληρωθεί στα 0,40 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νεμέας, Ηλίας Μάζος, «η ποιότητα των σταφυλιών που τελικά θα φτάσουν στο οινοποιείο θα καθορίσει και την τελική τιμή».

Κατά τη διάρκεια του τρύγου, ο συνεταιρισμός θα πληρώνει τους αμπελουργούς 5 λεπτά ανά κιλό κάθε εβδομάδα, για την ποσότητα σταφυλιού που έχουν ήδη παραδώσει. Με αυτόν τον ρυθμό, εκτιμάται ότι η εξόφληση μπορεί να γίνει σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών. Ο κ. Μάζος, μιλώντας στην «ΥΧ» τονίζει ότι η φετινή παραγωγή έχει αρκετά καλή ποιότητα.

Κτήμα Λαφαζάνη

«Κανονικά ξεκίνησε φέτος ο τρύγος στο Αγιωργίτικο, ήρθαν σε ισορροπία τα αμπέλια», λέει η Αθηνά Λαφαζάνη, από το ομώνυμο οινοποιείο. Πρέπει να σημειωθεί ότι, πρόσφατα, η οικογένεια Λαφαζάνη πραγματοποίησε την εξαγορά του οινοποιητικού συνεταιρισμού της Μεσσηνίας ΝΕΣΤΩΡ.

Το κτήμα ξεκίνησε τον τρύγο την προηγούμενη εβδομάδα στους πεδινούς και άρα πιο πρώιμους ως προς την ωρίμανση αμπελώνες. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο τρύγος στις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας, από όπου φτιάχνεται η ΝΕΜΕΑ του κτήματος. « Η φετινή χρονιά είναι αρκετά ποιοτική, αν και λίγο ελλειμματική ως προς τη μέση ποσότητα για το Αγιωργίτικο» τονίζει η κα Λαφαζάνη, η νέα γενιά του κτήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως το οινοποιείο πραγματοποιεί προτρυγητικό έλεγχο στους συνεργαζόμενους παραγωγούς για να υπολογίσει πότε θα κοπεί το κάθε σταφύλι.

Φέτος, οι τιμές που θα δώσει αναμένεται να έχουν μεγάλο εύρος και πρόκειται να κυμανθούν ανάμεσα στα 0,40-0,50 ευρώ το κιλό. Η ευδεμίδα κατά τόπους μέσα στη ζώνη ενδέχεται να δημιουργήσει ποιοτικό πρόβλημα.

«Δεν έγινε η κατάλληλη καταπολέμηση τη σωστή στιγμή σε κάποια αμπέλια», επισημαίνει ο πρόεδρος των οινοποιών της Νεμέας, Νίκος Βλάχος. Ο ίδιος βλέπει χαμηλότερη στρεμματική απόδοση φέτος για τη ζώνη, που κανονικά είναι στα 1.200 κιλά. Επίσης, αναφέρει μεγαλύτερο ακόμα εύρος τιμών, «από 0,35-0,60 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τη στρεμματική απόδοση και τους βαθμούς της πρώτης ύλης».

Κτήμα Παλυβού

Μόλις την προηγούμενη Τρίτη ξεκίνησε να μαζεύει Αγιωργίτικο το κτήμα Παλυβού. «Η χρονιά φέτος πήγε με τον χρόνο της, δεν υπήρχε θέμα πρωιμότητας», λέει η Ευαγγελία Παλυβού. Και για τους ίδιους, η παραγωγή σε σχέση με πέρυσι αναμένεται μειωμένη, αλλά καλή ποιοτικά. «Έχουμε πολύ καλή φαινολική ωρίμανση», τονίζει η κα Παλυβού. «Η χρονιά αυτή θα είναι από τις καλύτερές μας», καταλήγει.