Αγκινάρα Ιρίων: Προϊόν με προστιθέμενη αξία, που κατακτά και το εξωτερικό

agkinara-irion

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ετοιμασίες για τη γιορτή της αγκινάρας, στις 12 Μαΐου, στην περιοχή των Ιρίων, όπου σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από 5.000 στρέμματα. «Η αγκινάρα ξεκίνησε από τα 12-13 ευρώ τα 20 κεφάλια και τώρα πλέον που έχουν μείνει ελάχιστες, η τιμή έχει πέσει στο 1 ευρώ», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ιρίων, Βασίλης Δρούζας.

Από την πλευρά της, η βιοκαλλιεργήτρια Βάσω Γιωννά εξηγεί ότι η αγκινάρα Ιρίων είναι ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο έχει ταυτιστεί με τον τόπο. «Η βιολογική καλλιέργεια της αγκινάρας διασφαλίζει τόσο την υψηλή ποιότητα του προϊόντος όσο και την προστιθέμενη αξία του».

Όπως η ίδια συμπληρώνει, «πέραν της διάθεσης του προϊόντος στην εγχώρια βιολογική αγορά, πιστεύω ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι μονόδρομος για όποιον ενδιαφέρεται να εξάγει το προϊόν του σε αγορές ιδιαίτερα απαιτητικές. Τα τελευταία χρόνια, και σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΝΥΦΙΟΝ, εξάγουμε σταθερά αγκινάρα Ιρίων στην Ελβετία, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την πορεία του προϊόντος».