Αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό των μεταναστών εργατών γης

Η ανεξέλεγκτη κινητικότητα μεταναστών εργατών γης που απασχολούνται σε καλλιέργειες στη Δυτική Αχαΐα και στον κάμπο της Ηλείας και δεν έχουν εμβολιαστεί, λόγω της έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων, έχει προβληματίσει έντονα τις τοπικές αρχές και τους αγροτικούς συλλόγους, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων, Γιάννης Καρβέλης, επισκέφθηκε τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιώργο Λέντζα, προκειμένου να συζητήσουν για τα υγειονομικά θέματα που μπορεί να προκαλέσει η παρουσία τους και η κινητικότητα των μεταναστών εργατών γης ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό.

Ζητήθηκε, μάλιστα, από τον δήμαρχο, να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή τους, ώστε κατόπιν να οργανωθούν ομάδες με ιατρούς και νοσηλευτές που θα κάνουν εμβολιασμούς στους αλλοδαπούς. Ήδη, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει αποστείλει επιστολή προς τον ΕΟΔΥ, για να γίνει από τα κλιμάκιά του ο εμβολιασμός αλλοδαπών που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Την ίδια ώρα, ο Αγροτικός Σύλλογος Λακκόπετρας, διαμέσου του προέδρου του, Χρήστου Μπεκίρη, ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης, πριν να είναι αργά.

Manolada Watch

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Manolada Watch (τον μήνα Ιούνιο), μιας πρωτοβουλίας του Οργανισμού Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity για την παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης, όσοι εργάτες γης έχουν άδειες διαμονής ή δουλεύουν με εργόσημο και άρα έχουν ΑΜΚΑ, έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν δηλώσει να εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό, καθώς η μεγάλη πλειονότητα βρίσκεται χωρίς νομικό καθεστώς και νομιμοποιητικά έγγραφα. Ακόμη, το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης προχώρησε πρόσφατα σε κινήσεις για το ζήτημα του εμβολιασμού των εργατών γης.

Αρχικά, ενημέρωσε τους ίδιους για τη σημασία του εμβολιασμού και το δικαίωμα όσων έχουν ΑΜΚΑ να εμβολιαστούν, ενώ έχει αποστείλει επιστολή προς τον ΕΟΔΥ, απευθύνοντας αίτημα να προσέλθει στην περιοχή κλιμάκιο, ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν και όσοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Αναφορικά με τα επίσημα στοιχεία καταγεγραμμένων εργατών γης, οι περισσότεροι είναι από το Μπαγκλαντές. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολύ λίγοι πακιστανικής και αιγυπτιακής καταγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών, οι οποίες κάνουν λόγο τον τελευταίο χρόνο για τουλάχιστον 7.000 άνδρες συνολικά.

Ο πληθυσμός αυτός έχει μειωθεί, διότι οι εργασίες παραγωγής της φράουλας ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιουνίου περίπου, και οι εργάτες γης μετακινούνται για εργασία σε άλλες περιοχές της χώρας.