Αγορά Τρακτέρ: Κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος εντοπίζει ο CEMA

Όπως αναφέρει το μηνιαίο δελτίο του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA), ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος τον Μάιο καταγράφηκε να υποχωρεί. Αυτό προκύπτει από το σχετικό ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 140 υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς από εννέα χώρες.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του CEMA αναφέρει ότι «ο γενικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τη βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων στην Ευρώπη εγκατέλειψε την πρότερη ανοδική του πορεία που είχε ακολουθήσει την απότομη πτώση του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και πλέον βρίσκεται σε οριακά θετικά επίπεδα».

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται σημαντική εκτόνωση της πίεσης στον τομέα του εφοδιασμού, παράλληλα αυξάνεται η αβεβαιότητα σε επίπεδο ζήτησης, με αποτέλεσμα να υποχωρεί ο δείκτης του κλίματος της αγοράς.

Συνέπεια αυτού είναι οι εκπρόσωποι του κλάδου να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους ως προς τις πωλήσεις στο προσεχές διάστημα. Τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα σε μεγάλες αγορές της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αντίθετα, στις αγορές του Νότου (Ιταλία, Ισπανία) και στην Πολωνία, σύμφωνα με τον CEMA, η εμπιστοσύνη στην αγορά μειώνεται ραγδαία.