Αρχίζει να “ζεσταίνεται” η αγορά του χοιρινού

Διαφαίνεται αύξηση της ζήτησης που αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες

Αρχίζει να

Στα ίδια πάνω – κάτω επίπεδα με εκείνα των προηγούμενων εβδομάδων κινήθηκαν οι τιμές του χοιρινού κρέατος στη λιανική. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τσιμπήσουν», όσο ανεβαίνει και η τιμή παραγωγού.

Ήδη, όπως μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Γ. Διδάγγελος, διαφαίνεται μια αύξηση της ζήτησης για το χοιρινό κρέας, που αναμένεται να κλιμακωθεί και να κορυφωθεί μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είναι η περίοδος αιχμής, ενώ ήδη πήρε μερικά λεπτά πάνω η τιμή παραγωγού.

Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Τις προηγούμενες μέρες, η τιμή ζώντος ζώου διαμορφώθηκε στα 1,25 ευρώ το κιλό, από 1,10 – 1,20 το προηγούμενο διάστημα. Το σφαγμένο φτάνει στα 1,62 από 1,43 – 1,46 περίπου το κιλό. Η πρώτη αυτή άνοδος της τιμής στον χοιροτρόφο, συνδέεται και με τη μικρή αύξηση, κατά μερικά λεπτά, στην τιμή του εισαγόμενου από την Ολλανδία και τη Γερμανία (από τη Γερμανία ξεπέρασε το 1,2 ευρώ ζων βάρος) που συμπαρασύρει και την τιμή του εγχώριου. Αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα όσο πλησιάζουμε στη φουλ σεζόν για το χοιρινό.

Ο Γ. Διδάγγελος εκτιμά ότι θα υπάρξει ικανοποιητική κίνηση τους επόμενους μήνες, με δεδομένο, μάλιστα, ότι στις μονάδες δεν υπάρχουν βαριά ή υπέρβαρα ζώα. Η πρώτη πρόβλεψη είναι για τιμή του ζώντος ζώου κοντά στο 1,4 ευρώ το κιλό, σε επίπεδα «αυτοσυγκράτησης», όπως μας λέει ο ίδιος. Τονίζει ότι οι χοιροτρόφοι θα πάρουν υπ’ όψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τα νοικοκυριά στα οποία απευθύνεται το κρέας, με τρόπο ώστε να έχει μια καλή τιμή ο παραγωγός, αλλά και σε τέτοια επίπεδα ώστε να μη μετακυληθεί στην κατανάλωση μεγάλη αύξηση, αποτρεπτική για το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Προς το παρόν, μικρές διακυμάνσεις καταγράφονται στις τιμές χονδρικής και λιανικής για τις οποίες υπάρχουν επίσημα διαθέσιμα στοιχεία. Ενδεικτικά, στον ΟΚΑΑ, τα μαδητά μισάδια πωλούνταν την προηγούμενη Δευτέρα στα 2,15 – 2,35 ευρώ το κιλό, από 2,15 – 2,45 ευρώ στις 6 του μήνα. Στη χονδρική της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, το χοιρινό εγχώριο χωρίς λίπος προς 2,6 – 3 ευρώ. Στα κρεοπωλεία των σούπερ μάρκετ -σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης- πωλούνταν την προηγούμενη Δευτέρα προς 5,65 – 6,3 ευρώ οι μπριζόλες με κόκαλο, από 4,2 – 6,3 ευρώ μια εβδομάδα πριν.

  • Μελίνα ζιάγκου