Στις αγορές του κόσµου µε την τεχνική της Ασκάδας

Παραγωγή βιολογικών σύκων στην Κύμη Ευβοίας

Ευαγγελία Μύταλα και Στάθης Μηλιώτης
Ευαγγελία Μύταλα και Στάθης Μηλιώτης
-Διαφήμιση-

Τ ο 2013, η Ευαγγελία Μύταλα και ο Στάθης Μηλιώτης ξεκίνησαν ένα ταξίδι προώθησης του σύκου Κύμης ΠΟΠ, επενδύοντας στη βιολογική καλλιέργειά του. Οι δύο παραγωγοί, ζευγάρι στη ζωή αλλά και στην επιχειρηματική προσπάθεια, δημιούργησαν την «Askada farm». Πρόκειται για την αγροτική επιχείρηση που παράγει, επεξεργάζεται, τυποποιεί και εξάγει τα σύκα της, μαθαίνοντας στις ξένες αγορές την παραδοσιακή τεχνική της Ασκάδας, που στο ιδίωμα της Κύμης σημαίνει δύο σύκα ενωμένα. Η Ευαγγελία και ο Στάθης πραγματοποιούν χειρωνακτικά όλες τις διαδικασίες, καλλιεργούν βιολογικά, καθώς για τους ίδιους είναι στάση ζωής, ενώ έχουν ως αρωγό τους τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Περιφέρειας Κύμης, στον οποίο γίνεται η τυποποίηση των προϊόντων τους. «Καλλιεργούμε βιολογικά 25 στρέμματα με σύκα Κύμης ΠΟΠ, σε μια περιοχή που φημίζεται για τα ξηρά σύκα της λόγω του μικροκλίματός της, ενώ η διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας, ξήρανσης και θερμίσματος των σύκων γίνεται εξ ολοκλήρου χειρωνακτικά», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Στάθης. Τις διαδικασίες αυτές οι δύο παραγωγοί τις έβλεπαν συχνά στην Κύμη, καθώς αποτελεί τη γενέτειρα της Ευαγγελίας. «Ζούσαμε στη Χαλκίδα και είχαμε διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό, όταν  πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε επαγγελματικά με την αγροτική παραγωγή, η οποία ήταν μια μεγάλη μας αγάπη με την οποία ασχολούμασταν ερασιτεχνικά», τονίζει η Ευαγγελία.

Ασκάδα

Ταξιδεύουν στις αγορές του κόσμου την τεχνική της Ασκάδας
Ταξιδεύουν στις αγορές του κόσμου την τεχνική της Ασκάδας

Η Ασκάδα, από την οποία εμπνεύστηκαν και το όνομα της επιχείρησής τους, είναι μία παραδοσιακή τεχνική επεξεργασίας των σύκων, μέσω της οποίας δύο όμοια σύκα ενοποιούνται. Η συγκεκριμένη τεχνική έρχεται μετά την πρώτη αποξήρανση των σύκων στον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο Στάθης εξηγεί: «Μετά τη συγκομιδή, εκθέτουμε τα σύκα στον ήλιο για μια πρώτη αποξήρανση, έπειτα παίρνουμε ένα – ένα και με ψαλίδι κόβουμε τον μίσχο και ακολούθως κάνουμε μια τομή στο σύκο, οπότε ανοίγει σε δύο κομμάτια. Ακολουθεί ξανά αποξήρανση στον ήλιο και, τέλος, έρχεται η διαδικασία του θερμίσματος. Σε ζεστό, δηλαδή, νερό και με τη χρήση βοτάνων γίνεται φυσική απεντόμωση».

Οι φυσικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται στην «Askada farms» προέρχονται από τη στάση ζωής των δύο παραγωγών, οι οποίοι έχουν επιλέξει να καλλιεργούν μόνο βιολογικά. Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του σύκου Κύμης σεβόμενοι την υγεία του καταναλωτή, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Προϊόντα

Ο Στάθης και η Ευαγγελία, εκτός από τα βιολογικά αποξηραμένα σύκα ΠΟΠ, δημιουργούν και προϊόντα, όπως το βιολογικό άλειμμα σύκου (spread), το chutney σύκου, το οποίο είναι μία γλυκοπικάντικη σάλτσα, το σιρόπι του σύκου, ή αλλιώς γνωστό ως συκόμελο και τα συκολατάκια, τα οποία είναι το σύκο με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας σε δύο γεύσεις, η μία γεύση είναι το σύκο βουτηγμένο σε κόκκινο κρασί και η άλλη με ανθό άλατος και θυμάρι. Η Ευαγγελία αναφέρει ότι τα προϊόντα αυτά «προέκυψαν από μία συνεχή αναζήτηση νέων συνδυασμών, τα οποία μπορούν να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τα γευστικά χαρακτηριστικά του σύκου, βοηθώντας το να επανενταχθεί στη μεσογειακή διατροφή και κουλτούρα».

Συνεταιρισμός και τυποποίηση

Για την τυποποίηση των προϊόντων τους με τη συσκευασία, την οποία έχει επιμεληθεί η Ευαγγελία λόγω της πρότερης δουλειάς της ως γραφίστριας, οι δύο παραγωγοί συνεργάζονται με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Περιφέρειας Κύμης, στις εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιείται η εν λόγω διαδικασία. «Ο συνεταιρισμός, από την πρώτη στιγμή, ήταν αρωγός στη δική μας προσπάθεια, βοηθώντας να τυποποιήσουμε τα προϊόντα μας, ώστε να αποκτήσουν υπεραξία και να μπορέσουν να βγουν στις αγορές», αναφέρει ο Στάθης.

Εξαγωγές

Ταξιδεύουν στις αγορές του κόσμου την τεχνική της Ασκάδας
Ταξιδεύουν στις αγορές του κόσμου την τεχνική της Ασκάδας

Η υπεραξία που απέκτησαν τα προϊόντα της «Askada farms» ήδη από την πρώτη συγκομιδή, αλλά και οι προσπάθειες των δύο παραγωγών να δημιουργήσουν το δίκτυό τους,  συνέβαλαν ώστε τα προϊόντα τους να φτάσουν τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, το 70% της παραγωγής ταξιδεύει σε αγορές, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Σιγκαπούρη και η Σλοβακία. Η Ευαγγελία εξηγεί ότι «οι εξαγωγές ξεκίνησαν μετά από επαφές που δημιουργήσαμε στις εκθέσεις που συμμετείχαμε. Στην Ελλάδα, τα προϊόντα βρίσκονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες επαρχιακές πόλεις σε καταστήματα ντελικατέσεν και βιολογικών προϊόντων», μας πληροφορεί ο Στάθης.

Απολογισμός

Ο Στάθης, πραγματοποιώντας έναν απολογισμό της εξαετούς επαγγελματικής πορείας στον αγροτικό τομέα, αναφέρει ότι ο «ελλαδικός χώρος χρειάζεται την κατεύθυνση προς την αγροτική παραγωγή, ωστόσο το να αφήσεις την πόλη και να εγκατασταθείς στο χωριό καλλιεργώντας τη γη δεν πρέπει να προβάλλεται ως κάτι εύκολο, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ενδέχεται να επενδύσουν σε αυτόν και να χάσουν τα πάντα. Χρειάζεται να υπάρχει ένα επιχειρηματικό πλάνο, κεφάλαιο, αλλά και πολλή δουλειά και αγάπη για να παραμείνεις σε αυτόν».  

-Διαφήμιση-