Άγραφα: Με βαλιτσάκια πρώτων βοηθειών δεν λύνεται το πρόβλημα

Μπορεί να ακούγεται παράλογο ή εκτός πραγματικότητας, αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση στην περιοχή των Αγράφων. Οι πρώτες βοήθειες και η νοσηλεία είναι λέξεις που λείπουν από το λεξιλόγιο των κατοίκων της περιοχής. Η πολιτεία δηλώνει απούσα εδώ και δεκαετίες, γιατί οι φωνές των ανθρώπων δεν φτάνουν στα υπουργεία, με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής με την πρώτη ευκαιρία να φεύγουν από τον τόπο τους.

Οι πρακτικές αυτές αφήνουν πίσω τους έναν πολιτισμό, μία ιστορία και μία παράδοση αιώνων, ενός τόπου με ζωντάνια, με νέους ανθρώπους και έντονη δραστηριότητα. Όσο και να φωνάζει η τοπική αυτοδιοίκηση και ο ίδιος ο δήμαρχος προσωπικά, ο λόγος τους δεν ακούγεται. Τα αρνητικά αποτελέσματα τα βλέπουν οι ίδιοι μέσα από την καθημερινότητα χωρίς πολλές δυνατότητες αντίδρασης και υποστήριξης.

Για ένα τσίμπημα από σκορπιό να κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου, από την έλλειψη απινιδωτών να χάνονται ζωές, από την απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού η υγεία των ανθρώπων να είναι ευάλωτη, σε κάθε περίπτωση.

 

Το πολυδιαφημιζόμενο πολυδύναμο ιατρείο Γρανίτσας έχει μείνει στα χαρτιά και χωρίς καμία απάντηση για την πορεία του από τους αρμόδιους εδώ και επτά χρόνια.

Το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας είναι υποστελεχωμένο και σε έναν βαθμό υπολειτουργεί καλύπτοντας ανάγκες ανθρώπων, οι οποίοι για να φτάσουν πρέπει να διανύσουν απόσταση διάρκειας 2,5-3 ωρών.

Εν έτει 2021, οι πολίτες των Αγράφων αισθάνονται παιδιά ενός κατώτερου Θεού και πρέπει να είναι ευχαριστημένοι ακόμη και με ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών…