Άγραφα: Δήμος και κάτοικοι ανέστειλαν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Βελαώρα

Η δυναμική παρουσία του Δήμου Αγράφων μαζί με τους κατοίκους της Βελαώρας ανέστειλε την άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε μία έκταση πάνω από 3.000 στρέμματα στους βοσκότοπους του χωριού.

Όπως είναι γνωστό, το σύνολο των κατοίκων ασχολείται με την αιγοπροβατοτροφία και μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον κλάδο, αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της αίτησης, όπως μας ενημερώνει ο Αλέξης Καρδαμπίκης, δήμαρχος Αγράφων, η δημοτική αρχή μαζί με τους κατοίκους της περιοχής στάθηκαν απέναντι σε αυτό το αίτημα.

Με υπομνήματα, κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, δεν είναι μόνο το θέμα των φωτοβολταϊκών, «είναι μία συνολικότερη πολιτική που ασκείται πάνω στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είτε αφορά τις ανεμογεννήτριες είτε τα φωτοβολταϊκά, χωρίς ουσιαστικά κανέναν σχεδιασμό, με μόνο στόχο την εγκατάστασή τους από ιδιωτικές εταιρείες».

Οι επενδυτές στρέφονται στη λίμνη Κρεμαστών

Χωρίς να χάσουν τον χρόνο τους, οι επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στρέφονται προς τη λίμνη Κρεμαστών για τη διασφάλιση 5.000 στρεμμάτων, ώστε να εγκαταστήσουν πλωτά φωτοβολταϊκά.

«Πάλι πρόκειται για το ίδιο σενάριο, όπως και αυτό με τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, τα φωτοβολταϊκά στη Βελαώρα, τώρα το ίδιο και στη λίμνη Κρεμαστών», αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής. Αυτό το σενάριο δημιουργεί έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων της τοπικής κοινωνίας.

«Η τεχνητή λίμνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ήπιες μορφές τουρισμού που ήδη έχουν ξεκινήσει», εκτιμούν κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα με αυτές τις δράσεις, υπάρχουν και προτάσεις για την παραγωγή ψαριών, δίνοντας διέξοδο στην απασχόληση.

«Οι επενδύσεις των φωτοβολταϊκών δεν έρχονται να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, αλλά απεναντίας να δημιουργήσουν προβλήματα, με στόχο μόνο το κέρδος, σε μία περιοχή με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, όπως επίσης και πολιτιστικά στοιχεία», υποστηρίζουν οι κάτοικοι και δεν δέχονται καμία παρέμβαση στον τόπο τους.