Άγρια αγκινάρα Μικρομάνης: Ένα προϊόν με έναν αιώνα ιστορία

agria-agkinara-mikromanis

Η άγρια αγκινάρα Μικρομάνης είναι ένα προϊόν που, αυτήν τη στιγμή, δίνει οικονομικές ανάσες σε δεκάδες οικογένειες της περιοχής και αποτελεί πρόταση για εναλλακτική υγιεινή διατροφή.

Όπως μας εξηγεί ο παραγωγός Τζεφερεμιναίος Αριστείδης, «αυτήν τη στιγμή, στη Μικρομάνη, ασχολούνται με την άγρια αγκινάρα 50 παραγωγοί σε μία έκταση που αγγίζει τα 350 στρέμματα και παράγουν 4.000 κεφάλια ανά στρέμμα. Η τιμή του προϊόντος ξεκινά από τα 50 λεπτά και κατεβαίνει μέχρι τα 15 λεπτά».

Το κόστος καλλιέργειας φτάνει τα 300 ευρώ και, όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελεί ένα καλό εισόδημα. Φυσικά, το κόστος καλλιέργειας θεωρείται υψηλό, ενώ πρόβλημα αποτελεί και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να φτάσει στην παραγωγή, αφού χρειάζονται εννέα μήνες για να δώσει καρπό. Η άγρια αγκινάρα Μικρομάνης, όπως και κάθε αγκινάρα, έχει ένα επιπλέον πρόβλημα με τους καταναλωτές, τη διαχείριση των αγκαθιών, που απαιτεί φυσικά μεταποίηση.

Ο Τζεφερεμιναίος Αριστείδης, ως νέος άνθρωπος, υποστηρίζει ότι «κάποια στιγμή, θα προχωρήσουμε σε σύσταση ομάδας παραγωγών, αφού είμαστε ακόμα νέοι και μπορούμε να ξεπεράσουμε αντιλήψεις του παρελθόντος και να προωθήσουμε ένα προϊόν με μεγάλη διατροφική αξία». Έ

να μέρος της προσπάθειας για προβολή του προϊόντος έχει αναλάβει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρομάνης, που εδώ και 20 χρόνια περίπου διοργανώνει τη γιορτή της αγκινάρας, προσελκύοντας, όπως λέει και η πρόεδρος του συλλόγου, Βασιλική Αγγελακάκη μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η πρόεδρος τονίζει ότι «η παραγωγή έχει ιστορία πάνω από έναν αιώνα στην περιοχή και όλοι πλέον αναζητούν τρόπους για να αναδειχθεί το προϊόν, που έχει τεράστια διατροφική αξία».