Τα αγροπολιτικά του Ησίοδου

Διήμερο Αιγοπροβατοτροφίας

Συνάντηση ΣΕΚ-ΥΠΑΑΤ

Η σημερινή συνάντηση της διοίκησης του ΣΕΚ με τον Υπουργό Μ. Βορίδη, ίσως φέρει εξελίξεις στα ζητήματα της φέτας και της Διεπαγγελματικής. Μπορεί ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση και στον χώρο των κτηνοτρόφων να ακυρώνει τη δυναμική που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, όμως ο ΣΕΚ με μεγάλη διαφορά αποτελεί την κλαδική αγροτική οργάνωση με τις πιο τεκμηριωμένες θέσεις.

Τρίκαλα

Πολλαπλό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση του Σαββάτου στα Τρίκαλα.

✱ Πρώτον, γιατί θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι επιχειρήσεων που έχουν αλληλοκατηγορηθεί για πολλά από τα δεινά της γαλακτοκομίας.

✱ Δεύτερον, για το πώς θα τοποθετηθεί ο ΣΕΒΓΑΠ στο ζήτημα της επαγγελματικής εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων στη Διεπαγγελματική, αν και όταν αυτή δημιουργηθεί. Γιατί βέβαια, με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, Διεπαγγελματική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση των παραγωγών και οι συνεταιρισμοί δεν αποτελούν συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Κάτι άλλο ίσως μπορεί να γίνει, όχι όμως Διεπαγγελματική.

✱ Τρίτον, για την παρουσία πολιτικών προσώπων του ΥΠΑΑΤ. Επιδίωξη των διοργανωτών ήταν η παρουσία του υπουργού, Μ. Βορίδη, γι’ αυτό και η ημερομηνία παρέμενε ανοιχτή. Όμως, στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, το μόνο πολιτικό πρόσωπο που εμφανίζεται είναι η πρώην υφυπουργός ΑΑΤ, Όλ. Τελιγιορίδου (η οποία παρεμπιπτόντως αδικεί τον εαυτό της με τη συμμετοχή αυτή, καθώς δεν ήταν λίγα εκείνα που ακούστηκαν για άτολμες και μεταχρονολογημένες ρυθμίσεις στους ελέγχους γάλακτος με την ΚΥΑ που προετοίμασε).

✱ Τέταρτον, για το αν θα συζητηθεί κάτι αξιόπιστο για το ελεγκτικό σύστημα. Γιατί απόψεις ότι θα πιάνουμε τις ελληνοποιήσεις με GPS στα φορτηγά, προκαλούν μηδιάματα. Αντίθετα, αντιλήψεις ότι ο ελεγχόμενος μπορεί να είναι και ελεγκτής που θα επιβάλει πρόστιμα στον εαυτό του (δηλαδή ένας νέος ΕΛΟΓΑΚ είναι αναγκαίος που πρέπει να στηθεί ακόμη και με χρηματοδότηση των επιχειρήσεων γάλακτος), αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

✱ Πέμπτον, για το εάν θα γίνει κάποια συζήτηση και για την «ταμπακέρα», δηλαδή τα συμβόλαια, το εισόδημα του παραγωγού κ.λπ.

Πάντως, η βαρύτητα που έχει για κάποιους η έκβαση της συνάντησης φαίνεται και από τις κινήσεις γνωστού εντύπου. Για παράδειγμα, τις τελευταίες εβδομάδες, εκτός από το αβαντάρισμα των διοργανωτών, προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις κρίσιμων παικτών, όπως οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και ο «απίθανος περιφερειάρχης». Ο Αλ. Καχριμάνης έχει «την κακή συνήθεια» να δημοσιοποιεί αυτά που πιστεύει. Έχει επίσης και μία άλλη ιδιότητα: Διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό.

Ακολουθώντας τον Χόγκαν

Τη συχνή αναφορά του απερχόμενου Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ότι τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλα κράτη-μέλη, συνέχισαν τα ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών θεσμών που παρευρέθηκαν στο συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και δύο υπουργοί. Η ομιλία του υπουργού ΑΑΤ, Μάκη Βορίδη, και του πρώην υπουργού ΨΗΠΤΕ, Νίκου Παππά, σηματοδότησαν τον δρόμο στον οποίο η Ελλάδα έχει μπει, προς την ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα. Ο Νίκος Παππάς ήταν εκείνος που αρχικά έβαλε στο τραπέζι το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα. Ο Μάκης Βορίδης, όπως φαίνεται από την ομιλία του, αλλά και από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο παρόν φύλλο, θέτει τη μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στην ψηφιακή εποχή ως άμεσο στοίχημα της χώρας. Επιλογή, εξάλλου, με την οποία έχει ταυτιστεί πολλάκις και ο πρωθυπουργός.

Σημαντική, επίσης, ήταν η ξεκάθαρη θέση του υπουργού για τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αναφερόμενος τόσο στην επιτυχή υλοποίηση του ΟΣΔΕ τα τελευταία χρόνια, όσο και στην επερχόμενη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον ΕΛΓΑ.

Συμμετοχές

Στο συνέδριο διακρίναμε πολλά στελέχη αγροτικών οργανώσεων, επιχειρήσεων όλης της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ελεύθερους επαγγελματίες, διοικήσεις οργανισμών, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, εκπροσώπους συνδέσμων, στελέχη υπηρεσιών και φορέων, αιρετούς από την τοπική αυτοδιοίκηση και βέβαια αγρότες, ιδιαίτερα νέους.

Από τον χώρο της πολιτικής παρευρέθηκαν αφενός κυβερνητικά στελέχη, όπως ο γ.γ. Γιώργος Στρατάκος και ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του ΥΠΑΑΤ, Θεοδόσης Αθανασάς, και αφετέρου οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Μαριλένα Σούκουλη, Βασίλης Κόκκαλης και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Για τον τελευταίο, αν δεχτούμε ότι «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», προέρχεται από την οικογένεια του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος ως γνωστόν ήταν ο ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία της χώρας.

Ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λάρισας και πρώην υφυπουργός Γεωργίας, είναι από τους πολιτικούς οι οποίοι συνέβαλαν στον δρόμο που ακολουθεί πλέον η Ελλάδα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα. Στα πηγαδάκια μάς θύμισε αυτό που έλεγε και ως υπουργός, ότι η Ελλάδα για να πάει μπροστά χρειάζεται τρία πράγματα: Σοβαρό σχέδιο για την ανανέωση των γενεών και τη διαδοχή, σοβαρές οργανώσεις αγροτών και καινοτομία. Να τονίσουμε ότι από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ήταν αυτός που περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο προώθησε την ιδέα της διάδοσης της καινοτομίας και της γνώσης στον πρωτογενή τομέα.

Συνεχίζει να βγάζει γέλιο (μα και θλίψη) η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Και μέσα σε όλα αυτά, η Ν.Π. έβγαλε μακροσκελή δισέλιδη ανακοίνωση που ενημερώνει τη χώρα για δύο ζητήματα. Πρώτον, πως καλλιτέχνες που διακονούν διάφορα πεδία τέχνης, όπως οι Νταλί και Στάινμπεκ, σχετίζονται με τους Έλληνες Σταύρο Παράβα, Μπέττυ Αρβανίτη και Ντίνο Ηλιόπουλο (εδώ, γελάμε!). Δεύτερον, πως οι οργανώσεις-μέλη της προσφέρουν χωρίς καμία επιβάρυνση διάφορες υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο (εδώ, ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια!).

 

Τα αγροπολιτικά του Ησίοδου” δημοσιεύτηκαν
στην εφημερίδα “ΥΧ” την Παρασκευή 1/11