Οι αγρότες των λαϊκών αγορών προσφεύγουν μαζικά με αγωγές ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής

«Από τον Αύγουστο 2021 έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το ζωτικό πρόβλημα της ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι για την κατανάλωση ρεύματος αξίας 1.467 ευρώ και με την ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ που φτάνει τα 4.200 ευρώ, το σύνολο του λογαριασμού είναι 5.667 ευρώ, μια αύξηση δηλαδή 3 φορές επάνω». Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ).

Και προσθέτει: «στο κόστος αυτό, αν συνυπολογίσουμε, τις αυξήσεις στα καύσιμα 70%, τις αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, σπόροι, φυτοφάρμακα που αγγίζουν το 100%, μιλάμε πλέον για μια δυσάρεστη και δύσκολη διαμόρφωση του Κόστους Παραγωγής.

Προκειμένου λοιπόν να λειτουργήσουν οι Αγροτικές και Κτηνοτροφικές Μονάδες και να προσφέρουν ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα στις Λαϊκές Αγορές και γενικότερα στους Έλληνες Καταναλωτές, έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Πολιτεία, αλλά χωρίς Ανταπόκριση μέχρι στιγμής, την Κατάργηση της ΡΗΤΡΑΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την Επιδότηση των Λιπασμάτων και των Αγροτικών Εφοδίων, όσα δηλαδή εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής και επιβαρύνουν δυσβάστακτα τον Πρωτογενή Τομέα και κατά συνέπεια τους Έλληνες Καταναλωτές.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στις 28/04/2022 αποφασίσαμε να ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ κατά του παρόχου Ηλεκτρικής Ενέργειας Δ.Ε.Η. για τις πρωτόγνωρες και δυσανάλογες αυξήσεις στα Αγροτικά Τιμολόγια.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν:

  1. Θα κατατεθεί αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και παράλληλα θα κατατεθεί Αίτηση Χορήγησης Ασφαλιστικών Μέτρων. Με την αγωγή ζητάμε να αναγνωριστεί ότι είναι άκυρη και ανίσχυρη η ρήτρα και ο τύπος αναπροσαρμογής, ότι η επιπλέον χρέωση είναι αντισυμβατική, παράνομη και καταχρηστική και να υποχρεωθεί η αντίδικος να απέχει από την εφαρμογή του τύπου αναπροσαρμογής στις μελλοντικές χρεώσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έναντι ημών.
  1. Επίσης θα ζητάμε να καταδικαστεί η αντίδικος να μας επιστρέψει το ποσό που αντιστοιχεί στην παράνομη αναπροσαρμογή, η οποία χρεώθηκε στους λογαριασμούς των προγενέστερων μηνών.
  1. Με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητάμε να μην προβεί η ΔΕΗ στη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της Αγωγής μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που διαθέτουν Αγροτικά Τιμολόγια Ρεύματος να συμμετέχουν στην προσφυγή κατά της Δ.Ε.Η., χρειάζεται ο τελευταίος λογαριασμός ρεύματος και αντίγραφο του Συμβολαίου (σύμβαση) με την Δ.Ε.Η. την οποία μπορούμε να παίρνουμε από τα γραφεία οποιουδήποτε υποκαταστήματος της Δ.Ε.Η. με την Ταυτότητα μας και έναν Λογαριασμό».