Αγρότες Μουζακαίϊκων: Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές

Άμεση και ολόκληρη αποζημίωση ζητούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες στην πεδιάδα του Φαναρίου Πάργας, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται ολοσχερώς από τις ισχυρές βροχοτώσεις. Σε ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Μουζακαίϊκων αποκαλύπτει την γύμνια των υποδομών, και ζητά από τον Δήμο Πάργας και την Περιφέρεια Ηπείρου να παρέμβουν άμεσα προκειμένου για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Μουζακαίϊκων:

«Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφεραν στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά το σύνολο των ελλείψεων που υπάρχουν στις υποδομές για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα.

Για μια ακόμα φορά, ο αγρότης του Φαναρίου Πάργας  βλέπει τους κόπους του να χάνονται λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που οφείλονται στην έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα Καλλιέργειες καλαμποκιού και οσπρίων και άλλων καλλιεργειών έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Έχει καταστεί μόνιμο φαινόμενο να πλημμυρίζουν δρόμοι, λαϊκές κατοικίες και χώροι δουλειάς, να τίθεται σε κίνδυνο η περιουσία, αλλά ακόμα και η ζωή των λαϊκών οικογενειών. Το ίδιο σκηνικό με τις πλημμύρες επαναλαμβάνεται περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο και συνεπώς δεν πρόκειται για κακοκαιρία που “χτυπάει μια φορά στα χίλια χρόνια”, αλλά μια μόνιμη κατάσταση.

Οι τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στο Δήμο Πάργας και συγκεκριμένα στην πεδιάδα του Φαναρίου αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

Απαιτούμε η Δημοτική αρχή της Πάργας και η περιφέρεια Ηπείρου να μεριμνήσουν για άμεσα μέτρα του αγροτικού δικτύου και των αρδευτικών καναλιών.

Απαιτούμε την άμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση, ανεξάρτητα από το τι προβλέπει ο ΕΛΓΑ, για την κατεστραμμένη παραγωγή, αλλά και την απώλεια εισοδήματος από τη χαμένη καλλιεργητική περίοδο, αφού δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν όπως είχαν προγραμματίσει.

Επίσης, να αντιμετωπιστούν τεχνικά τα προβλήματα που προκύπτουν με τη Νέα ΚΑΠ, ώστε να μη χάσουν οι αγρότες τα δικαιώματα καλλιέργειας».