Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, περιμένοντας νεότερα από τις Βρυξέλλες

✱ Κομβικής σημασίας εξελίξεις αναμένονται από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα
✱ Στο μπλόκο του Αλμυρού χθες βράδυ ο Μ. Βορίδης

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις στα μπλόκα, ενισχύοντάς τα και με περισσότερα τρακτέρ, αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο Πλατυκάμπου στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης, στην οποία συζητήθηκε το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Απόφαση που αναμενόταν να υιοθετηθεί και από το δεύτερο και σαφώς μεγαλύτερο μπλόκο στη Θεσσαλία, στον Ε65 της Καρδίτσας, όπου οι αγρότες θα συνεδρίαζαν αργά χθες το απόγευμα, αλλά και από άλλα μπλόκα της χώρας.

Την προσεχή Δευτέρα, ημέρα που θα συνεδριάσουν οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες σχετικά με τις τροποποιήσεις της ΚΑΠ, θα πραγματοποιηθούν δυναμικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη εικόνα θα έχουμε σε όλη την Ευρώπη, με τα τρακτέρ να συρρέουν στις μεγαλουπόλεις.

Οι λεπτομέρειες της προσεχούς κινητοποίησης θα καθορισθούν σε πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο είτε στη Νίκαια Λάρισας, είτε στο Νησέλι Ημαθίας, παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων όλης της χώρας.

Στη συνεδρίαση του Πλατυκάμπου εξετάστηκε, χωρίς να εγκριθεί, η πρόταση σύμφωνα με την οποία ο αγώνας θα συνεχιζόταν με συμβολικούς αποκλεισμούς κτηρίων και υπηρεσιών, όπως σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, και με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις, με αποκορύφωμα την ημέρα τέλεσης της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους Θεσσαλούς πλημμυροπαθείς.

Επειδή, όμως, αυτή η συνάντηση μεταφέρεται για τα μέσα Μαρτίου (σ.σ. στις 11 του μήνα, όπως ακούστηκε) και η παραμονή των τρακτέρ στους δρόμους μέχρι τότε είναι αδύνατη, αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα. Το πιθανότερο είναι ότι από την Τρίτη θα έχουμε υποστολή της σημαίας του αγώνα, καθώς τούτες τις μέρες επιβάλλεται η παρουσία του αγρότη στα χωράφια –για κατεργασία εδάφους, λιπάσματα, κλαδέματα κ.λπ.– και όχι στους δρόμους. Ήδη, κάποια τρακτέρ αποχώρησαν, χθες, από τα μπλόκα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), Ρίζος Μαρούδας, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στον Πλατύκαμπο «οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα, αφού δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας από την κυβέρνηση. Μαζί και με άλλους συναδέλφους από την υπόλοιπη Ελλάδα, θα συντονιστούμε ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν για τη νέα ΚΑΠ, η οποία είναι η χειρότερη αγροτική πολιτική που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, δήλωσε στην «ΥΧ» πως «καλό θα είναι στην κυβέρνηση να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα παραμένουν, δεν λύθηκαν. Όταν –και αν– φύγουμε από τους δρόμους, αυτό δεν θα οφείλεται στα ψίχουλα που ανακοίνωσε ότι δίνει η κυβέρνηση για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, αλλά επειδή πρέπει να καλλιεργήσουμε ή να φροντίσουμε τα κατεστραμμένα χωράφια, για να σώσουμε ό,τι σώζεται».

Στον Αλμυρό ο Μ. Βορίδης για να συναντηθεί με το κυρίαρχο ενεργό μπλόκο

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους αποφάσισαν χθες βράδυ και οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού Μαγνησίας, εκεί όπου παραμένουν παρατεταγμένα 130 τρακτέρ, αναβαθμίζοντάς το στο πιο ισχυρό της χώρας. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό είχαν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση και στα τρακτέρ που κατέβηκαν στην Πλατεία Συντάγματος.

Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν χθες βράδυ η επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στο μπλόκο του Αλμυρού, κατά τη μετάβασή του στον Βόλο, όπου ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ. Οι αγρότες προσδοκούν σε μια ουσιαστική συνάντηση μαζί του, από την οποία θα κριθούν πολλά για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Γρίφος η συνάντηση με Μητσοτάκη

Κι ενώ όλη την εβδομάδα η φημολογία ανέφερε ότι η περίφημη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, ο οποίος εκπροσώπησε το μπλόκο Ε65, εκτίμησε, μιλώντας στην «ΥΧ», ότι «ίσως η κρίσιμη αυτή συνάντηση να γίνει αρχές με μέσα Μαρτίου». Προφανώς, στην κυβέρνηση αναμένουν το πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας, ώστε η συζήτηση να γίνει επί πραγματικών δεδομένων και όχι βάσει εκτιμήσεων.

Επιπροσθέτως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει με προσοχή τα ποσά αποζημίωσης που θα καταβληθούν στα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και δεν φαίνεται έτοιμο να ανακοινώσει τον σχετικό τιμοκατάλογο.

Ένας ακόμη λόγος που απομακρύνει το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και το κλίμα για την κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, 28 του μήνα, προγραμματίζεται δυναμικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς.