Αγρότες – «σύμβουλοι» προτείνουν λύσεις για την ακρίβεια στα λιπάσματα

Στην Ιρλανδία, παραγωγοί με κοινές ανάγκες και ανησυχίες έχουν δημιουργήσει μια «ομάδα» με την ονομασία AHDB Monitor Farms. Πρόκειται για ένα δίκτυο από παραγωγούς που μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες για την παραγωγικότητα της εκμετάλλευσής τους και για τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των καλλιεργειών τους.

Φυσικά και εκεί, όπως και σε όλη την Ευρώπη, κεντρικό θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι η ακρίβεια και η μεγάλη αύξηση στο κόστος των λιπασμάτων και ιδιαίτερα των αζωτούχων. Ο Richard Orr, παραγωγός αροτραίων, είναι ένας από τους πολλούς που είδε τις επιπτώσεις από πρώτο χέρι, καθώς τα λιπάσματα που αγόρασε του κόστισαν παραπάνω από το διπλάσιο: Από 35.472 ευρώ, που θα πλήρωνε πριν από την κρίση, κατέβαλε πάνω από 76.550 ευρώ.

Προτεραιότητα ο έλεγχος του εδάφους στο χωράφι

Η περίπτωση του εν λόγω παραγωγού, που συμμετέχει στο δίκτυο, πυροδότησε σειρά συζητήσεων μεταξύ συναδέλφων του. Κοινός τόπος των περισσότερων από αυτές τις συζητήσεις ήταν η ανάγκη κατανόησης της κατάστασης του εδάφους στα αγροτεμάχια που καλλιεργεί ο κάθε παραγωγός.

«Αν σκεφτείς πόσο πολύ άζωτο θα χρησιμοποιήσεις, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που θα σε απασχολεί», δηλώνει ο ερευνητής του AHDB Δρ. James Holmes και συμπληρώνει: «Η βελτιστοποίηση της χρήσης των αζωτούχων λιπασμάτων προϋποθέτει ότι θα διασφαλίσεις πως τα εδάφη στα χωράφια σου βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η υγεία του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για την αποδοτική και αποτελεσματική εφαρμογή των λιπασμάτων. Αν το έδαφος διαθέτει μια υγιή δομή, θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρχουν απώλειες και, τελικά, θα βοηθήσει να υπάρχει ένας υγιής κύκλος αζώτου και άνθρακα».

Επομένως, η πρόταση του δικτύου στους παραγωγούς είναι η εξής: «Σκάψτε τρύπες, αξιολογήστε την κατάσταση του εδάφους σας και όπου μπορείτε βελτιώστε την. Τεστάρετε το pH στα χωράφια σας. Είναι απόλυτη προτεραιότητα για να πιάσουν τόπο τα λιπάσματά σας. Στη συνέχεια, επενδύστε στην καλύτερη χρήση και άλλων στοιχείων, όπως το ποτάσιο και ο φώσφορος.

Αν δείτε από τις μετρήσεις ότι τα επίπεδα βρίσκονται πιο πάνω από εκεί που θα έπρεπε, κρατήστε τα χρήματά σας και μην αγοράζετε περισσότερα λιπάσματα. Θα βοηθήσετε και τα χώματα να γίνουν πιο υγιή. Σκεφθείτε τι μπορείτε να κάνετε με την αμειψισπορά και την πιθανή χρήση ψυχανθών, όπως το ρεβίθι και το κτηνοτροφικό μπιζέλι, που εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο. Μόλις τα κάνετε αυτά, ασχοληθείτε και με τα αζωτούχα λιπάσματα», καταλήγει.