Αγρότες της Ροδόπης και της Καβάλας: Δηλώνουν «παρών» στις αποφάσεις της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπή Αγροτών

Αγρότες της Ροδόπης και της Καβάλας: Δηλώνουν «παρών» στις αποφάσεις της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπή Αγροτών

Πάνω από 80 αγρότες συμμετείχαν στην γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, προκειμένου να αποφασίσουν την συμμετοχή στους και τον τρόπο που αυτή θα γίνει στις φετινές κινητοποιήσεις. Στο πάνελ συντόνισαν την συζήτηση οι Νίκος Κυριαζής, Τάσος Πετρόπουλος, Γιάννης Στογιαντσάκης από την Ροδόπη και Κώστας Αλεξανδρής από τον Έβρο.

Αρχικά έγινε μια απολογιστική αναδρομή στις περσινές κινητοποιήσεις όπου επισημάνθηκε ότι η φετινή απόφαση να μην συμμετάσχουν οι σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στα μπλόκα ελήφθη «γιατί πουλήθηκαν οι αγώνες μας από άτομα που έχουν την ευχέρεια να συγκεντρώνουν πολύ κόσμο σε μπλόκα», όπως είπαν χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επεσήμαναν ότι δεν είναι προς το παρόν οι αγρότες έτοιμοι να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση ίση και μεγαλύτερη της περσινής. Κατατέθηκε η πρόταση να κατέβουν στην «Zootechnia 2017» που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο για να την … εγκαινιάσουν.

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αποστείλουν τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση, ήτοι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την μείωση του κόστους παραγωγής και σε περίπτωση που αυτά δεν γίνουν δεκτά να προγραμματιστεί κάθοδος στην Αθήνα με αγροτικά μηχανήματα. Αυτό σημαίνει να ξεκινήσουν με αγροτικά οχήματα από τον Έβρο και κατεβαίνοντας προς την πρωτεύουσα να προστεθούν και τρακτέρ.

Η συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από την  Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κτηνοτροφών Αλιέων Ανθοπαραγωγών. Τα αιτήματά τους, όπως σχολίασε ο Νίκος Κυριαζής, είναι για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι τέτοιες που να μπορέσουν να ζήσουν.

Οι αγρότες της Ροδόπης έδωσαν το επόμενο ραντεβού την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Επίσης, στη γενική συνέλευση των αγροτών του δήμου Παγγαίου την ίδια μέρα οι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να έχουν δυναμική συμμετοχή στις επικείμενες κινητοποιήσεις αγροτών με αφετηρία την παρουσία τους σε συλλαλητήριο στην έναρξη της «Zootechnia 2017» στην Θεσσαλονίκη στις 2 Φεβρουαρίου.