«Ζήτημα ημερών το Αγροτικό πετρέλαιο του 2015», λένε από το Υπ. Οικονομικών

Άμεσα η πληρωμή, λέει το ΥΠΟΙΚ. Ωριμάζει η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε αγώνα δρόμου για να κλείσει, μέχρι το τέλος του μήνα, με τρεις σοβαρές εκκρεμότητες και με ισάριθμες δέσμες μέτρων που αφορούν στους επαγγελματίες της αγροτικής παραγωγής, επιδίδεται τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σημαντικών ανακοινώσεων ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

των Γιάννη Τσατσάκη, Άννας Στεργίου

Η πρώτη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου του 2015, μια πληρωμή που… σέρνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο, φαίνεται ωστόσο να μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία των διασταυρώσεων με τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα και, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων «θα ξεκινήσει άμεσα», προσθέτοντας ότι πρόκειται πρακτικά για «ζήτημα λίγων ημερών». Σημειωτέον ότι το ποσό που αντιστοιχεί στο 2015 υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο, εκτός από τις οφειλόμενες εισφορές, θα πραγματοποιηθούν και συμψηφισμοί με χρωστούμενους φόρους, τόσο από το τρέχον όσο και από τα προηγούμενα έτη.

Το δεύτερο μέτωπο, όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων. Το ζήτημα (για το οποίο πιέζει ολοένα και περισσότερο η PQH, εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕ) τέθηκε επί τάπητος στη Βουλή, ύστερα από σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί, με την επανενεργοποίηση του νόμου περί πανωτοκίων (3259/2004) να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων αγροτικών νοικοκυριών και συνεταιρισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, με τη συμμετοχή στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, της PQH, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, καθώς και εκπροσώπων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να συγκροτηθεί η ομάδα που θα συντονίσει το εγχείρημα.

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», η συζήτηση θεωρείται ώριμη και κεντρικός άξονας του σχεδίου που προωθείται θα είναι η έννοια της «βιώσιμης οφειλής». Ειδικότερα, μέσω του παράλληλου εξωδικαστικού μηχανισμού, και λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη-παραγωγού, θα του προτείνεται ένας ρεαλιστικός τρόπος διευθέτησης του χρέους, με δυνατότητα ακόμα και για διαγραφή ενός σημαντικού μέρους της οφειλής.

Προ των πυλών η ρύθμιση των 120 δόσεων

H τρίτη εκκρεμότητα είναι η δρομολόγηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και της εφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης θα πάρει σειρά αμέσως μόλις υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για την αυτοματοποιημένη διαδικασία διευθέτησης των μικρών οφειλών (από 20.000 έως 50.000 ευρώ), στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η ρύθμιση ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους αγρότες-ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους χρωστούν μικρά ποσά, που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στη διάταξη που προωθείται θα μπορούν ενταχθούν οφειλέτες για χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Για οφειλές έως 3.000 ευρώ, θα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 36 δόσεις, ενώ για υψηλότερα ποσά ο αριθμός των δόσεων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φτάνει και τις 120 δόσεις.

Χρέη που ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία θα ρυθμίζονται μέσω ειδικών συμφωνιών με τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών).