Αγροτικό ρεύμα: Από τα de minimis τα 50 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ρήτρας

Εντονο παρασκήνιο και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων έλαβαν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αποκορύφωμα το τελευταίο διήμερο (Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου).

Στο επίκεντρό τους βρέθηκαν οι παρεμβάσεις που επεξεργάστηκαν το ΥΠΑΑΤ με τα ΥΠΕΝ και ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών αυξήσεων στο κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα:

Πρώτον, τα «φουσκωμένα» από τη ρήτρα αναπροσαρμογής αγροτικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, δεύτερον, τις μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών και τρίτον, τις αυξήσεις στα αζωτούχα και λοιπά λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, αναλώσιμα και γεωργικά εφόδια.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 18 Ιανουαρίου, πέρασε στη Βουλή ρύθμιση-προάγγελος της κάλυψης του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2021 στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος. Η τροποποίηση γνωστοποιούσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις λεπτομέρειες για την κάλυψη της ρήτρας.

Το μεγάλο ερώτημα ήταν από πού θα προέλθει το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ που, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός πριν από περίπου έναν μήνα, θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου ρεύματος.

ΥΠΑΑΤ: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μέχρι την τελική απόφαση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μετά από έντονες και συνεχείς διαβουλεύσεις των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ανοιχτή γραμμή με το Οικονομικών, η κυβέρνηση συμφώνησε να θυσιαστεί κονδύλι από τα de minimis για την κάλυψη της ρήτρας και να δοθεί στήριξη σε περίπου 200.000 δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου, καθώς ο χρόνος τρέχει και οι οφειλές συσσωρεύονται.

Η κατεύθυνση είναι να μην κοπεί το ρεύμα πριν προκύψουν τα τελικά ποσά μετά την εφαρμογή του μέτρου. Πάντως, η εν λόγω επιλογή εμπεριέχει και την αρνητική διάσταση ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για τη στήριξη χιλιάδων παραγωγών στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα υπάρξει κάλυψη μέρους των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας στους αγρότες και το 2022.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Έχουμε ήδη σχεδιάσει και μελετήσει σενάρια ακόμα και για το σύνολο του 2022, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και, βέβαια, τους αγρότες. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα διαθέσουμε 50 εκατ. ευρώ για να καλύψουμε αναδρομικά το 80% της επιβάρυνσης από την ενέργεια που κατανάλωσαν οι αγρότες από την 1η Αυγούστου έως την 31η Δεκεμβρίου κι αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αυξήσεις οι οποίες δεν θα ξεπερνούν το 10%-15% στον λογαριασμό τους. Και βέβαια, από 1ης Ιανουαρίου και μετά, έχουμε ήδη προχωρήσει σε οριζόντια επιδότηση του 50% του αυξημένου κόστους ενέργειας».

Πλέον, η σχετική ανακοίνωση για την παρέμβαση στον πρωτογενή τομέα είναι θέμα 24ώρων.Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία των παραγωγών είναι ποιες θα είναι οι δυνατότητες παρέμβασης της κυβέρνησης από την άνοιξη και μετά, όταν θα κορυφωθούν οι ανάγκες σε άρδευση και θα αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση ρεύματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (περιλαμβάνονται και αυτοί στην παρέμβαση εφόσον έχουν αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος) ζητούν επιτακτικά να πληροφορηθούν πότε θα υλοποιηθεί η κάλυψη της ρήτρας, καθώς πιέζονται να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους για τη νέα χρονιά και βλέπουν το κόστος κατανάλωσης ανά κιλοβατώρα να έχει τριπλασιαστεί.

Σίγουρη η παρέμβαση στα λιπάσματα, εξετάζονται ζωοτροφές και φάρμακα

Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από την κυβέρνηση θα περιλαμβάνουν, πέρα από το ρεύμα, και μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα λιπάσματα.

Το ίδιο εξετάζεται και για τα φάρμακα, χωρίς αυτήν τη στιγμή η επιλογή να είναι ειλημμένη, ενώ σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά, που επίσης είναι υπό εξέταση.