Αγροτικό ρεύμα: Οριακά βιώσιμες οι εκμεταλλεύσεις, ακόμα και με την κάλυψη ρήτρας

Νέα δεδομένα φτάνουν στην «ΥΧ» μέσα από αγρότες που επικοινωνούν καθημερινά για να μας ενημερώσουν για τους έκτακτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έλαβαν, σε εφαρμογή της πρόσφατης ΚΥΑ για κάλυψη της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μετά τις καταγγελίες της προηγούμενης εβδομάδας από παραγωγούς λαϊκών αγορών και κτηνοτρόφους ότι το ποσοστό κάλυψης υπολείπεται σημαντικά από το 80% που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, η εικόνα που μας μετέφεραν αγρότες και εκπρόσωποι Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων αυτή την εβδομάδα πλησιάζει περισσότερο στα δεδομένα των κυβερνητικών εξαγγελιών, εφόσον στην κάλυψη της ρήτρας συνυπολογιστεί η έκπτωση που χορηγείται από τη ΔΕΗ.

Πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα (21/2) στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπάρχουν παραγωγοί, και ιδιαίτερα κτηνοτρόφοι, στους οποίους δεν υπολογίστηκε όλο το ποσοστό της κάλυψης της ρήτρας.

Ο παραγωγός Ορέστης Βιαννιτάκης δραστηριοποιείται στην παραγωγή θερμοκηπιακού αγγουριού στην Ιεράπετρα. Ο ίδιος συγκέντρωσε τους λογαριασμούς μίας εκ των έξι παροχών που διαθέτει, για ρεύμα που κατανάλωσε το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2021.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ»: «Στο πεντάμηνο, το σύνολο της επιβάρυνσης από τη ρήτρα φτάνει περίπου τα 2.500 ευρώ. Ενημερώθηκα από τη ΔΕΗ ότι θα λάβω έκτακτο λογαριασμό με επιστροφή 2.000 ευρώ. Επομένως, η κάλυψη φτάνει περίπου το 80%. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είμαι βιώσιμος. Σκεφτείτε ότι η ρήτρα επιβαρύνει τους λογαριασμούς με ένα ποσό που προστίθεται σε αυτό της καθαρής κατανάλωσης και τριπλασιάζει το τελικό πληρωτέο. Ακόμα και με την κάλυψης της ρήτρας, παγιώνεται μια κατάσταση που κάθε μήνα θα επιβαρύνομαι στην καλύτερη των περιπτώσεων, με 500 έως 1.000 ευρώ και αυτά μόνο για μία από τις έξι παροχές! Αν εξοικονομούσα όλα αυτά τα ποσά, θα μπορούσα να κάνω επενδύσεις στην εκμετάλλευσή μου», υπογραμμίζει.

Στο όριο βιωσιμότητας και οι ΟΕΒ

Στο γεγονός ότι η κάλυψη της ρήτρας θα πρέπει να συνεχιστεί στα υπάρχοντα επίπεδα, στάθηκε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, Δημήτρης Χύτας. Όπως μας εξήγησε, «για μία εκ των παροχών μας στη μέση τάση, η ρήτρα για το πεντάμηνο αντιστοιχούσε σε οφειλόμενο ποσό ύψους 1.746 ευρώ. Σε αυτό το ποσό, η συνολική έκπτωση μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ, αλλά και την έκπτωση που κάνει η ΔΕΗ ανήλθε σε 1.388 ευρώ, δηλαδή ποσοστό, κάλυψης 79,4% επί της επιβάρυνσης από τη ρήτρα. Εμείς εξοφλούμε κανονικά τους λογαριασμούς μας. Εάν και τους επόμενους μήνες συνεχίσει να χορηγείται η έκπτωση αυτή στο ίδιο ποσοστό θα είμαστε οριακά βιώσιμοι, θα το παλέψουμε».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι εν αντιθέσει με τον εν λόγω ΟΕΒ που θεωρείται από τους πλέον υγιείς οικονομικά, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που διατηρούσαν ήδη μεγάλες οφειλές πριν από την εφαρμογή της ρήτρας τον Αύγουστο για τη χαμηλή τάση και τον Νοέμβριο για τη μέση τάση.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε τη Δευτέρα (21/2) στη Βουλή ότι έχουν καταφτάσει οι πρώτοι πιστωτικοί λογαριασμοί σε ΤΟΕΒ, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχει ένα κενό για την κάλυψη της ρήτρας που αντιστοιχεί στον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο ακόμα δεν έχει τιμολογηθεί.

Όπως σημείωσε, «για κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν μεγάλες καταναλώσεις από το τέλος Νοεμβρίου και όλον τον Δεκέμβριο, αυτοί πραγματικά θα πάρουν και ένα συμπληρωματικό πιστωτικό τιμολόγιο σε δεύτερη φάση, μόλις καταμετρηθεί η ενέργεια που έχουν καταναλώσει».