Αγροτουρισμός με άρωμα λεβάντας στον Έβρο

Το άρωμα λεβάντας της επιχείρησης «Άρωμα Έβρου ΚοινΣΕπ» ταξίδεψε στην Ελλάδα και στον κόσμο, όταν την επισκέφθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, χάρη στην πρώτη πανελλαδικά εφαρμογή προγραμμάτων αγροτουρισμού υπό την αιγίδα του Οργανισμού. «Το απέραντο μωβ του Έβρου» αποτελεί μία καινοτόμο δράση καλλιέργειας λεβάντας στο χωριό Βάλτος Ορεστιάδας χάρη στη δραστήρια 12μελή ομάδα που μεταμόρφωσε τα όνειρα σε αρώματα.

Ο γεωπόνος-διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Χρήστος Μουταφίδης, εξηγεί ότι η αφετηρία ήταν το 2018, οπότε ο παραγωγός Βασίλης Μαζαράκης έδωσε κίνητρο σε νέους γεωπόνους να μείνουν στον τόπο.

«Η τιμή του ελαίου ήταν αρκετά καλή και ξεκινήσαμε το εγχείρημα βιολογικής καλλιέργειας με τα πρώτα 14 στρέμματα του παραγωγού». Το 2019 η αγορά πάγωσε και το 2020 η ζήτηση του ελαίου ήταν μηδενική. Αυτό τους κινητοποίησε και σύστησαν το 2021 ένα συνεταιριστικό σχήμα, παλεύοντας με τη γραφειοκρατία. «Αξιοποιήσαμε παλιά οικήματα του προέδρου, κ. Μαζαράκη, σχεδιάζοντας τη δικιά μας ετικέτα στα προϊόντα μας, επιτυγχάνοντας προστιθέμενη αξία». Δημιούργησαν ξηραντήρια και εργαστήριο τυποποίησης. Αρχικά, συνεργάζονταν με αποστακτήριο της περιοχής, όπου προωθούσαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

«Πλέον, αριθμούμε 32 στρέμματα, όσα μπορούμε να διαχειριστούμε, και τα ποιοτικά παραγόμενα προϊόντα μας κυκλοφόρησαν το 2021. Στις αναλύσεις, είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Μεγάλη έμφαση δίνουν στην εκπαίδευση και στη γνωριμία των παιδιών με τον πρωτογενή τομέα, σχέση που επετεύχθη μέσα από προγράμματα, ώστε να μάθουν οι μελλοντικοί καταναλωτές των προϊόντων λεβάντας τη χρήση και τα οφέλη της.

Μελλοντικά σχέδια

«Τα ελληνικά προϊόντα έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Ήδη, κάναμε την πρώτη απόπειρα εξαγωγής στη Χάγη και είμαστε σε συζήτηση για εξαγωγές στην Αμερική, σε delicatessen και e-shop, με προοπτική να μπούμε σε αλυσίδες μάρκετ», δηλώνει. Σε ερώτηση εάν μπορούν να καλύψουν την επικείμενη ζήτηση και εάν σκέφτονται τη συνεργασία με καλλιεργητές λεβάντας, απαντά: «Ξεκινάμε με μικρές ποσότητες στις εξαγωγές, συνήθως στην ομογένεια. Ήρθαμε σε επικοινωνία με ντόπιους παραγωγούς», εξηγεί. Αναμένοντας τα αποτελέσματα των εξαγωγών, προχωρούν με μικρά βήματα.

Επιλέγοντας την ολιστική προσέγγιση στον τομέα των αρωματικών φυτών, η ομάδα από το Άρωμα Έβρου έλαβε τεχνογνωσία από την Ιταλία στον τομέα του αγροτουρισμού. Επισκέφθηκαν κτήματα όπου οι συνάδελφοί τους κατά την ανθοφορία πραγματοποιούν εκδηλώσεις προσελκύοντας τουρίστες. Ξεκίνησαν πιλοτικά το πρόγραμμα με αρωγό τον ΕΟΤ, με δύο βραδιές στα πανέμορφα κτήματα λεβάντας, με ηλιοβασίλεμα και τοπικό κρασί.