Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Αγροχημικά και ελληνοποιήσεις καταστρέφουν τη μελισσοκομία

Οι διαδρομές της νοθείας και τα «παράθυρα» που αξιοποιούν οι επιτήδειοι
27/03/2024
4' διάβασμα
agrochimika-kai-ellinopoiiseis-katastrefoun-ti-melissokomia-313480

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λαμίας «Η Μέλισσα», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου στην πόλη της Λαμίας. Κύριος ομιλητής ήταν ο Ανδρέας Θρασυβούλου, Ομότιμος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα θέματα που ανέδειξε ήταν οι απώλειες τον μελισσών, κυρίως από τα αγροχημικά και οι ελληνοποιήσεις του μελιού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης και Ορεινής Αγροτικής Οικονομίας, Κώστας Αποστολόπουλος και Κατερίνα Καλαντζή.

Σύμφωνα με μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λαμίας, η ενημέρωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απώλειας μεγάλου αριθμού μελισσών από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Υποστήριξαν ότι «υπάρχει νομικό κενό σε ό,τι αφορά τα ανώτατα επιτρεπτά όρια υπολειμματικότητας των φυτοφαρμάκων».

Παράλληλα, τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο έλεγχος από την πλευρά της πολιτείας σε θέματα διαχείρισης φυτοφαρμάκων και καλύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων γεωργών και μελισσοκόμων, διότι μέσα από αυτή τη συνέργεια θα κερδίσουν όλοι.

Από την πλευρά του, ο κ. Θρασυβούλου μίλησε εκτενώς για τη νοθεία του μελιού, αλλά και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Παρουσίασε στατιστικά στοιχεία διακίνησης του μελιού απ’ όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στην ευρωπαϊκή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Βέλγιο και η Γερμανία αποτελούν τις πρώτες χώρες-αποδέκτριες του μεγαλύτερου ποσοστού υποβαθμισμένου και νοθευμένου μελιού.

«Οι βιομηχανίες παραγωγής υποβαθμισμένου τεχνικού μελιού και απομίμησης μελιού ξεπερνούν το 57%, με μία μέση τιμή πώλησης από 0,80 έως 2,45 ευρώ το κιλό. Τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανεξέλεγκτα και οι έμποροι εισάγουν με παραγγελία νοθευμένο μέλι που ξεπερνά το 65%. Τα διαπιστευμένα εργαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμόζουν τα νοθευμένα μέλια ώστε να διαφύγουν τον αγρονομικό έλεγχο», σημείωσε ο ίδιος.

Πώς γίνεται η νοθεία στη χώρα μας

Αναλύοντας των οδικό χάρτη της νοθείας, ο κ. Θρασυβούλου υποστήριξε ότι «μετά την εισαγωγή του νοθευμένου μελιού, συνεργάτες των εμπόρων παραχωρούν στους εμπόρους-νοθευτές τιμολόγια αγοράς ελληνικού μελιού (βυτεόμελα ή και εισαγόμενο μέλι), όπου με παραπλανητικές ετικέτες και λόγω της απουσίας ελέγχων η τιμή φτάνει στα 2,9 ευρώ το κιλό».

Και συνέχισε: «Τα ελεύθερα σύνορα και τα νομοθετικά κενά δημιουργούν όλη αυτήν τη στρέβλωση. Εάν σε αυτό συμπληρωθεί και το κενό της ενημέρωσης, αλλά και της παραπλάνησης, το παζλ της παθογένειας ολοκληρώνεται με το χτύπημα της ελληνικής μελισσοκομίας».

Εργαστηριακό μέλι

Παρουσιάζοντας μία άλλη εικόνα που έρχεται από το προσεχές μέλλον, με τη χρήση της βιοτεχνολογίας, ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε το παράδειγμα του τεχνητού μελιού, όπως αυτό παράγεται από εταιρεία στο Ισραήλ: «Ένα μελίσσι μπορεί να παράγει μέχρι 35 κιλά μέλι το χρόνο. Μία μονάδα [της εταιρείας] Bee-io παράγει χίλιους τόνους τεχνητού μελιού τον χρόνο, που ισοδυναμούν με 30.000 κυψέλες», είπε, προβληματίζοντας σε μεγάλο βαθμό τους συμμετέχοντες. Κλείνοντας την ομιλία του, υπέβαλε ολοκληρωμένες προτάσεις για τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων. Υποστήριξε ότι μπορούν να ληφθούν «μέτρα anti-dumping», ως μέσα εμπορικής άμυνας για τα εισαγόμενα μέλια, κυρίως από την Κίνα, σύμφωνα με τον κανονισμό 2016/1036 όπως επίσης και τον 2018/825 ΕΕ. Επίσης, ζήτησε να επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις στα εργαστήρια ελέγχου του μελιού, τα οποία εντοπίστηκαν να συνεργάζονται με τους εμπόρους νοθευμένου μελιού.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ισοζύγιο μελιού, το οποίο θα πρέπει να είναι αντίστοιχο με το ηλεκτρονικό μητρώο των μελισσοκόμων. Ακόμη, στους συνοριακούς σταθμούς σημείωσε ότι πρέπει να πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. «Οι έλεγχοι αυτοί να μεταφέρονται απευθείας στο ισοζύγιο του μελιού, ώστε να γίνονται οι σχετικές διασταυρώσεις», υπογράμμισε.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: