ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ: Με αυξημένες τιμές άνοιξε τη σεζόν η Μαγνησία
Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ουδέν νεότερο είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις πρώτες συμφωνίες των θεσσαλικών συνεταιρισμών για το αιγοπρόβειο γάλα της νέας σεζόν.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τις ανακοινώσεις μεγάλων θεσσαλικών συνεταιρισμών για να έχουν έναν… μπούσουλα προς τα πού θα κινηθούν οι τιμές. Πέρσι, οδηγός ήταν η πολυαναμενόμενη συμφωνία του συνεταιρισμού Λιβαδίου Ολύμπου, στο 1,65 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του συνεταιρισμού, Μπάμπη Τζέβου, στην «ΥΧ», στην αγορά επικρατεί σιγή ιχθύος: «Δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Η εκτίμησή μας είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν να κρατήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρσι».
Παρά τη στασιμότητα που επικρατεί στο μέτωπο των συνεταιρισμών, οι πρώτες συμφωνίες μεμονωμένων παραγωγών έχουν ξεκινήσει να καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά.
Αυξήσεις από 5 έως 10 λεπτά στη Μαγνησία
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία η «ΥΧ», οι πρώτες προκαταβολές στη Μαγνησία δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες, από μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις της περιοχής σε μεμονωμένους κτηνοτρόφους. Ταυτόχρονα, γνωστοποιήθηκαν οι νέες τιμές παραγωγού, που δείχνουν αυξητικές τάσεις στο αιγοπρόβειο γάλα.
Οι τιμές αυτές για το μεν πρόβειο κινούνται μεταξύ 1,60 και 1,65 ευρώ/κιλό, ανάλογα με το τονάζ, ενώ για το γίδινο ξεκινούν από 0,97 ευρώ και φτάνουν έως και το 1,10 ευρώ/κιλό. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι νέες τιμές σε ό,τι αφορά το πρόβειο γάλα είναι αυξημένες από 5 έως 10 λεπτά, καθώς την περασμένη σεζόν οι ίδιοι παραγωγοί ξεκίνησαν να πληρώνονται στο 1,55 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχη αύξηση υπάρχει και στο γίδινο.
Σε ό,τι αφορά τα τονάζ στα οποία κινούνται οι εν λόγω κτηνοτρόφοι, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι κατά κανόνα ξεπερνούν τους 50 τόνους και φτάνουν έως τους 100 τόνους. Μεταξύ των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τους συγκεκριμένους παραγωγούς, περιλαμβάνονται οι «Family Farm» και «ΡΟΥΣΣΑΣ». Πρόκειται για εταιρείες που παράγουν φέτα ΠΟΠ και διαθέτουν έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι, στον απόηχο της έκθεσης τροφίμων Anuga, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση της τιμής χονδρικής από μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, γεγονός που προοικονομεί μειώσεις στις τιμές παραγωγού από μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι πληροφορίες που καταφθάνουν καθημερινά στην «ΥΧ» από πλήθος κτηνοτρόφων και προκύπτουν από συζητήσεις με τους υπεύθυνους στις ζώνες γάλακτος, αναφέρονται σε αυξήσεις έως 10 λεπτών/κιλό και όχι σε μειώσεις.
Δεδομένου, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, αρκετές επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις στην τιμή παραγωγού, μένει να φανεί αν οι εν λόγω αυξήσεις μεταφράζονται σε εκκίνηση από το ίδιο σημείο με πέρυσι, ή σε επιπλέον αυξήσεις σε σύγκριση με τις περσινές τιμές εκκίνησης. Εάν οι παραπάνω τιμές που καταγράφονται στη Μαγνησία γενικευθούν, θα αποτελέσουν μια έμμεση επιβεβαίωση ότι οι μεγάλοι συνεταιρισμοί θα ξεκινήσουν φέτος με τιμή παραγωγού στο πρόβειο από το 1,70 ευρώ/κιλό.