Αιγοπρόβειο γάλα: Στη φόρμουλα της ανοιχτής τιμής ποντάρουν οι βιομηχανίες

Κορυφώνονται οι συζητήσεις παραγωγών και τυροκομικών επιχειρήσεων, με αντικείμενο τις τιμές παραγωγού στα νέα συμβόλαια γάλακτος. Παρά το γεγονός ότι τα τυροκομεία τηρούν σιγήν ιχθύος, παίζοντας πιθανώς ένα παιχνίδι τακτικής, η γαλακτοκομική περίοδος ξεκινά σε λίγες ημέρες και οι συμφωνίες θα κλείσουν τα αμέσως επόμενα 24ωρα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Αντίθετα με πέρσι, όταν μεγάλες επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει τον… χορό των προσφορών για συμβόλαια ακόμα και από τα τέλη Αυγούστου, ουδείς ανακοινώνει συγκεκριμένα νούμερα, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον και η δραστηριότητα ενόψει της έναρξης της γαλακτοκομικής περιόδου είναι στο ζενίθ. Έστω δειλά – δειλά, τα πρώτα νούμερα τιμών βγαίνουν προς τα έξω, τουλάχιστον από τα μικρότερα τυροκομεία στις περιοχές της Ελασσόνας και του Τυρνάβου.

«Πάρτε προκαταβολές και θα τα βρούμε, μας λένε»

Παρά το γεγονός ότι στην κτηνοτροφική πιάτσα κυκλοφόρησαν φήμες για συγκεκριμένη προσφορά από την εταιρεία «ΚΟΛΙΟΣ», με τιμή παραγωγού τουλάχιστον 1,60 ευρώ/κιλό σε θεσσαλικό συνεταιρισμό, η επιχείρηση με έδρα το Κιλκίς το διέψευσε κατηγορηματικά σε επικοινωνία της με την «ΥΧ».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδας, Κώστας Ανθόπουλος, από την Πιερία, μας είπε ότι οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να συμφωνήσουν με τους παραγωγούς, προσφέροντας ως δέλεαρ προκαταβολές, με την προϋπόθεση να «κλειστούν» γάλατα με ανοιχτή τιμή: «Είναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν μιλάνε για συγκεκριμένα νούμερα. Προσφέρουν γενναιόδωρες προκαταβολές στους παραγωγούς και τους ζητούν να συμφωνήσουν με ανοιχτή τιμή. Ακόμα και οι συνεταιρισμοί που θεωρητικά έχουν κάποια δυναμική σε σχέση με τους μεμονωμένους κτηνοτρόφους δυσκολεύονται να προβούν σε συμφωνίες εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τελευταίοι σπεύδουν να συμφωνήσουν με ανοιχτές τιμές».

Σε ερώτησή μας ποιο είναι το κόστος παραγωγής για μια μεγάλη σταβλισμένη μονάδα, ο ίδιος μας είπε: «Αυτήν τη στιγμή, είναι από 1,65 έως 1,70 ευρώ/κιλό, αν δεν παράγεις δικές σου ζωοτροφές».

Από την πλευρά του, ο Μπάμπης Τζέβος, νέος πρόεδρος του συνεταιρισμού Λιβαδίου – Ολύμπου, επιβεβαίωσε ότι καμία εταιρεία, από τις αρκετές, που έχουν προσεγγίσει τον συνεταιρισμό, δεν έχει μιλήσει με συγκεκριμένη τιμή παραγωγού: «Βρισκόμαστε κι εμείς σε δύσκολη θέση. Πέρυσι, πολύ νωρίτερα από το σημείο που είμαστε τώρα, μας είχαν γίνει προσφορές με συγκεκριμένη τιμή. Εμείς έχουμε δυναμικότητα 4.000 τόνων αιγοπρόβειου γάλακτος ετησίως. Τα τηλέφωνα δεν σταματούν να χτυπούν για το γάλα, όμως όταν το θέμα έρχεται στην τιμή, κανείς δεν λέει συγκεκριμένο νούμερο. Δηλαδή, να πάρουμε προκαταβολές και να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει; Θα σας πω και κάτι ακόμα. Ακόμα και 1,70 ευρώ/κιλό να πληρωθεί το γάλα, θα γίνουμε απλώς διακινητές του χρήματος, δεν θα μας μείνει κάτι». Πέρυσι, ο συνεταιρισμός είχε συμφωνήσει με την «ΚΟΛΙΟΣ» στο 1,20 ευρώ/κιλό για το πρόβειο και στα 80 λεπτά/κιλό στο γίδινο και στην εξέλιξη της χρονιάς η τιμή αυξήθηκε.

Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊραχτάρης: «Εμείς, όπως έχουμε δηλώσει, έχουμε προσδιορίσει το κόστος παραγωγής στο 1,65 ευρώ/κιλό. Έχουμε δεχθεί προσφορές από τοπικά τυροκομεία, αλλά και μεγάλες εταιρείες. Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, θα αποφασίσουμε. Οι προσφορές βρίσκονται κοντά στο κόστος παραγωγής, όμως εμείς διεκδικούμε τιμές που θα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και πρόοδο για εμάς και τις οικογένειές μας. Ορισμένα μικρά τοπικά τυροκομεία στήριξαν τους κτηνοτρόφους την περίοδο που οι “μεγάλοι” πλήρωναν το πρόβειο γάλα στα 70 λεπτά και το γίδινο κάτω από τα 60 λεπτά. Αυτό το θυμούνται οι παραγωγοί και θα στηρίξουν με τη σειρά τους τα τυροκομεία αυτά».

«Πλειοδοσίες» και «μεταγραφές» στο κυνήγι του γάλακτος

Ο κ. Αποστόλης από τη Λάρισα (σ.σ.: τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) εκτρέφει 700 πρόβατα για γάλα. Ο ίδιος μας είπε ότι η επιχείρηση με την οποία συνεργάζεται εδώ και πάνω από μία δεκαετία δεν του έχει ανακοινώσει συγκεκριμένη τιμή.

«Συνεργάζομαι με τη La Farm εδώ και χρόνια. Είναι αλήθεια ότι φέτος δεν μας έχουν ανακοινώσει κάποια συγκεκριμένη τιμή. Αυτό παρά το γεγονός ότι όλοι ψάχνουν γάλα και, μάλιστα, προσπαθούν να ‘‘κλέψουν’’ παραγωγούς με δελεαστικές προσφορές. Πέρυσι, είδαμε αυτό το φαινόμενο πιο έντονο από ποτέ. Ερχόταν, για παράδειγμα, μεγάλη επιχείρηση από τη Βόρεια Ελλάδα και έπαιρνε παραγωγούς της ΕΒΟΛ με 15 λεπτά παραπάνω απ’ ό,τι έπαιρναν στο τέλος της χρονιάς. Ερχόταν γνωστή θεσσαλική επιχείρηση για να εξασφαλίσει 500 – 600 τόνους γάλα και έλεγε «πόσα παίρνετε, πάρτε 20 λεπτά παραπάνω και κλείστε σε μένα του χρόνου. Αυτό δεν το είχαμε ξαναδεί σε τέτοιον βαθμό τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ερώτησή μας, πόσο εύκολο είναι να συνεταιριστούν οι κτηνοτρόφοι για να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, μας είπε: «Είναι πολύ δύσκολο, αν και υπάρχουν νεότερα παιδιά που κάνουν αξιόλογες προσπάθειες. Πάντως, σε εθνικό επίπεδο, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή και ενιαία εκπροσώπηση για εμάς τους κτηνοτρόφους».

Κλειστά χαρτιά από τις βιομηχανίες

Σε επικοινωνία μας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΜΕΒΓΑΛ», Κωνσταντίνο Χατζάκο, ο ίδιος δεν θέλησε να προσδιορίσει το σημείο εκκίνησης στα φετινά συμβόλαια: «Αυτήν τη στιγμή, ό,τι και να πούμε μπορεί να ανατραπεί. Θα δούμε όταν θα ανακοινώσουν και οι άλλες εταιρείες τιμές και αναλόγως θα πορευτούμε. Δεν έχουμε κάποια συμφωνία με συνεταιρισμό».

Στο προσεχές διάστημα μας παρέπεμψε ο υπεύθυνος συμβολαίων γάλακτος της «ΟΛΥΜΠΟΣ», Στέλιος Σαράντης, χωρίς να επιθυμεί να τοποθετηθεί με κάποιο αριθμητικό στοιχείο για τα νέα συμβόλαια γάλακτος.