Αιγοπρόβειο γάλα: Παγιώνεται το 1,60 ευρώ στους συνεταιρισµούς, µε νέες συνεργασίες

Παγιώνεται το ψυχολογικό, αλλά και ουσιαστικό όριο του 1,60 ευρώ/κιλό ως τιμή παραγωγού στην αγορά γάλακτος, σε ό,τι αφορά συλλογικά σχήματα που μπορούν να προσφέρουν στους «γαλατάδες» καλές ποσότητες (από 1.000 τόνους και πάνω).

Αυτή την εβδομάδα αναδείχθηκε μια νέα φουρνιά συμφωνιών, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τουλάχιστον τρεις συνεταιρισμοί βρίσκονταν κοντά ή είχαν ήδη κλείσει συμφωνία. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι δύο εξ αυτών άλλαξαν «συνεργάτη» και αξιοποίησαν τον ανταγωνισμό των τυροκομικών επιχειρήσεων, προς όφελός τους.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού -Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Χαλκιδικής, Άγγελος Τσαρτσαφλής, «μπορώ να σας πω ότι έχουμε συμφωνήσει με την «ΟΛΥΜΠΟΣ» (σ.σ. ‘‘Ελληνικά Γαλακτοκομεία’’) για ποσότητα 1.500 τόνων με τιμή παραγωγού 1,62 για το συμβατικό πρόβειο και 1,68 για το βιολογικό. Πρόκειται για νέα συνεργασία».

Ακόμα μία συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, χωρίς όμως να αναφέρονται οι τιμές, είναι αυτή του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» που «έκλεισε» με την «ΜΠΕΛΑΣ» για το σύνολο της ποσότητας αιγοπρόβειου γάλακτος που διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός, αφήνοντας την επιχείρηση με την οποία συνεργαζόταν επί σειρά ετών.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χάρης Λιούρης, «η τιμή παραγωγού φθάνει το 1,60 ευρώ/κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και 1 ευρώ/κιλό για το γίδινο γάλα. Για το βιολογικό, υπάρχει προσαύξηση 2 λεπτών».

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στις ανωτέρω τιμές υπάρχει κράτηση υπέρ του συνεταιρισμού, η οποία απομένει να οριστικοποιηθεί μετά από διαβούλευση των μελών της ομάδας παραγωγών του συνεταιρισμού. Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται τουλάχιστον άλλοι δύο θεσσαλικοί συνεταιρισμοί που αναμένεται να «κλείσουν» το γάλα τους έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ανακοινώσουν κάτι πιο συγκεκριμένο.

Παλεύουν για το 1,40 οι μεμονωμένοι

Παρά τις θετικές ειδήσεις αναφορικά με τις νέες συμφωνίες των συνεταιρισμών, η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την τιμή παραγωγού για τους μεμονωμένους παραγωγούς με μεσαία προς μεγάλα τονάζ (από 30 έως 50 τόνους) είναι διαφορετική.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αιγοπροβατοτρόφος από την Αχαΐα, Παναγιώτης Ρέκκας, «στην περιοχή μας για τους μενονωμένους δεν υπάρχουν αυτές οι τιμές που ανακοινώνονται για τα μέλη των συνεταιρισμών. Προσωπικά, για τονάζ κάτω από 50 τόνους πληρώθηκα το γάλα στο 1,35. Το πρώτο ρεπορτάζ της εφημερίδας σας που έγραφε για την ανάγκη επίτευξης ισορροπίας μεταξύ τυροκόμων, επιχειρήσεων ζωοτροφών και παραγωγών γάλακτος ήταν στη σωστή βάση. Δυστυχώς, αυτή η ισορροπία δεν έχει επιτευχθεί και ο χαμένος είναι ο κτηνοτρόφος. Ερχόμαστε λαβωμένοι από την περασμένη χρονιά που υποστήκαμε την αισχροκέρδεια των ζωοτροφών».

Έτερος παραγωγός από την Ήπειρο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας είπε: «Η μόνη διαφοροποίηση που βλέπω σε σύγκριση με δύο μήνες πριν είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που πληρώνουν το πρόβειο γάλα κοντά στο 1,40 ευρώ/κιλό ακόμη και για τονάζ 30 τόνων. Εγώ πληρώθηκα το γίδινο στα τέλη Οκτωβρίου από τον ‘‘Όλυμπο’’ στα 90 λεπτά, αλλά για πολύ περιορισμένη ποσότητα και μου είπαν ότι τον Δεκέμβριο θα ξεπεράσουμε τα 95 λεπτά/κιλό και μπορεί να πάμε και κοντά στο ευρώ».