Αιγοπρόβειο γάλα: Οι πρώτες τιμές εκκίνησης δυσαρέστησαν τους κτηνοτρόφους

Γάλα: Με 1,65 στο πρόβειο η συμφωνία του Λιβαδίου ανατρέπει τα δεδομένα της σεζόν

Σε μια γαλακτοκομική περίοδο που οι εταιρείες παίζουν τον… μουντζούρη, περιμένοντας η μία την άλλη για να ανακοινώσουν τιμές, γνωστοποιήθηκαν οι πρώτοι αριθμοί από μεγάλη ηπειρώτικη εταιρεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η «ΔΩΔΩΝΗ» γνωστοποίησε ανώτατη τιμή στο πρόβειο γάλα για τονάζ άνω των 100 τόνων στο 1,40 ευρώ/κιλό, που αναμένεται να ισχύσει από Οκτώβριο.

Στα ίδια περίπου νούμερα αναμένεται να κινηθεί και η «ΟΛΥΜΠΟΣ». Η «ΗΠΕΙΡΟΣ» αναμένεται να ξεκινήσει με +10 λεπτά στο πρόβειο γάλα και +6 λεπτά στο γίδινο σε σύγκριση με τις τιμές που ίσχυσαν στο κλείσιμο της περασμένης σεζόν. Τούτων λεχθέντων, οι αιγοπροβατοτρόφοι εκφράζουν δυσαρέσκεια και δηλώνουν ότι αν ισχύσουν αυτές οι τιμές παραγωγού, σύντομα θα επέλθει «κραχ» στην παραγωγή γάλακτος.

Παιχνίδι τακτικής η καθυστέρηση, λένε οι κτηνοτρόφοι

Ήδη, οι τιμές αυτές συζητιούνται σε όλη τη χώρα, ενώ τα σχόλια μεταξύ των κτηνοτρόφων δίνουν και παίρνουν. Ο κτηνοτρόφος Χαρίλαος Βασιλάκης από την Άρτα κατέθεσε την άποψή του για το πώς διαμορφώνεται η σεζόν στο ξεκίνημά της, σε συνάρτηση με τις τιμές που φαίνεται να προέρχονται από προφορικές συζητήσεις υπευθύνων μεγάλων επιχειρήσεων με πελάτες τους παραγωγούς: «Προσωπικά, συνεργάζομαι με μεγάλη θεσσαλική επιχείρηση. Πριν από λίγες ημέρες, μίλησα με τον υπεύθυνο ζώνης γάλακτος της περιοχής μου. Του είπα ότι, αν δεν μου δώσεις τιμή, να ξέρεις ότι σύντομα δεν θα βρίσκεις γάλα.

Δεν πρόκειται να κάνουμε δύο και τρεις δουλειές για να τα φέρνουμε βόλτα και να έρχονται οι εταιρείες και να μας παίρνουν το γάλα φθηνά. Να θυσιάσουν λίγο από το κέρδος τους για να ζούμε κι εμείς αξιοπρεπώς. Κατά τη γνώμη μου, και εκτιμώντας το κόστος παραγωγής, αυτήν τη στιγμή το πρόβειο γάλα θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον από το 1,50 ευρώ/κιλό και το γίδινο τουλάχιστον από το 1 ευρώ/κιλό, με προϋπόθεση να αυξηθεί στην εξέλιξη της χρονιάς. Διαφορετικά, εκεί που έχουν φτάσει οι ζωοτροφές και αν γενικευτούν αυτές οι τιμές που γνωστοποιήθηκαν, θα μειώνονται τα κοπάδια και η παραγωγή γάλακτος. Αν εγώ ζοριστώ από την τιμή που θα πάρω, θα έχω τα ζώα περισσότερο έξω και λιγότερο μέσα και είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί σημαντικά το τονάζ μου».

Προβατοτρόφος από την Ηλεία που συνεργάζεται με την «ΗΠΕΙΡΟΣ» (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «ΥΧ») με τονάζ περίπου 100 τόνων, μας είπε τα εξής: «Μετά από μεγάλη πίεση από πλευράς μας και με μεγάλη καθυστέρηση, μας είπαν, πριν από λίγες ημέρες, ότι ξεκινάμε στα τιμολόγια Σεπτεμβρίου με 1,33 ευρώ/κιλό, με προοπτική τον Οκτώβριο να ξεπεράσουμε το 1,40».

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας Κιλκίς και προβατοτρόφος, Θωμάς Καρυπίδης, είπε: «Με αυτές τις τιμές είναι σαν να λένε οι επιχειρήσεις μειώστε τα κοπάδια σας. Όσο καθυστερούν να ανακοινωθούν τιμές, οι κτηνοτρόφοι εξωθούνται σε συμφωνίες με ανοιχτή τιμή, κάτι που είναι ξεκάθαρα εις βάρος τους. Περιμένουμε τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ για τις ζωοτροφές, αλλά διαφωνούμε με το χρονικό διάστημα που αναμένεται να δοθεί. Οι παραγωγοί τώρα είναι που καίγονται για αγορά ζωοτροφών. Μετά θα είναι αργά, ενώ πιθανώς να είναι και ακριβότερες. Φοβάμαι ότι, όπως πορευόμαστε, μετά την άνοιξη θα πάμε σε μαζικές σφαγές και απώλειες ζωικού κεφαλαίου».

Σύσκεψη αύριο Τρίτη στη Λάρισα

Σε κοινή σύσκεψη καλούν τον ΣΑΣΟΕΕ, την ΕΔΟΦ και την ΕΘΕΑΣ ο ΣΕΚ, η ΠΕΚ και το Συντονιστικό ΑΜΘ την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στη Λάρισα. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των τιμών και των προκαταβολών που προσφέρουν πολλές εταιρείες στους κτηνοτρόφους, «φαινόμενα που οδηγούν την αιγοπροβατοτροφία με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο», όπως αναφέρεται στην πρόσκληση.

Προς τα τέλη Οκτωβρίου οι τιμές από τις βιομηχανίες

Τα τέλη του μήνα και τις μεγάλες εκθέσεις τροφίμων του εξωτερικού, όπως η SIAL στο Παρίσι, περιμένουν οι μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις για να ανακοινώσουν τιμές. Αυτό προκύπτει από την επικοινωνία της «ΥΧ» με υψηλόβαθμα στελέχη τυροκομικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι και τα ίδια τα στελέχη παραδέχονται ότι φέτος έχουν καθυστερήσει να ανακοινωθούν… νούμερα, ενώ ορισμένοι μας είπαν χαρακτηριστικά ότι «ο πήχης κάθε χρόνο ορίζεται από το Λιβάδι».

Πάντως, σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Λιβαδίου Ολύμπου, ο Μπάμπης Τζέβος επανέλαβε ότι παρά τις αρκετές προσφορές για το γάλα του συνεταιρισμού, ουδείς αναφέρεται σε συγκεκριμένη τιμή, γεγονός που καθυστερεί και την επίτευξη κάποιας συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός συνεργάστηκε με την «ΚΟΛΙΟΣ».

Σκληρή ανακοίνωση της ΕΔΟΦ κατά του ΥΠΑΑΤ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «φωνή βοώντος εν τη ερήμω της φέτας».

Η Διεπαγγελματική αναφέρεται σε υπέρογκη αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και φτωχοποίηση των κτηνοτρόφων, σε μια περίοδο που η κτηνοτροφία κινδυνεύει. Υποστηρίζει ότι οι μεταποιητές, που έχουν δει και αυτοί το κόστος παραγωγής τους να αυξάνεται, αποκομίζουν μηδενικό ή οριακό κέρδος και κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερημένα και ελλιπή μέτρα στήριξης στους κτηνοτρόφους.

«Ζητήσαμε εδώ και καιρό από το ΥΠΑΑΤ να αντιληφθεί την ανάγκη της έγκαιρης συμβολής του πριν από τη θερινή προμήθεια ζωοτροφών, να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους και, παράλληλα, να αντιληφθεί την ανάγκη στήριξης της τιμής του γάλακτος, υποδεικνύοντάς τους ακόμα και τον τρόπο.

Φωνή βοώντος από πλευράς του υπουργού, όχι για να συζητάμε ασκόπως, αλλά για να πράττουμε. Κανένα από τα αιτήματα δεν έχει λάβει απάντηση παρά τις συνεχείς επαφές», αναφέρεται σε απόσπασμα της ανακοίνωσης. Στο ίδιο κείμενο, η ΕΔΟΦ αναγνωρίζει την ανάγκη απόδοσης υψηλότερων τιμών στους κτηνοτρόφους, ζητώντας να υπάρξει ένας λογικός συμβιβασμός προς όφελος και των δύο πλευρών.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022