Γάλα: Με 1,65 στο πρόβειο η συμφωνία του Λιβαδίου ανατρέπει τα δεδομένα της σεζόν

Σε συμφωνία κατέληξαν ο συνεταιρισμός Λιβαδίου Ολύμπου και η Θεσσαλική επιχείρηση «ΟΜΗΡΟΣ» για το ετήσιο τονάζ του συνεταιρισμού (3.700 πρόβειο γάλα και 300 γίδινο). Η συμφωνία προβλέπει τιμή παραγωγού 1,60/κιλό στο πρόβειο και 0,95 λεπτά/κιλό για το γίδινο γάλα, συν 5 λεπτά συνεταιριστικό bonus.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μπάμπης Τζέβος, εμφανίστηκε συγκρατημένος για την επίτευξη της συμφωνίας στην «ΥΧ». Για τους πρώτους μήνες (Νοέμβριο – Φεβρουάριος) στη συμφωνία περιλαμβάνεται και χορήγηση προκαταβολής 40%.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που χωρίς αμφιβολία θα διαμορφώσει θετικό κλίμα στην αγορά, τη στιγμή που οι τυροκομικές επιχειρήσεις διατηρούσαν κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τις προσφορές τους προς τους κτηνοτρόφους αποφεύγοντας να δώσουν συγκεκριμένες τιμές ενώ όσες το έπραξαν έθεσαν το όριο εκκίνησης στο 1,40 απογοητεύοντας τους παραγωγούς.

H εξέλιξη αυτή κρίνεται σημαντική και για τον λόγο ότι σε μεγάλο ποσοστό οι συμφωνίες με ανοιχτές τιμές που έχουν ήδη κλειστεί από μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων περιλαμβάνουν τη δέσμευση από τους αγοραστές ότι θα αναπροσαρμόσουν την τιμή ανάλογα με το που θα οριοθετείτο από το Λιβάδι. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία από την Τρικαλινή εταιρεία.