Αιγοπρόβειο γάλα: Σε θέση μάχης κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι για τα συμβόλαια της νέας σεζόν

Σε περίοδο έντονων ζυμώσεων για τη διαμόρφωση των τελικών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα, ενόψει της νέας γαλακτοκομικής σεζόν, έχουν εισέλθει κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της, προτάσσοντας και τα ανάλογα επιχειρήματα.

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Τσατσάκη

Άπαντες φαίνεται να συμφωνούν ότι, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, πρέπει να στηριχθεί οικονομικά ο κτηνοτρόφος, ιδίως από τη στιγμή που το ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των πρόσφατων καταστροφών και ενώ οι παραγωγοί συνεχίζουν να αποσύρονται από το επάγγελμα, δίχως να αναπληρώνεται το κενό.

Οι ερμηνείες, ωστόσο, αυτής της «στήριξης» διαφέρουν όσο και οι αφετηρίες από τις οποίες προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι «αντιμαχόμενες» πλευρές.

Κρίσιμο ραντεβού με Όμηρο για Φάρμες Λιβαδίου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τροχιοδεικτικά για την αγορά αναμένεται να λειτουργήσουν οι συμφωνίες που θα κλείσουν μεγάλες οργανώσεις, όπως ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Φάρμες Λιβαδίου» από την επαρχία Ελασσόνας. Μια πρώτη ένδειξη δεν θα αργήσει να φανεί, καθώς, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», μέσα στο σαββατοκύριακο ο συνεταιρισμός θα καλέσει αρχικά τη γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, με την οποία συνεργάστηκε την περσινή χρονιά, και, εν συνεχεία, εφόσον χρειαστεί, και άλλους ενδιαφερόμενους μεταποιητές, προκειμένου να κλείσει συμφωνία για τη σεζόν 2023-2024.

Οι διοικούντες του συνεταιρισμού εκτιμούν ότι «με βάση και την ανοδική πορεία που καταγράφουν η φέτα και το γάλα στην αγορά, σίγουρα οι συμφωνίες που θα επιτευχθούν για λογαριασμό των μελών-κτηνοτρόφων θα πρέπει να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι».

Το θετικό για την οργάνωση είναι ότι δεν έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο και μέσα από μία χρηστή διαχείριση εκτιμάται πως και η φετινή παραγωγή γάλακτος θα είναι ικανοποιητική.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ο Συνεταιρισμός «Φάρμες Λιβαδίου» έκλεισε εμπορική συμφωνία με τον Όμηρο για τους περίπου 4.000 τόνους πρόβειου γάλακτος που παράγουν τα 55 μέλη του στο 1,65 ευρώ το κιλό και στα 95 λεπτά για τους 200 τόνους γίδινου.

Παλεύει για αυξήσεις 8% ο Γάλα Ελάςς

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς», η διαπραγμάτευση του οποίου με τους μεταποιητές συνεχίζεται, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, Γιώργος Μηλιώνης. Πέρυσι, ο συνεταιρισμός είχε συνεργαστεί με αρκετούς μεταποιητές (Μπίζιο, Χώτο, Ήπειρο, Σαράντη, Αβραμούλη, Lactacyl) και οι τιμές που απόλαυσαν τα 176 μέλη του ήταν 1,70 ευρώ/κιλό στο συμβατικό, 1,78 ευρώ/κιλό στο βιολογικό και 1,08 ευρώ/κιλό στο γίδινο.

«Με τα φετινά δεδομένα της αγοράς προσδοκούμε μία αύξηση στην τιμή της τελικής συμφωνίας έως και 8% σε σχέση με πέρυσι. Είναι μία τιμή που μπορεί να δώσει ο μεταποιητής, από τη στιγμή που δεν υπάρχει γάλα στην αγορά, είτε λόγω πλημμυρών, είτε λόγω καμένων –από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού– ζώων», υπογραμμίζει ο κ. Μηλιώνης.

Να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός αριθμεί 110 κτηνοτροφικές μονάδες, αφού σε αυτόν έχει ενταχθεί και ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, ενώ συνολικά η παραγόμενη ποσότητα ανέρχεται σε 11.000 τόνους. Ο Γάλα Ελάςς αυξάνει τα μέλη του διαρκώς, αν και η παραγωγή του σε γάλα φέτος μειώθηκε κατά 3%-4%, εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών και της αύξησης των ημερομισθίων που λαμβάνουν, κυρίως, οι αλλοδαποί τσοπάνηδες.

Μεγάλες οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο

Οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου (σ.σ. μόνο στις τελευταίες πλημμύρες εκτιμάται ότι χάθηκαν στη Θεσσαλία σχεδόν 80.000 πρόβατα) και η διαφαινόμενη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος τη νέα σεζόν δείχνουν να διαμορφώνουν μια συνθήκη που δικαιολογεί τουλάχιστον τη διατήρηση των περσινών (αυξημένων κατά 30%) τιμών παραγωγού, αν όχι και την ενίσχυσή τους. Ειδικά στη Θεσσαλία, οι κτηνοτρόφοι βάζουν τον πήχη στο 1,70 ευρώ/κιλό, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στα κοπάδια τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, καλεί τους κτηνοτρόφους να παραμείνουν ενωμένοι και να μην κινούνται μεμονωμένα, ώστε να πετύχουν την καλύτερη τιμή στη διάθεση του γάλακτος, και να μην πέφτουν στην παγίδα των προκαταβολών.

«Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι δεν θα πρέπει να πέφτουν στην παγίδα των προκαταβολών, αλλά να επιμένουν να κλείνουν οριστική συμφωνία, η οποία θα είναι σαφώς αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι. Υπενθυμίζω ότι έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο και, κατά συνέπεια, οι ποσότητες γάλακτος, ενώ η ζήτηση της φέτας παραμένει αυξημένη στην αγορά», δηλώνει στην «ΥΧ».

Πτώση της τιμής χονδρικής βλέπουν οι μεταποιητές

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ωστόσο, φαίνεται ότι εκπέμπουν οι μεταποιητές, οι οποίοι, επικαλούμενοι πτώση της κατανάλωσης τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά, θεωρούν αναπόφευκτη μια μείωση ή έναν «εξορθολογισμό» των τιμών του γάλακτος. Ορισμένοι, μάλιστα, κάνουν λόγο και για έμμεση πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης να συνδράμουν «με όποιον τρόπο μπορούν» στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν μεγάλα αποθέματα φέτας στις αποθήκες τους», λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ», επικεφαλής γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «στη δική μας περίπτωση το στοκ αγγίζει τους 8.000 τόνους που ισοδυναμούν με περίπου 60 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το κόστος των αποθεμάτων αυτών, σε μια συγκυρία αυξημένων επιτοκίων και πεσμένων κατ’ όγκο πωλήσεων είναι δυσβάσταχτο για μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων και νομοτελειακά οδηγεί στη μείωση των τιμών χονδρικής από 1 έως 1,5 ευρώ/κιλό.

Ο ίδιος προβλέπει ότι «από 8,10 ευρώ/κιλό που πουλούσαν μέχρι πρόσφατα τα τυροκομεία, η τιμή θα πάει στα 7 ευρώ, ενδεχομένως και στα 6,80 ευρώ στα οποία ακούμε ότι πουλάνε ορισμένες επιχειρήσεις αυτήν τη στιγμή στα σούπερ μάρκετ». Ανάγοντας τώρα τη μείωση αυτή στην τιμή της πρώτης ύλης (και με δεδομένο ότι χονδρικά απαιτούνται περίπου 4 κιλά γάλακτος για 1 κιλό φέτας), διαβλέπει μια μείωση της τάξης των 30-40 λεπτών/κιλό σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, αποδέκτες έντονων πιέσεων για μείωση της τιμής χονδρικής από 1 έως 1,5 ευρώ/κιλό έγιναν οι βιομηχανίες και από τους ξένους πελάτες τους, στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης Anuga. Θεωρεί, μάλιστα, ότι τα στοιχεία για τις εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου απέχουν πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα. «Στο διάστημα αυτό τα σούπερ μάρκετ πουλούσαν ακόμα στις ‘‘παλιές’’ λιανικές τιμές, που κυμαίνονταν από 1,49 έως 1,69 ευρώ τη συσκευασία των 200 γραμμαρίων. Πλέον, όμως, η τιμή έχει ανέβει στα 2,39 ευρώ», αναφέρει, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής στο β’ εξάμηνο η μείωση των εξαγωγών ξεπερνά το 20%.

Ξεμένουν από χώρους τα τυροκομεία

«Όλες οι επιχειρήσεις που παράγουμε φέτα από αιγοπρόβειο γάλα διαπιστώνουμε ότι τα προϊόντα μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι δύσκολο να αγοραστούν από τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στοκ», δηλώνει στην «ΥΧ» έτερο στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας του χώρου. «Αυτό, πέρα από τους στόχους των πωλήσεων και της κερδοφορίας που χάνονται, δημιουργεί και σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα. Αν δεν αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά, ώστε να πουλήσουμε τα αποθέματά μας, δεν θα έχουμε επαρκείς χώρους για να τυροκομήσουμε τη νέα σεζόν», προσθέτει.

«Δεδομένου ότι υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση στις τιμές των ζωοτροφών, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας με τους παραγωγούς», σημειώνει ο ίδιος, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι «η όποια μείωση των τιμών πρέπει να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων».

«Τυροκόμοι και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά και να βοηθήσουμε την τυροκομία για να μπορούμε να υπάρχουμε όλοι μαζί και στο μέλλον», δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων, Νίκος Τάχας, ο οποίος παράλληλα ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων για την προστασία της φέτας.

Στο 1,60 ευρώ συμφώνησε με Ήπειρο η ΕΑΣ Ιωαννίνων

Σε αυτό το –τεταμένο, αναμφισβήτητα– κλίμα, ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Ένωση» γνωστοποίησε ότι ήρθε σε συμφωνία με τη γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος για τη διάθεση τόσο του συμβατικού όσο και του βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος της ομάδας παραγωγών του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της διακοπής της συνεργασίας με τον προηγούμενο πελάτη του συνεταιρισμού για τη σεζόν 2022-2023.

Οι τιμές που συμφωνήθηκαν για τους επόμενους μήνες ανέρχονται στο 1,60 ευρώ το κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και στο 1 ευρώ για το συμβατικό γίδινο, ενώ σε αμφότερες τις περιπτώσεις προσαυξάνονται κατά 2 λεπτά για το βιολογικό.