Αιγοπρόβειο γάλα: Στα τιμολόγια Νοεμβρίου θα φανεί η κατεύθυνση της αγοράς

Σαφής είναι η αυξητική τάση στις τιμές που αγοράζουν γάλα οι ενδιαφερόμενοι από τους κτηνοτρόφους. Το γάλα, αυτή την περίοδο, είναι δυσεύρετο, ενώ συντελεστές της τυροκομικής αγοράς ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι τα αποθέματα φέτας δεν ξεπερνούν τον ενάμιση με δύο μήνες.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, η δυναμική που έχει δημιουργηθεί τελευταία από συμφωνίες όπως αυτή του συνεταιρισμού της Ελασσόνας έχει βρει μιμητές σε αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις και τυροκομεία της περιοχής που αγοράζουν γάλα πάνω από 92 λεπτά/λίτρο. Πάντως, όπως δηλώνουν κτηνοτρόφοι, αλλά και στελέχη της αγοράς, στα τιμολόγια του Νοεμβρίου θα δοθεί μια σαφής ένδειξη για τη φετινή κατεύθυνση της αγοράς.

Κάτω από το 50% τα αποθέματα «ανάγκης»

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα τυροκομεία της Θεσσαλίας είναι η πληροφόρηση που λάβαμε από κτηνοτρόφους ότι ένα από τα γνωστά τυροκομεία της περιοχής έχει πλέον στα ψυγεία του ελάχιστο απόθεμα φέτας, το μισό σε σχέση με αυτό που συνήθως διατηρεί ως… απόθεμα «έκτακτης ανάγκης».

Επιπλέον, η αυξητική δυναμική που αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συμφωνία του συνεταιρισμού «Γάλα ΕΛΛΑΣ» με το τυροκομείο Μπίζιος φαίνεται ότι βρίσκει όλο και περισσότερους μιμητές, καθώς η «ΚΟΛΙΟΣ» και το τοπικό τυροκομείο «Έξαρχος» αγοράζουν ποιοτικό γάλα από 92 έως 95 λεπτά/λίτρο. Ακόμα μια επιχείρηση που κινείται σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι το τυροκομείο Πλεξίδα. Για να φανεί η αλλαγή σε σχέση με πέρσι, αρκεί να αναφέρουμε ότι ορισμένες από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις πέρσι αγόραζαν με «ταβάνι» τιμής τα 82 λεπτά.

Διαφορές στην τιμολόγηση με ευνοημένους και ριγμένους

Παρά το γεγονός ότι η συγκυρία αυτή την περίοδο μοιάζει ευνοϊκή, οι κτηνοτρόφοι που συνομίλησαν με την «ΥΧ» παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί: «Από την εμπειρία μου στο επάγγελμα, προσωπικά θα είμαι ευχαριστημένος αν αυτά τα επίπεδα τιμών διατηρηθούν και τον Ιανουάριο», μας είπε ο πρόεδρος του Kτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, συμπληρώνοντας ότι αν οι τιμές στο πρώτο τιμολόγιο του 2020 διατηρηθούν στα τωρινά επίπεδα, οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να ταΐσουν τα κοπάδια τους και να ανεβάσουν το τονάζ τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι τιμές που προσφέρουν οι αγοραστές γάλακτος δεν είναι ομοιογενείς ανά τη χώρα, ενώ διαφορές παρατηρούνται και ως προς τη διαμόρφωση της τιμής ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα γάλακτος. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αιγοπροβατοτρόφος και πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αγροτών Αχαΐας, Παναγιώτης Ρέκκας: «Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν τιμή βάσης τα 80 λεπτά και πέντε λεπτά παραπάνω, εάν η ποσότητα γάλακτος ξεπερνά τους 30 τόνους.

Αυτό, όμως, το επιτυγχάνουν λίγοι συνάδελφοι στην περιοχή μας. Γενικά, μπορώ να πω ότι οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με πέρσι, ίσως να είναι 2-3 λεπτά παραπάνω, όμως σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων».

Το «τρικ» με τις λιποπρωτεΐνες

Μια επιπλέον παγίδα στην τιμολόγηση ορισμένων εταιρειών σχετίζεται με το ποιοτικό κριτήριο της περιεκτικότητας του γάλακτος σε λιποπρωτεΐνες. Όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα κτηνοτρόφοι στην «ΥΧ», για να πληρωθούν με την ανώτατη τιμή αγοράς, θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ότι το γάλα τους θα περιέχει λιποπρωτεΐνες σε ποσοστό άνω του 12%. Αυτό, όπως μας εξηγούν, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί, ειδικά στις εκτατικές εκτροφές.

«Είμαστε αντίθετοι, τόσο με το κριτήριο των λιποπρωτεϊνών όσο και στη διαμόρφωση της τιμής ανάλογα με το τονάζ. Έχουμε συμβουλέψει τα μέλη μας και παλεύουμε να μην υπογράφονται συμφωνίες με τέτοιους όρους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές οι επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη και “χτυπάνε” τους παραγωγούς», αναφέρει ο κ. Μπαϊρακτάρης.

Ιστορική συμφωνία ΕΕ – Κίνας, με τη φέτα στα 100 κατοχυρωμένα προϊόντα

Ιδιαίτερα θετική ήταν, εν τω μεταξύ, η εξέλιξη της οριστικής διμερούς εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Κίνας, που περιλαμβάνει 100 προϊόντα ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ των οποίων είναι και η φέτα. Ζητήσαμε από τον αντιπρόεδρο της «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ», Ιωάννη Βιτάλη, να σχολιάσει το γεγονός: «Η συμφωνία αφορά και άλλα, πολύ σημαντικά ελληνικά προϊόντα, εκτός από τη φέτα. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας πολύ σύντομα, δηλαδή μέσα στο 2020, είναι ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο της σε σχέση με άλλες συμφωνίες που είχαν συναφθεί κατά το παρελθόν, όπως οι συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και το Βιετνάμ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια τεράστια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, του υπουργού ΑΑΤ Μ. Βορίδη και του πρωθυπουργού. Η Κίνα είναι μια αγορά που δεν είναι ακόμα έτοιμη για τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα, όμως σταδιακά διεισδύουμε. Η συμφωνία αυτή θα μας προστατεύσει μελλοντικά στην ανάπτυξη που προσδοκούμε να έχουμε στην ασιατική αυτή χώρα».

 

Συνάντηση Βορίδη – ΣΕΚ: Το συνεταιριστικό θα «κληρώσει» για Διεπαγγελματική

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας την περασμένη εβδομάδα (1/11). Εκεί συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, ενώ από το μενού των συζητήσεων δεν θα μπορούσε να λείπει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», κατά τη συνάντησή του με τον ΣΕΚ, ο υπουργός ανέφερε ότι καταγράφει όλες τις απόψεις και πολύ σύντομα θα κριθούν οι προθέσεις όλων των εμπλεκομένων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος: «Εκφράσαμε την άποψή μας για τον νόμο περί συνεταιρισμών, ενώ παραδώσαμε την πρότασή μας για την ανάταξη του κτηνοτροφικού κλάδου. Επίσης, καταθέσαμε έγγραφο με 13 θέσεις για την προστασία της φέτας. Αναμένουμε έως το τέλος του έτους το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς και τις ρυθμίσεις για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ώστε να προχωρήσουμε στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής».