ΘΕΜΑ: Στην πρέσα οι τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο
Ολοένα και περισσότερο υποχωρούν οι τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, όσο προχωρά η γαλακτοκομική σεζόν, με τις βιομηχανίες να επικαλούνται τον εντεινόμενο ανταγωνισμό για μια θέση στο ράφι των αλυσίδων του εξωτερικού, προκειμένου να δικαιολογήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική.
Στη μακρά λίστα των επιχειρήσεων του κλάδου που έχουν προχωρήσει ήδη σε «κούρεμα» των τιμών προστέθηκε τις προηγούμενες μέρες και η Δωδώνη. Ειδικότερα, οι νέες τιμές της εταιρείας στο πρόβειο διαμορφώνονται, ανάλογα και με το ποσοστό των λιπαρών, ως εξής:
- 0,85 ευρώ το κιλό + ή – 2 λεπτά για τους παραγωγούς που παραδίδουν έως 5 τόνους
- 0,88 ευρώ το κιλό + ή – 3 λεπτά για τους παραγωγούς που παραδίδουν από 5- 15 τόνους
- 0,90 ευρώ το κιλό + ή – 6 λεπτά για τους παραγωγούς που παραδίδουν πάνω από 15 τόνους
- 0,96 ευρώ το κιλό + ή – 7 λεπτά για τους παραγωγούς που παραδίδουν από 60 τόνους και πάνω
Πρόκειται για τιμές που κυμαίνονται από 10 έως 25 λεπτά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις περυσινές. Όπως, μάλιστα, τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννα, τα ζώα έχουν πολύ γάλα και, άρα, τα λιπαρά είναι χαμηλότερα, με αποτέλεσμα οι τιμές, τελικά, να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο σημείο του εύρους που δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες για τους περισσότερους παραγωγούς.
Τη διαρκή πίεση των τιμών προς τα κάτω παραδέχεται, μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», και ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), αποδίδοντας, ωστόσο, το γεγονός στη μείωση της αγοραστικής κίνησης για τη φέτα εντός Ελλάδας.
«Η πτώση των τιμών οφείλεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του Ελληνα καταναλωτή. Έτσι, αναγκαζόμαστε ως επιχειρήσεις να προσπαθούμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές», δηλώνει.
«Φέτος, οι εξαγωγές φέτας σημείωσαν ρεκόρ, αλλά οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές. Όλοι είναι απελπισμένοι και ρίχνουν τις τιμές για να εξάγουν. Στη συνέχεια, βέβαια, προσπαθούν να αγοράσουν γάλα σε χαμηλότερες τιμές. Από αυτόν τον ανταγωνισμό ωφελούνται μόνο τα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού», καταλήγει.
Κάτω του κόστους
Οι τιμές πώλησης της φέτας στα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού που έχουν φτάσει έως και τα 3 ευρώ το κιλό, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, αφού για κάθε 1 κιλό φέτα χρειάζονται 3-4 κιλά γάλακτος.
Όσον αφορά τις καταγγελίες των παραγωγών για αθρόες εισαγωγές γάλακτος από τη βιομηχανία, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φέτας, ο κ. Αποστολόπουλος εξηγεί ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τέτοιες πρακτικές, αλλά εμμένει στην άποψή του ότι η πτώση των τιμών οφείλεται στην πτώση της αγοραστικής ζήτησης. «Δεν ξέρω αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν λέω ότι δεν συμβαίνει. Όμως, τονίζω ότι δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος για την πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γαλακτος για τους παραγωγούς».
Δεν βγαίνουν τα κουκιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», η ελληνική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά, το 2013 ήταν 646.568 τόνοι (σύνολο πρόβειου και γίδινου μαζί), το 2014 677.453 τόνοι, το 2015 679.214 τόνοι, το 2016 748.948 τόνοι και το 2017 792.660 τόνοι.
«Πώς είναι δυνατόν, όταν μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ζώων και αποχωρούν κτηνοτρόφοι από το επάγγελμα να αυξάνεται η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος στην Ελλάδα;» αναρωτιέται εύλογα ο πρόεδρος του ΣΕΚ.
Ο Μιχάλης Τζίμας, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηπείρου – περιοχή που διατηρεί ακόμα τις υψηλότερες αναλογικά τιμές–, τονίζει ότι ο παραγωγός δεν έχει εισόδημα, όταν πουλά το γάλα κάτω από ένα ευρώ, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής φτάνει τα 0,90 λεπτά.