Τα αιολικά πάρκα απειλούν τη ζωή των αρπακτικών πουλιών στη Θράκη

Οι ανεμογεννήτριες είναι αιτία θανάτου για μεγάλο αριθμό αρπακτικών πουλιών στην περιοχή της Θράκης σύμφωνα με την διαπίστωση  του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς -Λευκίμμης Σουφλίου.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία,  δώδεκα είναι τα περιστατικά πρόσκρουσης γύπα (οκτώ όρνια και τέσσερεις Μαυρόγυπες) μέσα στα αιολικά πάρκα του Έβρου και της Ροδόπης. Άλλωστε όπως αναφέρεται τα πτηνά αυτά συχνά πετούν κοντά σε περιοχές με ανεμογεννήτριες κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και αλλά τέτοια στο  μέλλον.

Ο Φορέας Διαχείρισης με ανακοίνωση του εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με τον μεγάλο αριθμό  ανεμογεννητριών στην Θράκη τονίζοντας ότι η χωροθέτηση αιολικών πάρκων γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με αποτέλεσμα αυτό να υπονομεύει κάθε προσπάθεια διατήρησης των αρπακτικών πουλιών.

Σύμφωνα με την αναφορά του Φορέα αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 164 ανεμογεννήτριες μέσα σε ζώνες ειδικής προστασίας του δικτύου Natura2000 και άλλες 104 έξω από αυτές.

Όπως επισημαίνεται από τις 268 συνολικά ανεμογεννήτριες οι 256 βρίσκονται μέσα σε σημαντικές περιοχές για την διαβίωση πουλιών περιοχές, ενώ οι αδειοδοτήσεις νέων αιολικών πάρκων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης κρίνουν επιτακτική την  ανάγκη  άμεσου σχεδιασμού χωροθέτησης των νέων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης σε μέρη που δεν συχνάζουν σπάνια πουλιά ζητώντας παράλληλα την λήψη μέτρων στα υπάρχοντα έργα, ώστε να αποτραπούν  φαινόμενα εντοπισμού πουλιών με πολλαπλά κατάγματα,  ακρωτηριασμένες φτερούγες και  λαβωμένα κεφάλια.

Πηγή: ertnews.gr