Αίσιο τέλος στη διελκυστίνδα για την ντομάτα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού

Ανάσα για 1,5 εκατ. Μεξικανούς ντοματοπαραγωγούς

Την τελευταία στιγμή πέτυχαν μια συμφωνία οι αγρότες του Μεξικού με την κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να αποτρέψουν μια έρευνα για τιμές κάτω του κόστους και να μπει τέλος στην επιβολή δασμών που «σερνόταν» εδώ και μήνες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η πλειοψηφία των εξαγωγών ντομάτας του Μεξικού θα υπόκειται σε ελέγχους στα σύνορα και συγκεκριμένες ποικιλίες αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές αναφοράς στην αμερικανική αγορά.

Ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού, Graciela Marquez, δήλωσε πως η συμφωνία διατηρεί ανοιχτή την αγορά των ΗΠΑ για τους εξαγωγείς, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πως έχει μεριμνήσει να συμπεριληφθεί πρόληψη ώστε να εξαλειφθούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις από τη μεξικανική ντομάτα, όπως η πίεση προς την παραγωγή των ΗΠΑ και η υποτιμολόγηση.

Οργανώσεις παραγωγών του Μεξικού σχολίασαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει μια «αμφιλεγόμενη πρόταση» να επιτρέπεται ο έλεγχος ποιότητας στο 92% των εξαγωγών στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το ποσοστό αυτό είναι ανακριβές γιατί συμπεριλήφθηκαν και ντομάτες τσαμπιού οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση ελέγχου στα σύνορα, και πως το σωστό ποσοστό ανέρχεται σε 66%. Άλλωστε, η κυβέρνηση του Μεξικού απέρριψε ως απολύτως απαράδεκτη την πρόταση για συνοριακούς ελέγχους σε όλες τις ντομάτες που προέρχονται από τη χώρα.

Όπως αναφέρουν οι αγρότες του Μεξικού, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, η τιμή αναφοράς των ειδικών ποικιλιών ντομάτας θα αυξηθεί και η τιμή των βιολογικών θα διαμορφωθεί 40% πάνω από την τιμή των συμβατικών. Οι τιμές αναφοράς για τη στρογγυλή ντομάτα και για την ποικιλία Ρόμα διαμορφώνονται στα 31 cents/450 γρ., για τα ντοματάκια σε τσαμπί (stem-on) στα 46 cents/450 γρ., για τις ντομάτες σε τσαμπί στα 50 cents/450 γρ., για τις ειδικές ποικιλίες χύμα ντομάτας σε 49 cents/450 γρ. και για τις ειδικές ποικιλίες συσκευασμένης ντομάτας σε 59 cents/ 450 γρ.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ισπανίας, στη χώρα καλλιεργούν ντομάτα περίπου 1,5 εκατ. αγρότες, ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υπολογίζονται σε 2 δισ. δολάρια τον χρόνο.